Autostol.dk

Autostol ca. 0-15 mdr eller op til 13 kg.

Babystolen 0-13 kg

Du er endt her, da du skal finde den første autostol – en babyautostol.

Autostolene i denne gruppe går fra 0-15 mdr. eller fra 0-13 kg. og barnet sidder bagudvendt.

Hvis du ikke har brug for flere informationer og bare vil i gang med, at finde den helt rigtige autostol – kan du hoppe videre til min store autostol guide.

Her indtaster du barnets, højde, alder og vægt – angiver om du har isofix i bilen eller ej – og du får straks mine anbefalinger, der passer præcis til dit barn.

Gå til Autostol guiden

Flere gode råd om autostole

Inden du kaster dig ud i autostol junglen og finder 0-13 kg autostol, kan det dog være en ide, at læse lidt mere om emnet, så du ikke ender med, at købe den forkerte autostol.

Jeg anbefaler dig således, at læse mere om disse emner, så du er klædt bedst muligt på i hverdagen og i brugen af autostolen.

Autostol regler og anbefalinger

Autostol reglerne er faktisk ret lige til –  ”Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Stolen eller puden skal passe til alder, højde og vægt og være monteret efter producentens anbefalinger”.

Men det kan alligevel godt give anledning til en masse spørgsmål, hvorfor jeg altid anbefaler, at man får læst reglerne inden man køber autostol og begynder, at bruge den. Du kan læse alle autostol regler og anbefalinger her.

i-Size autostole

For efterhånden nogle år siden kom der et nyt begreb indenfor autostole – nemlig i-Size autostole eller i-Size godkendte autostole. Der har været meget skriveri og forvirring omkring reglerne og hvilken betydning de har.

De nyeste autostole er i-Size godkendte og lever således op til de nye regler (R-129). For at blive klogere på i-Size anbefalinger jeg dig, at læse dette (lange) indlæg om i-Size, hvor jeg går mere i dybden med reglerne. I-Size – hvad betyder i-Size reglerne.

Isofix – hvad er isofix

Isofix findes i de fleste nye biler og i en hel del biler fra efter år 2000. Hvordan du finder isofix beslagene og hvordan det virker, kan du læse mere om her. Isofix – hvad er isofix.

Baser – hvad er en base

De fleste babyautostole kan monteres i en base, hvilket gør hverdagen meget nemmere, du undgå fejlmonteringer og du øger sikkerheden for dit barn. Det er således en god ide, at overveje, at købe en base til din babystol. Du kan læse mere om baser i indlægget. Baser – hvad er en base.

Top Tether – hvad er Top Tether

I din søgen på information om autostole, er du sikkert stødt på begrebet ”Top Tether” – det er ikke relevant når du skal købe babyautostolen, da det ikke bruges hertil, men hvis du vil læse mere om emner, kan du gøre det her. Top Tether – hvad er top tether.

Test af autostol

Langt de fleste autostole bliver testet i den store autostol test, som udføres to gange om året. Her bliver autostolene vurderet på sikkerhed, brugervenlighed, komfort, kemikalier og rengøring/finish. Det hele bliver opsummeret til en samlet karakter, som du kan bruge til, at vurdere om en stol er god eller ej. De fleste babystole får mindst 70%, hvilket gør, at de alle er gode og sikre stole. Du kan se oversigt med autostol test her.

Skift til næste størrelse autostol

Selvom du er ved, at købe den første autostol – er det alligevel relevant se vide, hvornår man skal skifte til næste størrelse. Derfor bør du læse dette indlæg om, hvornår barnet skal skifte til næste størrelse autostol.

Overtøj i autostolen

Ikke alt overtøj må bruges i autostolen – og slet ikke stort overtøj, dunjakker, flyverdragter osv. Det kan være direkte livsfarligt, at komme barnet i forkert overtøj i autostolen. Derfor bør du læse dette indlæg om overtøj i autostolen. Du kan også overveje om ikke du skal have en kørepose til autostolen, så du helt undgår det store overtøj og dit barn sidder dejligt varmt og sikkert i autostolen. Du kan læse meget mere om køreposer her eller se en test af køreposer her.

Når du har været ovenstående igennem – burde du være 100% klar til, at Gå til Autostol guiden her.

Ellers må du gerne stille mig et spørgsmål nedenfor.

11 kommentarer

 1. Vi har måttet købe en brugt autostol til vores kommende søn. (Den forrige ejer er en nær ven. Så vi ved den ikke har været tabt osv.) Modellen er : Rømer babysafe plus 2 og er fra 2014. 0-13 kg. Vi har tilkøbt en selebase til modellen.
  Vil det sige den er godkendt efter de nye regler til nytåret?
  Da det IKKE er en isofix base vi har købt men en selebase.
  Vi fik afvide i butikken at bare der er en base er det godt nok.
  Men nu bliver jeg da helt i tvivl???

 2. Hej Kristian
  Vi står og venter barn inden længe, og skal derfor have autostol. Vi ønsker at den skal være drejelig – om det er 180 eller 360 grader er ligemeget. Vi har set på Recardo Zero 1 – men vil du anbefale den?
  Den hedder 0-18 kg., og det er jo smart den kan bruges længe – men er det bedre at købe en billigere model, og så skifte en gang oftere – eller er det bedre med noget andet? Bilen er en Mazda 6.
  Vi er helt på var bund ang. hvad vi skal vælge.

  1. Hej Trine,

   Det er bedst, at købe en babystol 0-13 kg de første 12 mdr. og så derefter vælge en af i-size stolene. På den måde kan i løfte barnet med ind/ud af bilen, hvis det er faldet i søvn.

   Der findes flere gode og sikre stole, der ikke koster en formue. Så det vil jeg hellere vælge end købe en Zero 1 nu fra starten. Den kan i se på senere.

   I starten har i ikke brug for, at den kan dreje. Der skal i bare have en base i kan klikke stolen ind i.

   Mvh

 3. Hej!
  Hvornår skal indsats til baby tages væk? Vores baby på 7 uger kan ikke strække benene,men det passer ellers fint til hovedet.

  1. Hej Mette,

   Det gør man typisk efter 2-4 mdr.
   Hvilken stol har i og for lang er jeres baby?

   Når du skriver, at benene ikke kan strækkes – er det så fordi de går ind og rammer bagsædet?
   For det har ingen betydning. De små elsker, at sidde med benene trukket helt op.

   Mvh

   1. Hej vi har en der har state på loftet de sidste 5 år, (2009) vurderes det så at tælle eller er det fordi man tænker 7 års brug ?

    1. Hej Erik,

     Det er mest 7 års brug man går efter. Men bare fordi en stol har sået 5 år uden, at blive brugt, så kan man ikke forvente, at den dur 5 år mere. Der er stadig ting inde i dem, der bliver dårlige med tiden.

     Mvh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad du skal se efter, når du køber en autostol

 1. Nem installation: hvis det ser ud som om, du skal bruge en ingeniør uddannelse før at installere autostolen i din bil, så shop videre. Hvis du ikke installerer autostolen korrekt, vil babyen måske ikke være ordentlig fastspændt – det er ikke nok bare at give dit barn selen på. Derefter, led efter en autostol med en base (Isofix eller Sele), som du kan installere permanent i din bil. Så alt du skal gøre er efterfølgende er, at sætte autostolen sikkert fast i basen, spænde dit barn fast og køre. Nogle babystole skal ommonteres igen efter hvert brug. Det sidste, du vil have, er at du skal lave justeringer hver gang, du kører nogen vegne – du vil føle dig besværet og dit barns sikkerhed kunne blive kompromitteret.
 2. Tilstrækkelige seler: Se efter en babystol med en tre/fem punkts sikkerhedssele. Stropperne – en til hver skulder, en til hvert lår, og en mellem din babys ben – er mere justerbare (og derfor sikrere) for et spædbarn end plastik skjolde eller den T-formede sele, som kan findes i ældre, brugte stole. (Bemærk: Af sikkerhedsmæssige grunde anbefaler vi ikke at købe brugte autostole.)
 3. Sele justeringer: Undgå sæder, der kræver at du justerer selen fra sædets bagside. De bedre autostole tillader dig, at lave justeringer fra forsiden og hæve selespænderne, da det gør påsætningen af selen lettere.
 4. Isofix: Autostole med Isofix montering klare sig ofte bedre i tests og derfor bør man se efter autostole med Isofix. Læs mere om Isofix her. Derudover er de nemmere at montere og du undgår livsfarlige fejlmonteringer.
 5. Rengøring: Babyer og rod går hånd i hånd. Men nogle producenter ignorerer denne universelle sandhed, og et overraskende antal barnestole kommer med covers, du ikke kan tage af. Vær smart: køb en med maskin-vaskbart aftageligt cover.
 6. Komfort: Din baby vil have en bedre køretur, hvis du køber et godt polstret sæde med masser af støtte til hovedet.

Vi håber guiden gjorde dig lidt klogere på valg af autostole.

Herunder finder du yderligere gode råd til brug af autostole.

 1. Når du spænder selen i babystolen/barnestolen, så husk, at barnet skal have en god komfort. Det betyder, at det ikke skal være alt for stramt. Der skal kunne føres en håndflade ind imellem selen og barnet.
 2. Der må ikke bruges en bagudvendt autostol på forsædet pga. airbags – hvis airbagen er slået fra, må autostolen godt stå på forsædet.
 3. Køb en bagudvendt autostol for den optimale sikkerhed imod frontale bilulykker.
 4. Barnets højde og vægt skal passe sammen med den autostol du køber. Autostolen skal være godkendt.
 5. Fejlmontering af autostole er meget farligt, så vær sikker på at du føler produktets vejledninger ned til mindste detalje.
 6. Få eventuelt en erfaren autostol forælder til at hjælpe dig de første par gange.
 7. Airbags er autostolens værste fjende, så placer aldrig et barn under 135 centimeter foran en airbag.
 8. Fremadvendte autostole anbefales ikke, at være på forsædet, medmindre airbaggen er deaktiveret.
 9. Husk at være sikker på, at dit barn har det rart i en autostol.
 10. Autostolen skal ikke kunne rykkes, når det er spændt fast. Så køb helst en autostol med Isofix system, da det er det bedste, mest sikre, mest nemme og ikke mindst hurtigt at montere.
 11. Husk at tjekke om selerne i bilen kan nå omkring autostolen ved de selemonteret stole.
 12. Husk at tjekke om autostolen er godkendt til netop jeres bil.

Test af autostole

Autostolene bliver testet på mere end 30 punkter og disse er delt ind i 4-5 overordnet grupper - alt efter test år:

2015-201x

Sikkerhed (50%)
Brugervenlighed (40%)
Ergonomi (10%)
Kemikalier (*)
Rengøring/Finish (**)

2011-2014

Sikkerhed (50%)
Brugervenlighed og ergonomi (50%)
Kemikalier (*)
Rengøring/Finish (**)

2007-2010

Sikkerhed (50%)
brugervenlighed (50%)
Komfort (**)
Rengøring/Finish (**)

*Hvis der er et forhøjet antal kemikalier i autostolen, vil det påvirke testresultat negativt. En stol kan således dumpe, hvis indholdet er for højt - uanset de øvrige resultater. Er niveauet ok - har det ingen påvirkning på det samlede resultat.

** Tæller kun ned i den samlede vurdering, hvis en stol får 3 eller mindre på disse punkter.

Resultatet af disse 4-5 overordnet grupper udløser stjernerne fra 1-5, hvor 5 stjerner er det bedste en stol kan få.

Tjek den samlede vurdering

Derudover får autostolen en samlet bedømmelse, som er resultatet af alle test punkterne. Hvorfor du bør se efter en autostol med 4 eller 5 stjerner i den samlet bedømmelse. 

For bedre, at kunne sammenligne de enkelte autostole med hinanden, er den samlet bedømmelse blevet omregnet til et procent tal. Dette skyldes, at 4 eller 5 stjerner dækker over et store intervaller og uden omregningen vil man blot tro, at 2 stole med begge 4 stjerner er lige gode - men det er ikke tilfældet.

Procent fordelingen er således:

Procentfordeling test resultater 1

Vi har valgt kun, at vise de samlet resultater for de enkelte autostole, da langt de fleste ikke er interesseret i resultaterne af de underliggende resultater, da total bedømmelserne er nok til at træffe et valg.

Men hvis du ønsker, at se resultatet af de enkelte under test, kan du købe TÆNK's autostol test til 70 kr.

Læs mere om autostol test

Jeg har skrevet en række indlæg om test af autostole på bloggen:

Her kan du læse om:

- Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater
- Test af autostole i praksis
- Derfor er autostol "test vinderen" ikke altid bedst! 

Test af bagudvendte autostole

De  bagudvendte autostole klarer sig ikke særlig godt i ADAC mf. tests, hvilket skyldes, at de er sværere, at monter og for de bagudvendte autostole, der også kan anvendes fremadvendt, er det resultat for stolen, som fremadvendt, der vises.

De bagudvendte autostole, er dog sikrer end de fremadvendt autostole, da de kan bestå betydelige sværere/hårdere tests i Sverige, som ingen fremadvendt autostol har kunne klare.

Jeg vil på et senere tidspunkt komme med en oversigt med test resultater for de bagudvendte autostole, som er foretaget i Sverige.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.

Vind en valgfri autostol!

Vil du være med i konkurrencen om én valgfri autostol - Hvor du frit kan vælge mellem alle modellerne på Autostol.dk?

--> Så er det nu du skal skrive dig op! <--

For så vil du være blandt de første, der får besked når konkurrencen starter og får samtidig et ekstra lod i konkurrencen.

Vind en valgfri autostol!

Vil du være med i konkurrencen om én valgfri autostol - Hvor du frit kan vælge mellem alle modellerne på Autostol.dk?

--> Så er det nu du skal skrive dig op! <--

For så vil du være blandt de første, der får besked når konkurrencen starter og får samtidig et ekstra lod i konkurrencen.