Autostol.dk

Autostol ca. 4-12 år eller op til 36 kg.

15-36-kg-stolene

Du er på udkig efter den sidste autostol – eller selepude med ryglæn, som den også kaldes.

Autostolene i denne gruppe går typisk fra ca. 3 år til 12 år. Det er autostole, der går fra 15-36 kg.

Hvis du ikke har brug for gode råd eller yderligere læsning og bare vil i gang med, at finde den helt rigtige autostol – kan du hoppe videre til min store autostol guide.

Her indtaster du barnets, højde, alder og vægt – angiver om du har isofix i bilen eller ej – og du får straks mine anbefalinger, der passer præcis til dit barn.

Gå til Autostol guiden

Valg af 15-36 kg autostol

 

Bedste 15-36 kg autostol

 

Test af 15-36 kg autostol

Gå til Autostol guiden

Flere gode råd om 15-36 kg autostole

Inden du køber næste størrelse autostol, er det dog en god ide, at læse nedenstående – så du ikke køber en ny autostol alt for tidligt, køber noget forkert eller overser evt. nye regler.

Autostol, selepude eller selepude med ryglæn

I denne vægtklasse findes der to muligheder for lovlig sikkerhedsudstyr til barnet. Du kan vælge en autostol (det sikreste) eller en selepude. Selepuden med ryglæn er det samme som en autostol. Så den selepude jeg tænker på, er en helt alm selepude, der blot løfter barnet op. Autostolen er klart det sikreste valg, da det beskytter barnet meget mere end en selepude. Hvis du vil se forskellen, kan du læse dette indlæg om autostol eller selepude, hvor der også er en god video.

Skift til en 15-36 kg. størrelse autostol

Inden du køber sidste størrelse autostol, er det en god ide lige, at tjekke om du bør skifte allerede nu og om barnet overhoved må sidde i en 15-36 kg. stol. For barnet SKAL veje over 15 kg. før det må sidde i denne størrelse stol. Derudover bør barnet være mindst 3-3½ år gammelt før det kommer i denne størrelse, da det er meget vigtigt, at sidde korrekt og det kan mindre børn ikke altid forstå. Det og andre forhold kan du læse mere om i dette indlæg, hvor jeg dykker mere ned i, hvornår man skal skifte til den sidste størrelse autostol.

i-Size autostole i 15-36 kg klassen.

Der er endnu ingen i-Size stole i denne vægtklasse, men de skulle komme i løbet af 2018. Det er blevet udskudt et par gange, men nu ser det ud til, at man her i efteråret 2016 får de endelige krav på plads, så der kan blive produceret nye stole. Hvis du vil læse mere om i-Size kan du gøre det her, hvor jeg også har beskrevet i-Size reglerne.

Autostol regler og anbefalinger

Autostol reglerne er faktisk ret lige til –  ”Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Stolen eller puden skal passe til alder, højde og vægt og være monteret efter producentens anbefalinger”.

Som jeg skrev ovenfor er det lovligt både, at bruge selepude og autostol – så tjek lige her om du også er med på de nyeste autostolregler og anbefalinger.

Test af autostol i 15-36 kg klassen.

Der er ikke den store forskel på autostolene i 15-36 kg. klassen – de er næsten alle testet godt. Stolene bliver udsat for samme test som de øvrige stole størrelser – testdukkerne er bare blevet større. I autostol testen kan du se, at der ikke er den store forskel på isofix og selemontering, da det er bilens 3-punktsele der holder barnet. Isofix er mest for, at give støtte og sørge for, at den ikke vælter til siderne eller flyver rundt i bilen.

Du kan altid se de nyeste autostol tests her.

Isofix – eller sele montering?

Isofix findes i alle vægtklasserne og det er også i denne vægtklasse. Isofix har dog ikke den store betydning, da det er bilens 3-punktsele, der holder barnet og isofix er mest for, at holde selve stolen fast. Så sikkerhedsmæssigt er der ikke den store forskel på sele eller isofix montering.

Overtøj i 15-36 kg autostol

Stort overtøj i autostolen bliver ved med, at være en udfordring – også i denne vægtklasse. Du kan måske undre dig over om det også gælder voksne? Men ja, det gælder faktisk også voksne, der skal passe på med, at tage alt for stort overtøj på i bilen. Det kan stadig påvirke, hvordan selen sidder og reagere ved en kollision.

Når du har været ovenstående igennem – burde du være 100% klar til, at Gå til Autostol guiden her.

Ellers må du gerne stille mig et spørgsmål nedenfor.

17 kommentarer

 1. Hej autostol.
  1000 tak for en fantastisk god side☺
  Vi vil købe ny autostol til vores søn, så vores lillesøster på 1 år kan komme over i hans. Han er lige fyldt 3 år og er 96cm høj og vejer 15 kg. Jeg overvejer, den du selv anbefaler og har, maxi cosi rodifix airprotect eller britax kidfix sl sict 15-36 kg.
  Jeg hælder til den, du anbefaler, da den har hvileposition. Men fylder den mere end den anden? Vi vil helst have den så smal som muligt, da vi gerne vil kunne sidde mellem børnene. Vi har iøvrigt ikke isofix, men køber måske ny bil indenfor de næste par år.
  På forhånd tak for hjælpen.
  Mvh Janne

 2. Min datter på næsten 4 vejer 16 kilo. Vi bruger lige nu en 15-36 kilo som passer meget fint til hende. Dog er den virkelig ikke god når hun en gang imellem falder i søvn i bilen. Findes der ikke autostole i klassen 15-36kilo, som man kan hive frem så stolen bliver lænet lidt tilbage – bare så datten ikke hænger med hovedet helt nede i navlen når hun falder i søvn.
  Hilsen Sara

 3. Hej ? Min datter på 2 år og 7mdr skal til at have ny stol en 15-36kg. Men hvilken? Kiggede og forelskede mig i den Römer du linkede til øverst, hvor barnet kan spændes fast med 5 punkt sele til 25kg, da hun er en mega pillefinger og sidder meget uroligt? Men men men ? kan læse at den SKAL monteres med top halløj og det er desværre ikke muligt, da hun skal sidde på forsædet pga. meget køresyge.
  Hvilken stol ville du anbefale???

  Med venlig hilsen
  Tanja

 4. Hej

  Har en dreng på 2 år og 17kg, 92cm høj
  sidder i en 9-18kg stol nu men skal jo snart over i en større
  Hvad skal han over i ? 15-36kg er jo fra 3 år og op
  Findes der ikke nogle 15-36kg stole der kan benyttes med selepude/evt. 5 punkts indbygget sele til de er fx 22kg ?

   1. Hej og tak for info

    Hvad jeg kan læse mig til så går den kun til 18kg med 5 punkt, ligesom de andre jeg har kunnet finde,
    Hvis den derimod gik til 25kg ville det være perfekt !

    Mvh

    Malthe

 5. Hej. min søn er lige kun 3, men er ved at være for høj til 9-18 stolen og han vejer også liiige op over. Hvor længe kan de små seler i 15-36 kg stolene bruges? Det virker lidt vildt at drengen kun skulle have den alm sele på. Tak 🙂 Vh Lotta

 6. Hej Kristian.

  Vi har ikke ISOfix i bilen men jeg kan godt li tanken om at stolen også er spændt fast.

  Findes der en autostol i klasse 15 – 36 kg som, ligesom autostole til de små, fungerer ved at man spænder stolen fast til sædet via. 3 pkts. selen og så spænder barnet fast til stolen med en sele som er indbygget i stolen?

  1. Hej Jakob,

   Nej ikke en du kan bruge helt op til 36 kg.

   Britax-two-way-elite har indtil 25 kg, men den har ikke været med i autostol testen.

   Ellers sidder barnet og stolen fast med bilens 3-punktsele i de alm 15-36 kg stole.

   Mvh

 7. Hejsa. Kan man anvende stolen, selvom barnet vejer mere end 36 kg?
  Min søn vejer 42 kg og sidder fortsat i stolen.
  Mvh Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.