Autostol.dk

Autostol ca. 4-12 år eller op til 36 kg.

15-36-kg-stolene

Du er på udkig efter den sidste autostol – eller selepude med ryglæn, som den også kaldes.

Autostolene i denne gruppe går typisk fra ca. 3 år til 12 år. Det er autostole, der går fra 15-36 kg.

Hvis du ikke har brug for gode råd eller yderligere læsning og bare vil i gang med, at finde den helt rigtige autostol – kan du hoppe videre til min store autostol guide.

Her indtaster du barnets, højde, alder og vægt – angiver om du har isofix i bilen eller ej – og du får straks mine anbefalinger, der passer præcis til dit barn.

Gå til Autostol guiden

Flere gode råd om autostole

Inden du køber næste størrelse autostol, er det dog en god ide, at læse nedenstående – så du ikke køber en ny autostol alt for tidligt, køber noget forkert eller overser evt. nye regler.

Autostol, selepude eller selepude med ryglæn

I denne vægtklasse findes der to muligheder for lovlig sikkerhedsudstyr til barnet. Du kan vælge en autostol (det sikreste) eller en selepude. Selepuden med ryglæn er det samme som en autostol. Så den selepude jeg tænker på, er en helt alm selepude, der blot løfter barnet op. Autostolen er klart det sikreste valg, da det beskytter barnet meget mere end en selepude. Hvis du vil se forskellen, kan du læse dette indlæg om autostol eller selepude, hvor der også er en god video.

Skift til den sidste størrelse autostol

Inden du køber sidste størrelse autostol, er det en god ide lige, at tjekke om du bør skifte allerede nu og om barnet overhoved må sidde i en 15-36 kg. stol. For barnet SKAL veje over 15 kg. før det må sidde i denne størrelse stol. Derudover bør barnet være mindst 3-3½ år gammelt før det kommer i denne størrelse, da det er meget vigtigt, at sidde korrekt og det kan mindre børn ikke altid forstå. Det og andre forhold kan du læse mere om i dette indlæg, hvor jeg dykker mere ned i, hvornår man skal skifte til den sidste størrelse autostol.

i-Size autostole

Der er endnu ingen i-Size stole i denne vægtklasse, men de skulle komme i løbet af 2017. Det er blevet udskudt et par gange, men nu ser det ud til, at man her i efteråret 2016 får de endelige krav på plads, så der kan blive produceret nye stole. Hvis du vil læse mere om i-Size kan du gøre det her, hvor jeg også har beskrevet i-Size reglerne.

Autostol regler og anbefalinger

Autostol reglerne er faktisk ret lige til –  ”Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Stolen eller puden skal passe til alder, højde og vægt og være monteret efter producentens anbefalinger”.

Som jeg skrev ovenfor er det lovligt både, at bruge selepude og autostol – så tjek lige her om du også er med på de nyeste autostolregler og anbefalinger.

Test af autostol

Der er ikke den store forskel på autostolene i 15-36 kg. klassen – de er næsten alle testet godt. Stolene bliver udsat for samme test som de øvrige stole størrelser – testdukkerne er bare blevet større. I autostol testen kan du se, at der ikke er den store forskel på isofix og selemontering, da det er bilens 3-punktsele der holder barnet. Isofix er mest for, at give støtte og sørge for, at den ikke vælter til siderne eller flyver rundt i bilen.

Du kan altid se de nyeste autostol tests her.

 

Isofix – eller sele montering?

Isofix findes i alle vægtklasserne og det er også i denne vægtklasse. Isofix har dog ikke den store betydning, da det er bilens 3-punktsele, der holder barnet og isofix er mest for, at holde selve stolen fast. Så sikkerhedsmæssigt er der ikke den store forskel på sele eller isofix montering.

Overtøj i autostolen

Stort overtøj i autostolen bliver ved med, at være en udfordring – også i denne vægtklasse. Du kan måske undre dig over om det også gælder voksne? Men ja, det gælder faktisk også voksne, der skal passe på med, at tage alt for stort overtøj på i bilen. Det kan stadig påvirke, hvordan selen sidder og reagere ved en kollision.

Når du har været ovenstående igennem – burde du være 100% klar til, at Gå til Autostol guiden her.

Ellers må du gerne stille mig et spørgsmål nedenfor.

10 kommentarer

 1. Hej

  Har en dreng på 2 år og 17kg, 92cm høj
  sidder i en 9-18kg stol nu men skal jo snart over i en større
  Hvad skal han over i ? 15-36kg er jo fra 3 år og op
  Findes der ikke nogle 15-36kg stole der kan benyttes med selepude/evt. 5 punkts indbygget sele til de er fx 22kg ?

   1. Hej og tak for info

    Hvad jeg kan læse mig til så går den kun til 18kg med 5 punkt, ligesom de andre jeg har kunnet finde,
    Hvis den derimod gik til 25kg ville det være perfekt !

    Mvh

    Malthe

 2. Hej. min søn er lige kun 3, men er ved at være for høj til 9-18 stolen og han vejer også liiige op over. Hvor længe kan de små seler i 15-36 kg stolene bruges? Det virker lidt vildt at drengen kun skulle have den alm sele på. Tak 🙂 Vh Lotta

 3. Hej Kristian.

  Vi har ikke ISOfix i bilen men jeg kan godt li tanken om at stolen også er spændt fast.

  Findes der en autostol i klasse 15 – 36 kg som, ligesom autostole til de små, fungerer ved at man spænder stolen fast til sædet via. 3 pkts. selen og så spænder barnet fast til stolen med en sele som er indbygget i stolen?

  1. Hej Jakob,

   Nej ikke en du kan bruge helt op til 36 kg.

   Britax-two-way-elite har indtil 25 kg, men den har ikke været med i autostol testen.

   Ellers sidder barnet og stolen fast med bilens 3-punktsele i de alm 15-36 kg stole.

   Mvh

 4. Hejsa. Kan man anvende stolen, selvom barnet vejer mere end 36 kg?
  Min søn vejer 42 kg og sidder fortsat i stolen.
  Mvh Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad du skal se efter, når du køber en autostol

 1. Nem installation: hvis det ser ud som om, du skal bruge en ingeniør uddannelse før at installere autostolen i din bil, så shop videre. Hvis du ikke installerer autostolen korrekt, vil babyen måske ikke være ordentlig fastspændt – det er ikke nok bare at give dit barn selen på. Derefter, led efter en autostol med en base (Isofix eller Sele), som du kan installere permanent i din bil. Så alt du skal gøre er efterfølgende er, at sætte autostolen sikkert fast i basen, spænde dit barn fast og køre. Nogle babystole skal ommonteres igen efter hvert brug. Det sidste, du vil have, er at du skal lave justeringer hver gang, du kører nogen vegne – du vil føle dig besværet og dit barns sikkerhed kunne blive kompromitteret.
 2. Tilstrækkelige seler: Se efter en babystol med en tre/fem punkts sikkerhedssele. Stropperne – en til hver skulder, en til hvert lår, og en mellem din babys ben – er mere justerbare (og derfor sikrere) for et spædbarn end plastik skjolde eller den T-formede sele, som kan findes i ældre, brugte stole. (Bemærk: Af sikkerhedsmæssige grunde anbefaler vi ikke at købe brugte autostole.)
 3. Sele justeringer: Undgå sæder, der kræver at du justerer selen fra sædets bagside. De bedre autostole tillader dig, at lave justeringer fra forsiden og hæve selespænderne, da det gør påsætningen af selen lettere.
 4. Isofix: Autostole med Isofix montering klare sig ofte bedre i tests og derfor bør man se efter autostole med Isofix. Læs mere om Isofix her. Derudover er de nemmere at montere og du undgår livsfarlige fejlmonteringer.
 5. Rengøring: Babyer og rod går hånd i hånd. Men nogle producenter ignorerer denne universelle sandhed, og et overraskende antal barnestole kommer med covers, du ikke kan tage af. Vær smart: køb en med maskin-vaskbart aftageligt cover.
 6. Komfort: Din baby vil have en bedre køretur, hvis du køber et godt polstret sæde med masser af støtte til hovedet.

Vi håber guiden gjorde dig lidt klogere på valg af autostole.

Herunder finder du yderligere gode råd til brug af autostole.

 1. Når du spænder selen i babystolen/barnestolen, så husk, at barnet skal have en god komfort. Det betyder, at det ikke skal være alt for stramt. Der skal kunne føres en håndflade ind imellem selen og barnet.
 2. Der må ikke bruges en bagudvendt autostol på forsædet pga. airbags – hvis airbagen er slået fra, må autostolen godt stå på forsædet.
 3. Køb en bagudvendt autostol for den optimale sikkerhed imod frontale bilulykker.
 4. Barnets højde og vægt skal passe sammen med den autostol du køber. Autostolen skal være godkendt.
 5. Fejlmontering af autostole er meget farligt, så vær sikker på at du føler produktets vejledninger ned til mindste detalje.
 6. Få eventuelt en erfaren autostol forælder til at hjælpe dig de første par gange.
 7. Airbags er autostolens værste fjende, så placer aldrig et barn under 135 centimeter foran en airbag.
 8. Fremadvendte autostole anbefales ikke, at være på forsædet, medmindre airbaggen er deaktiveret.
 9. Husk at være sikker på, at dit barn har det rart i en autostol.
 10. Autostolen skal ikke kunne rykkes, når det er spændt fast. Så køb helst en autostol med Isofix system, da det er det bedste, mest sikre, mest nemme og ikke mindst hurtigt at montere.
 11. Husk at tjekke om selerne i bilen kan nå omkring autostolen ved de selemonteret stole.
 12. Husk at tjekke om autostolen er godkendt til netop jeres bil.

Test af autostole

Autostolene bliver testet på mere end 30 punkter og disse er delt ind i 4-5 overordnet grupper - alt efter test år:

2015-201x

Sikkerhed (50%)
Brugervenlighed (40%)
Ergonomi (10%)
Kemikalier (*)
Rengøring/Finish (**)

2011-2014

Sikkerhed (50%)
Brugervenlighed og ergonomi (50%)
Kemikalier (*)
Rengøring/Finish (**)

2007-2010

Sikkerhed (50%)
brugervenlighed (50%)
Komfort (**)
Rengøring/Finish (**)

*Hvis der er et forhøjet antal kemikalier i autostolen, vil det påvirke testresultat negativt. En stol kan således dumpe, hvis indholdet er for højt - uanset de øvrige resultater. Er niveauet ok - har det ingen påvirkning på det samlede resultat.

** Tæller kun ned i den samlede vurdering, hvis en stol får 3 eller mindre på disse punkter.

Resultatet af disse 4-5 overordnet grupper udløser stjernerne fra 1-5, hvor 5 stjerner er det bedste en stol kan få.

Tjek den samlede vurdering

Derudover får autostolen en samlet bedømmelse, som er resultatet af alle test punkterne. Hvorfor du bør se efter en autostol med 4 eller 5 stjerner i den samlet bedømmelse. 

For bedre, at kunne sammenligne de enkelte autostole med hinanden, er den samlet bedømmelse blevet omregnet til et procent tal. Dette skyldes, at 4 eller 5 stjerner dækker over et store intervaller og uden omregningen vil man blot tro, at 2 stole med begge 4 stjerner er lige gode - men det er ikke tilfældet.

Procent fordelingen er således:

Procentfordeling test resultater 1

Vi har valgt kun, at vise de samlet resultater for de enkelte autostole, da langt de fleste ikke er interesseret i resultaterne af de underliggende resultater, da total bedømmelserne er nok til at træffe et valg.

Men hvis du ønsker, at se resultatet af de enkelte under test, kan du købe TÆNK's autostol test til 70 kr.

Læs mere om autostol test

Jeg har skrevet en række indlæg om test af autostole på bloggen:

Her kan du læse om:

- Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater
- Test af autostole i praksis
- Derfor er autostol "test vinderen" ikke altid bedst! 

Test af bagudvendte autostole

De  bagudvendte autostole klarer sig ikke særlig godt i ADAC mf. tests, hvilket skyldes, at de er sværere, at monter og for de bagudvendte autostole, der også kan anvendes fremadvendt, er det resultat for stolen, som fremadvendt, der vises.

De bagudvendte autostole, er dog sikrer end de fremadvendt autostole, da de kan bestå betydelige sværere/hårdere tests i Sverige, som ingen fremadvendt autostol har kunne klare.

Jeg vil på et senere tidspunkt komme med en oversigt med test resultater for de bagudvendte autostole, som er foretaget i Sverige.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.

Vind en valgfri autostol!

Vil du være med i konkurrencen om én valgfri autostol - Hvor du frit kan vælge mellem alle modellerne på Autostol.dk?

--> Så er det nu du skal skrive dig op! <--

For så vil du være blandt de første, der får besked når konkurrencen starter og får samtidig et ekstra lod i konkurrencen.

Vind en valgfri autostol!

Vil du være med i konkurrencen om én valgfri autostol - Hvor du frit kan vælge mellem alle modellerne på Autostol.dk?

--> Så er det nu du skal skrive dig op! <--

For så vil du være blandt de første, der får besked når konkurrencen starter og får samtidig et ekstra lod i konkurrencen.