Undersøgelse: Dækker forsikringsselskaberne dine autostole?

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret
Hvorfor er i ligeglad med mig?
Hvorfor tænker flere af forsikringsselskaberne ikke på mig?

Vi har undersøgt sagen – få svaret her! De 14. største forsikringsselskaber har deltaget i undersøgelsen og flere svar er chokerende!

Man kunne tro, at på et område som autostole, var forsikringsselskabernes dækning rimelig ens, da de alle gik op i børnesikkerhed. Dette er desværre ikke tilfældet, som du kan se i nedenstående sammenligning.

Der er således stor forskel i, hvornår de enkelte selskaber går ind og vurdere, at en stol er totalskadet og skal erstattes – lige fra det selskab, der skifter jf. eksperternes og producenternes anbefaling (Römer anbefaler ved kollisioner over 10 km/t og Maxi Cosi anbefaler over 30 km/t og stolen skal skiftes) til dem, der næsten kun skifter ved synlige skader eller dem, som jeg synes er værst, kræver at kunden skal bevise, at der er sket en skade på stolen – for hvordan skal man som alm. forbruger kunne bevise det?

Da jeg sendte mine spørgsmål af sted til forsikringsselskaberne, havde jeg en ide om, at der måske var en forskel i dækningerne – men havde ikke forstillet mig, at der var så stor forskel.

Så læs nedenstående og se, hvordan dit forsikringsselskab dækker.

Du kan læse her, hvorfor det er vigtigt, at du skifter stolen ved kollisioner.

Undersøgelsens vindere og tabere

Der er ingen tvivl om, at undersøgelses store vindere blev FDM/Runa/Bauta/Lærerstandens Brandforsikring (samme forsikringsselskab) og TopDanmark/Danske Forsikring. Hos disse selskaber er børnenes sikkerhed 1. prioritet og du får dækket din autostol uden problemer. De følger producenternes anbefalinger og erstatte efter bare det mindste uheld.

Hvis man ser på taberne, er der heller ingen tvivl om, at det er Tjenestemændens Forsikring(TJM)/Tryg og GF Forsikring.

TJM og Tryg fordi de kun dækker ved større bilskade. Var autostolen tom ved kollisionen, dækker de kun synlige skader.

GF Forsikring fordi de har lagt ansvaret over på kunden. Det er således dig, der skal påvise, at der er sket en skade på autostolen – og det kan jo være svært!

Alle forsikringsselskaberne dækker sig godt nok indunder, at “tvivl, skal komme kunden til gode”, men det betyder bare, at de først følger nedenstående svar og brokker kunden sig, så kan det være, at de erstatter stolen.
[accordion clicktoclose=true]
[accordion-item title=”Dækkes autostolen af bilforsikringen (kasko), indboforsikringen eller anden forsikring?” id=2]

GF forsikring: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Gjensidige: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Nykredit Forsikring: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Alm. Brand: Den lille autostol (0-13 kg) og alm. selepuder (15-36 kg. uden ryglæn) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring (indboforsikringen giver bedst dækning). Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring.

Codan: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

IF: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Alka: Vil ikke være med

Topdanmark: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Danske Forsikring: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Tryg: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Tjenestemændens forsikring: Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring.

FDM Forsikring; Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring. Har du en autostol, men ingen bil – vil alle størrelser være dækket under indboforsikringen.

Lærerstandens Brandforsikring: Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring. Har du en autostol, men ingen bil – vil alle størrelser være dækket under indboforsikringen.

Runa Forsikring: Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring. Har du en autostol, men ingen bil – vil alle størrelser være dækket under indboforsikringen.

Bauta Forsikring: Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring. Har du en autostol, men ingen bil – vil alle størrelser være dækket under indboforsikringen.

[/accordion-item]
[accordion-item title=”Dækker Jeres forsikring kun ved synlige skader?” id=3]
GF forsikring: Der vil altid være tale om en konkret vurdering fra gang til gang. Udgangspunktet er dog, at der skal være sket en påviselig*** skade på autostolen.

Gjensidige: Der vil altid være tale om en konkret vurdering fra gang til gang.

Nykredit Forsikring: Der vil altid være tale om en konkret vurdering fra gang til gang.

Alm. Brand: Nej den dækker både synlige og usynlige skader. Ved “usynlige” skader, skal det dog være sandsynligt**, at skaden, der er sket, har medført en påvirkning af autostolens sikkerhed.

Codan: Det er ikke et krav, at autostolen er synligt beskadiget. Vi vurderer det konkret bl.a ud fra, hvad der er sket ved færdselsuheldet.

IF: Mangler svar

Alka: Ville ikke være med 

Topdanmark: Autostolen behøver ikke have synlige skader. Det er nok, at den har været involveret i et uheld

Danske Forsikring: Autostolen behøver ikke have synlige skader. Det er nok, at den har været involveret i et uheld

Tryg: Vi dækker autostole ved større skader på bilen pga. sikkerheden. Ved mindre bilskade vurdere vi, at der ikke er risiko for skader på autostolen, hvorfor de ikke erstattes. Tvivl kommer dog kunden til gode.

Tjenestemændens forsikring: Babystolen (0-13 kg): Vi dækker autostole ved større skader på bilen pga. sikkerheden. Ved mindre bilskade vurdere vi, at der ikke er risiko for skader på autostolen, hvorfor de ikke erstattes. Andre størrelse: Ja, vi dækker kun synlige skader.

FDM Forsikring: Vi dækker alle synlige og usynlige skader, hvis autostolen sad i bilen under en kollision med mere end 10 km/t.

Lærerstandens Brandforsikring: Vi dækker alle synlige og usynlige skader, hvis autostolen sad i bilen under en kollision med mere end 10 km/t.

Runa Forsikring: Vi dækker alle synlige og usynlige skader, hvis autostolen sad i bilen under en kollision med mere end 10 km/t.

Bauta Forsikring: Vi dækker alle synlige og usynlige skader, hvis autostolen sad i bilen under en kollision med mere end 10 km/t.

[/accordion-item]
[accordion-item title=”Ud fra hvilken definition vurderer I, om der er tale om totalskade eller reparation – hvis I finder reparation forsvarligt?” id=4]
GF forsikring: Ingen reparation. Totalskade vil være en vurdering fra gang til gang, men skaden skal være påviselig***. Parkeringsskader vil ikke blive vurderet som totalskadet.

Gjensidige: Det er en konkret vurdering fra sag til sag. Oftest udskiftes autostolen fremfor reparation da det, udover evt. brud på sikkerhed, også rent økonomisk er den løsning kunderne fortrækker.

Nykredit Forsikring: Det er en konkret vurdering fra sag til sag. Oftest udskiftes autostolen fremfor reparation da det, udover evt. brud på sikkerhed, også rent økonomisk er den løsning kunderne fortrækker.

Alm. Brand: Ingen reparation. Totalskade vil være en vurdering fra gang til gang. Ved usynlige skader, skal skaden være sandsynlig**.

Codan: Ingen reparation. Det er vores holdning at en autostol ikke kan repareres. Vi vurderer det konkret bl.a ud fra, hvad der er sket ved færdselsuheldet. Jo kraftigere uheld desto større er risikoen for, at der er sket en beskadigelse.

IF: Mangler svar

Alka: Ville ikke være med 

Topdanmark: Ingen reparation. Gør kunden i skadesopgørelsen krav på en ny autostol, så dækker vi som udgangspunkt en ny stol.

Danske Forsikring: Ingen reparation. Gør kunden i skadesopgørelsen krav på en ny autostol, så dækker vi som udgangspunkt en ny stol.

Tryg: Vil ikke svare på spørgsmålet 

Tjenestemændens forsikring: Som udgangspunkt er der altid tale om totalskade, da det sjældent vil kunne betale sig/være muligt at reparere.

FDM Forsikring: Vi fortager kun reparation når der er tale om kosmetiske skader (revner på betræk ol.) og vi er sikre på, at sikkerheden ikke er forringet. Er der mistanke om det, vil vi erstatte stolen.

Lærerstandens Brandforsikring: Vi fortager kun reparation når der er tale om kosmetiske skader (revner på betræk ol.) og vi er sikre på, at sikkerheden ikke er forringet. Er der mistanke om det, vil vi erstatte stolen.

Runa Forsikring: Vi fortager kun reparation når der er tale om kosmetiske skader (revner på betræk ol.) og vi er sikre på, at sikkerheden ikke er forringet. Er der mistanke om det, vil vi erstatte stolen.

Bauta Forsikring: Vi fortager kun reparation når der er tale om kosmetiske skader (revner på betræk ol.) og vi er sikre på, at sikkerheden ikke er forringet. Er der mistanke om det, vil vi erstatte stolen.

[/accordion-item]
[accordion-item title=”Ved totalskade erstatter I så efter nypris på samme mærke/model eller nærmest tilsvarende?” id=5]
GF forsikring: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Gjensidige: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Nykredit Forsikring: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Alm. Brand: Ved autostole dækket af inboforsikringen: Autostole mindre end 2 år gammel erstattes fuld ud. Dvs. den erstattes til genanskaffelsesprisen for en tilsvarende autostol (samme mærke og model hvis muligt, og ellers den model, der har afløst den beskadigede autostol). Hvis autostolen er mere en to år dækkes den til dagsværdi*.
Autostole dækket af kaskoforsikringen: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Codan: Autostolen erstattes til dagsværdi*

IF: Mangler svar

Alka: Ville ikke være med

Topdanmark: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Danske Forsikring: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Tryg: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Tjenestemændens forsikring: På indboforsikring dækker vi samme mærke/model med nyprisen. Hvis stolen er over 2 år gammel erstattes til dagsværdi* På bilforsikring dækker man nypris det første år, herefter dagsværdi*.

FDM Forsikring: Der erstattes med genlevering af en tilsvarende**** autostol eller kontanterstatning svarende til genanskaffelsesprisen for tilsvarende nye autostole. Ved særlige tilfælde kan der være tale om et fradrag/værdiforringelse, hvis fx stolen ikke var 100% funktionsdygtig inden skaden.

Lærerstandens Brandforsikring: Der erstattes med genlevering af en tilsvarende**** autostol eller kontanterstatning svarende til genanskaffelsesprisen for tilsvarende nye autostole. Ved særlige tilfælde kan der være tale om et fradrag/værdiforringelse, hvis fx stolen ikke var 100% funktionsdygtig inden skaden.

Runa Forsikring: Der erstattes med genlevering af en tilsvarende**** autostol eller kontanterstatning svarende til genanskaffelsesprisen for tilsvarende nye autostole. Ved særlige tilfælde kan der være tale om et fradrag/værdiforringelse, hvis fx stolen ikke var 100% funktionsdygtig inden skaden.

Bauta Forsikring: Der erstattes med genlevering af en tilsvarende**** autostol eller kontanterstatning svarende til genanskaffelsesprisen for tilsvarende nye autostole. Ved særlige tilfælde kan der være tale om et fradrag/værdiforringelse, hvis fx stolen ikke var 100% funktionsdygtig inden skaden.

[/accordion-item]
[accordion-item title=”Kan en autostol forsikres mod andre skader end færdselsuheld? Hvis ja, hvilke og på hvilken forsikring?” id=6]
GF forsikring: Ja, alle tænkelige skader på autostolen er dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Gjensidige: Ja, alle tænkelige skader på autostolen er dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Nykredit Forsikring: Ja, alle tænkelige skader på autostolen er dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Alm. Brand: Ja, på indboforsikringen er den dækket for de skadeårsager, der fremgår af policen/betingelserne, altså også f.eks. ved brand eller vandskade, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. På kaskoforsikringen er alle tænkelige skader på autostolen dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Codan: Ja, alle tænkelige skader på autostolen er dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

IF: Mangler svar

Alka: Ville ikke være med

Topdanmark: Autostolen er dækket under kasko som er en all-risk forsikring. Så skader der ikke opstår ved færdselsuheld eller i situationer, hvor stolen er afmonteret, er også dækket medmindre skaden skyldes grov uagtsomhed.

Danske Forsikring: Autostolen er dækket under kasko som er en all-risk forsikring. Så skader der ikke opstår ved færdselsuheld eller i situationer, hvor stolen er afmonteret, er også dækket medmindre skaden skyldes grov uagtsomhed.

Tryg: Ja, på indboforsikringen er den dækket for de skadeårsager, der fremgår af policen/betingelserne, altså også f.eks. ved brand eller vandskade, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. På kaskoforsikringen er alle tænkelige skader på autostolen dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Tjenestemændens forsikring: Ja, på indboforsikringen (0-13 kg. stolen) er den dækket for de skadeårsager, der fremgår af policen/betingelserne, altså også f.eks. ved brand eller vandskade, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. På kaskoforsikringen er alle tænkelige skader på autostolen dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

FDM Forsikring: Autostole er fuldt ud omfattede af hhv. indboforsikringen og bilens kaskoforsikring, hvorfor autostole vil blive dækket ved de skadetyper, der i øvrigt er omfattet af de respektive forsikringer – f.eks. brand, tyveri mv.

Lærerstandens Brandforsikring: Autostole er fuldt ud omfattede af hhv. indboforsikringen og bilens kaskoforsikring, hvorfor autostole vil blive dækket ved de skadetyper, der i øvrigt er omfattet af de respektive forsikringer – f.eks. brand, tyveri mv.

Runa Forsikring: Autostole er fuldt ud omfattede af hhv. indboforsikringen og bilens kaskoforsikring, hvorfor autostole vil blive dækket ved de skadetyper, der i øvrigt er omfattet af de respektive forsikringer – f.eks. brand, tyveri mv.

Bauta Forsikring: Autostole er fuldt ud omfattede af hhv. indboforsikringen og bilens kaskoforsikring, hvorfor autostole vil blive dækket ved de skadetyper, der i øvrigt er omfattet af de respektive forsikringer – f.eks. brand, tyveri mv.

[/accordion-item]
[accordion-item title=”Dækker Jeres forsikring autostolen selvom, der ikke sidder et barn i den under et færdselsuheld?” id=7]
GF forsikring: Ja, hvis der er en påviselig skade på autostolen.

Gjensidige: Ja, den dækker også selvom der ikke sidder et barn i autostolen (ud fra ovenstående retningslinjer)

Nykredit Forsikring: Ja, den dækker også selvom der ikke sidder et barn i autostolen (ud fra ovenstående retningslinjer)

Alm. Brand: Ja, vi dækker den beskadigede autostol, uanset om der har siddet et barn i eller ej.

Codan: Det er ikke et krav, at der har siddet et barn i stolen, når den bliver beskadiget.

IF: Ja, hvis kunden ønsker det.

Alka: Vil ikke være med.

Topdanmark: Ja, vi dækker stolen, selvom der ikke sidder et barn i bilen

Danske Forsikring: Ja, vi dækker stolen, selvom der ikke sidder et barn i bilen

Tryg: Vi dækker autostole ved større skader på bilen pga. sikkerheden. Ved mindre bilskade vurdere vi, at der ikke er risiko for skader på autostolen, hvorfor de ikke erstattes. Tvivl kommer dog kunden til gode.

Tjenestemændens forsikring: Babystolen (0-13 kg): Det har ingen betydning. Andre størrelse: kun ved synlige skader.

FDM Forsikring: Ja, autostolen totalskades, hvis den har siddet i en bil, der har været involveret i et sammenstød/færdselsuheld med mere end 10 km/t. Dette uanset om der sad et barn i autostolen på skadetidspunktet eller ej.

Lærerstandens Brandforsikring: Ja, autostolen totalskades, hvis den har siddet i en bil, der har været involveret i et sammenstød/færdselsuheld med mere end 10 km/t. Dette uanset om der sad et barn i autostolen på skadetidspunktet eller ej.

Runa Forsikring: Ja, autostolen totalskades, hvis den har siddet i en bil, der har været involveret i et sammenstød/færdselsuheld med mere end 10 km/t. Dette uanset om der sad et barn i autostolen på skadetidspunktet eller ej.

Bauta Forsikring: Ja, autostolen totalskades, hvis den har siddet i en bil, der har været involveret i et sammenstød/færdselsuheld med mere end 10 km/t. Dette uanset om der sad et barn i autostolen på skadetidspunktet eller ej.

[/accordion-item]

[/accordion]

Har du læst ovenstående – og er dit forsikringsselskab blandt de dårligste? Ja så kan du få et tilbud på billig bilforsikring her.

*) Dagsværdi: Genanskaffelsesprisen af autostolen med rimeligt fragdrag for værdiforringelser ved alder, brug, nedsat anvendeligehed eller andre omstændigheder.

**) Sandsynligt: Der skal en hvis hastighed til, før det vurderes for sandsynligt, at der er skader på autostolen. Parkeringsskader, kollisioner ved lave hastigheder mv. vurderes ikke som sandsynligt, at de har medført “usynlige” skader på autosotlen.

***) Påviselig skade: Udgangspunktet er, at hvis der ikke er sket en påviselig skade på autostolen, så bliver autostolen ikke umiddelbart erklæret totalskadet. Det er anmelder (kunden) der skal påvise, at der er sket en skade.

****) Tilsvarende: er i videst muligt omfang samme mærke/model. Findes samme mærke og/eller model ikke længere, vil vi erstatte svarende til en tilsvarende model/et tilsvarende mærke.


Hvorfor denne undersøgelse

Jeg havde læst på flere fora, at der var forskel i dækningerne og flere forældre var nervøse for om de nu kunne bruge stolene. Forsikringsselskabet ville ikke erstatte, da de ikke mente, der var problemer med dem.

Derfor sendte jeg en mail af sted til landets forsikringsselskaber med ovenstående spørgsmål og spurgte om ikke de ville svare på dem samt sende deres betingelser med på bilforsikringen og indboforsikringen. Flere af forsikringsselskaberne var hurtige til, at svare tilbage, men der var 2-3 af de helt store, som skulle rykkes en del gange. Efter et par måneder lykkes det og ovenstående forsikringssammenligning er resultatet af min undersøgelse.

Alle forsikringsselskaberne har fået tilsendt samme spørgsmål og blevet bedt om, at svare så prøv på spørgsmålene, så de kunne sammenlignes. Derudover har enkelte af dem modtaget en ekstra mail med et par opklarende spørgsmål, som var nødvendige for, at jeg kunne forstå deres svar og gøre det hele mere præcis.

En del af forsikringsselskaberne bruger eksterne taksatorer til, at vurdere skaderne. Jeg havde tilbage i 2013 en snak med et stort taksator firma og spurgt, hvordan de vurdere autostole. Det fik jeg nogle interessante svar ud af, men jeg glemte desværre at optage samtalen. Efterfølgende spurgte jeg dem pr. mail for at få mere præcise svar og for, at have det på skrift, men det nægtede de at svare på – hvorfor mon?