Autostol.dk

Læs alt om autostolbaser og hvorfor du bør købe en

Baser - alt om autostol baser

Autostol base - grafikSkal du vælge en ”base” til babystolen eller er det ikke nødvendigt? – basen er hurtig en ekstra post på 1.000 kr. i budgettet. Derfor spørger mange om det er nødvendigt med en base og det vil jeg prøve, at se nærmere på i dette indlæg.

Hvad er en autostol base

Basen er en anordning til, at sætte babystolen fast i bilen. Du installerer basen og når du skal ud og køre klikker du blot autostolen fast i basen og du er klar til at tage af sted – hvilket du kan se på billedet.

Øger baser sikkerheden

Hvis man ser på autostol testen, er baserne med til, at øge sikkerheden betydeligt. Ved enkelte modeller er stolen faktisk testet hele 40% bedre i en base! Og det er ved korrekt montering af begge dele.

Selemontering af babystolen øger risikoen for fejlmontering og der er en risiko –HVER GANG – du har sat stolen fast. Dette undgår du med en base, da det blot er en gang du skal montere den korrekt og så sidder den perfekt gang efter gang.

Hjælpe funktioner i basen

De fleste baser har lys og lyde, der viser om den er korrekt monteret i bilen og om babystolen er klikket korrekt fast. Isofix baserne kan fortælle om de sidder korrekt fast i bilens isofix forankringspunkter – dette er ikke muligt med de selemonteret baser.

Baserne har et støtteben, som går ned og støtter i bunden af bilen. Støttebenet sikre, at basen ikke roterer fremad ved en kollision. Når du har sat støttebenet ned, er der oftest en lampe eller en ”biblyd” der fortæller om du har gjort det korrekt og der er således en meget lille risiko for, at du kan gøre det forkert.

I denne video kan du se, hvordan basen giver lyde og lyser når basen bliver monteret:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P_KRrPUF-QU[/youtube]

Isofix og sele base – eller begge dele

Baserne kan fås til montering med isofix eller bilens 3-punktsele – enkelte modeller kan faktisk monteres med begge dele.

Det betyder, at du først skal finde ud af om din bil har isofix (læs mere om isofix her) og har den ikke det, skal du købe en selemonteret base.

Hvis man ser på autostol testen, er der næsten ingen forskel på isofix- og selemonteret baser – hvis de er monteret korrekt! (læs mere om montering her).

En sele monteret base, skal kontrolleres for korrekt montering lige så ofte som en selemonteret stol og derfor er du nødt til, at kontrollere mindst en gang om ugen (hvis i køre hver dag). Dette undgår du med en isofix base. Når først du har sat den fast i bilen – ja så sidder den fast.

Kan basen bruges til andre modeller og stole

Producenterne har lavet det så smart, at deres egen base, kun kan bruges til deres egne stole. Derfor vil en Cybex base kun passe til Cybex stole og det samme med Römer. Baserne kan så bruges til alle de babystole, som producenten har. Så har du en base til jeres første autostol, Römer Baby Safe Plus som er gået i stykker, vil i kunne nøjes med, at købe en ny Römer Baby Safe Plus 2 og så bruge den gamle base hertil.

Basen skal kun bruges til babystolen

Som udgangspunkt skal basen kun bruges til babystolen. Det er nemlig kun babystolen, som man sætter fast med baserne, da de næste størrelser har isofix-kroge direkte under stolen og man ikke tager den ud og ind af bilen, som ved babystolen.

Der findes dog en enkelt model, Maxi Cosi Pearl, som sidder i samme base, som den babystolen sad i.

Flytning fra bil til bil

Basen er næsten uundværlig, hvis I ofte skifter stolen mellem bilerne. Som tidligere nævnt, er der risiko for fejl montering, hver eneste gang i skal sætte stolen fast og det kan tit være bøvlet, at sætte stolen fast mens barnet sidder deri. Alt dette undgår du, hvis der stolen blot skal sættes fast i basen.

Er det f.eks. mor der afleverer i dagplejen eller vuggestuen og far der henter vil det være meget frem og tilbage med autostolen. Det kan således være en kamp, at få det lille trætte barn til, at vente på, at man bliver færdig med, at spænde stolen fast.

Konklusion

Selvom det kan virke meget dyrt, at købe en base, der kun skal bruges til én stol, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at basen er noget af det bedste du kan gøre for dig og dit barn.

 • sikkerheden øges markant
 • risikoen for fejlmonteringer nedsættes
 • det bliver nemmere at komme af sted på tur med barnet
 • barnet får bedre hvile- og sidde positionsmuligheder

Jeg har således svært ved, at se noget negativt ved, at købe en base og vil således anbefale alle til, at købe en base til deres babystol. Det er underordnet om i vælger isofix eller selemonteret base – bare vælg en base 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad du skal se efter, når du køber en autostol

 1. Nem installation: hvis det ser ud som om, du skal bruge en ingeniør uddannelse før at installere autostolen i din bil, så shop videre. Hvis du ikke installerer autostolen korrekt, vil babyen måske ikke være ordentlig fastspændt – det er ikke nok bare at give dit barn selen på. Derefter, led efter en autostol med en base (Isofix eller Sele), som du kan installere permanent i din bil. Så alt du skal gøre er efterfølgende er, at sætte autostolen sikkert fast i basen, spænde dit barn fast og køre. Nogle babystole skal ommonteres igen efter hvert brug. Det sidste, du vil have, er at du skal lave justeringer hver gang, du kører nogen vegne – du vil føle dig besværet og dit barns sikkerhed kunne blive kompromitteret.
 2. Tilstrækkelige seler: Se efter en babystol med en tre/fem punkts sikkerhedssele. Stropperne – en til hver skulder, en til hvert lår, og en mellem din babys ben – er mere justerbare (og derfor sikrere) for et spædbarn end plastik skjolde eller den T-formede sele, som kan findes i ældre, brugte stole. (Bemærk: Af sikkerhedsmæssige grunde anbefaler vi ikke at købe brugte autostole.)
 3. Sele justeringer: Undgå sæder, der kræver at du justerer selen fra sædets bagside. De bedre autostole tillader dig, at lave justeringer fra forsiden og hæve selespænderne, da det gør påsætningen af selen lettere.
 4. Isofix: Autostole med Isofix montering klare sig ofte bedre i tests og derfor bør man se efter autostole med Isofix. Læs mere om Isofix her. Derudover er de nemmere at montere og du undgår livsfarlige fejlmonteringer.
 5. Rengøring: Babyer og rod går hånd i hånd. Men nogle producenter ignorerer denne universelle sandhed, og et overraskende antal barnestole kommer med covers, du ikke kan tage af. Vær smart: køb en med maskin-vaskbart aftageligt cover.
 6. Komfort: Din baby vil have en bedre køretur, hvis du køber et godt polstret sæde med masser af støtte til hovedet.

Vi håber guiden gjorde dig lidt klogere på valg af autostole.

Herunder finder du yderligere gode råd til brug af autostole.

 1. Når du spænder selen i babystolen/barnestolen, så husk, at barnet skal have en god komfort. Det betyder, at det ikke skal være alt for stramt. Der skal kunne føres en håndflade ind imellem selen og barnet.
 2. Der må ikke bruges en bagudvendt autostol på forsædet pga. airbags – hvis airbagen er slået fra, må autostolen godt stå på forsædet.
 3. Køb en bagudvendt autostol for den optimale sikkerhed imod frontale bilulykker.
 4. Barnets højde og vægt skal passe sammen med den autostol du køber. Autostolen skal være godkendt.
 5. Fejlmontering af autostole er meget farligt, så vær sikker på at du føler produktets vejledninger ned til mindste detalje.
 6. Få eventuelt en erfaren autostol forælder til at hjælpe dig de første par gange.
 7. Airbags er autostolens værste fjende, så placer aldrig et barn under 135 centimeter foran en airbag.
 8. Fremadvendte autostole anbefales ikke, at være på forsædet, medmindre airbaggen er deaktiveret.
 9. Husk at være sikker på, at dit barn har det rart i en autostol.
 10. Autostolen skal ikke kunne rykkes, når det er spændt fast. Så køb helst en autostol med Isofix system, da det er det bedste, mest sikre, mest nemme og ikke mindst hurtigt at montere.
 11. Husk at tjekke om selerne i bilen kan nå omkring autostolen ved de selemonteret stole.
 12. Husk at tjekke om autostolen er godkendt til netop jeres bil.

Test af autostole

Autostolene bliver testet på mere end 30 punkter og disse er delt ind i 4-5 overordnet grupper - alt efter test år:

2015-201x

Sikkerhed (50%)
Brugervenlighed (40%)
Ergonomi (10%)
Kemikalier (*)
Rengøring/Finish (**)

2011-2014

Sikkerhed (50%)
Brugervenlighed og ergonomi (50%)
Kemikalier (*)
Rengøring/Finish (**)

2007-2010

Sikkerhed (50%)
brugervenlighed (50%)
Komfort (**)
Rengøring/Finish (**)

*Hvis der er et forhøjet antal kemikalier i autostolen, vil det påvirke testresultat negativt. En stol kan således dumpe, hvis indholdet er for højt - uanset de øvrige resultater. Er niveauet ok - har det ingen påvirkning på det samlede resultat.

** Tæller kun ned i den samlede vurdering, hvis en stol får 3 eller mindre på disse punkter.

Resultatet af disse 4-5 overordnet grupper udløser stjernerne fra 1-5, hvor 5 stjerner er det bedste en stol kan få.

Tjek den samlede vurdering

Derudover får autostolen en samlet bedømmelse, som er resultatet af alle test punkterne. Hvorfor du bør se efter en autostol med 4 eller 5 stjerner i den samlet bedømmelse. 

For bedre, at kunne sammenligne de enkelte autostole med hinanden, er den samlet bedømmelse blevet omregnet til et procent tal. Dette skyldes, at 4 eller 5 stjerner dækker over et store intervaller og uden omregningen vil man blot tro, at 2 stole med begge 4 stjerner er lige gode - men det er ikke tilfældet.

Procent fordelingen er således:

Procentfordeling test resultater 1

Vi har valgt kun, at vise de samlet resultater for de enkelte autostole, da langt de fleste ikke er interesseret i resultaterne af de underliggende resultater, da total bedømmelserne er nok til at træffe et valg.

Men hvis du ønsker, at se resultatet af de enkelte under test, kan du købe TÆNK's autostol test til 70 kr.

Læs mere om autostol test

Jeg har skrevet en række indlæg om test af autostole på bloggen:

Her kan du læse om:

- Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater
- Test af autostole i praksis
- Derfor er autostol "test vinderen" ikke altid bedst! 

Test af bagudvendte autostole

De  bagudvendte autostole klarer sig ikke særlig godt i ADAC mf. tests, hvilket skyldes, at de er sværere, at monter og for de bagudvendte autostole, der også kan anvendes fremadvendt, er det resultat for stolen, som fremadvendt, der vises.

De bagudvendte autostole, er dog sikrer end de fremadvendt autostole, da de kan bestå betydelige sværere/hårdere tests i Sverige, som ingen fremadvendt autostol har kunne klare.

Jeg vil på et senere tidspunkt komme med en oversigt med test resultater for de bagudvendte autostole, som er foretaget i Sverige.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.

Vind en valgfri autostol!

Vil du være med i konkurrencen om én valgfri autostol - Hvor du frit kan vælge mellem alle modellerne på Autostol.dk?

--> Så er det nu du skal skrive dig op! <--

For så vil du være blandt de første, der får besked når konkurrencen starter og får samtidig et ekstra lod i konkurrencen.

Vind en valgfri autostol!

Vil du være med i konkurrencen om én valgfri autostol - Hvor du frit kan vælge mellem alle modellerne på Autostol.dk?

--> Så er det nu du skal skrive dig op! <--

For så vil du være blandt de første, der får besked når konkurrencen starter og får samtidig et ekstra lod i konkurrencen.