Fremadvendt eller bagudvendt autostol

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

I Danmark er det et lovkrav, at børn under 135 centimeter benytter godkendt sikkerhedsudstyr, når de er i bil. Den mest udbredte form for godkendt udstyr til børn er autostole. Der findes både fremadvendt og bagudvendte autostole. Der er stor forskel imellem de to autostole, og der er mange forældre, som ikke kender faren ved at benytte fremadvendte autostole.

Når man snakker om de to typer af autostole, så hører man tit, at det er den bagudvendte autostol, der er den mest sikre og den bedste. Mange forældre tror desværre, at dette er en myte, men det er det altså langt fra. En bagudvendt autostol er meget sikker, og kan i en bilulykke betyde, at dit barn overlever. En fremadvendt autostol kan give dit barn permanente skader, også selvom barnet bliver siddende i stolen. Den kraft der udløses i en bilulykke er enorm. Den enorme kraft kan dræbe barnet, da barnets krop bliver påført et konstant pres fra bilulykken.

Herunder kan du se en demonstration af både fremadvendt og bagudvendte autostole. Der demonstreres en bilulykke ved kun 50 kilometer i timen, og her kan man virkelig se, hvad der sker med de forskellige autostole. Videoen er lavet af TryggTrafikkNorge, som varetager og hjælper folk med at være trygge i trafikken.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sssIsceKd6U[/youtube]

Som der fortælles i videoen, så kan dødsrisikoen altså mindskes med hele 90%, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol. Det er vigtigt, at du som forælder inkluderer disse fakta i din overvejelse, når du skal købe en autostol. Dette er ikke kun spædbørn, der kan sidde i en bagudvendt autostol, men børn op til 4 år kan altså også bruge en bagudvendt autostol. Det er derfor ikke en unskyldning, hvis du selv mener at dit barn er for stort til en autostol. En bagudvendt autostol kan altså redde liv, og forhindre dig som forælder i at være i stor sorg.

Derfor anbefaler vi, at du køber en bagudvendt autostol, da der er flest fordele mht. sikkerheden i sådan en autostol. Det kan som førnævnt redde dit barns liv, og videoen taler for sig selv. Forestil dig, at de simulerede et sammenstød med 80 kilometer i timen. Det ville få fatale konsekvenser, og da man kan reducerede permanente skader og dødsrisikoen med op til 90% med en bagudvendt autostol, så er det virkelig et klogt valg.

Klik og se alle de bagudvendte autostole her!

Har du erfaringer med fremadvendt eller bagudvendt autostole til børn i alderen 9 mdr til 4 år – altså autostol nr. 2 – så skriv en kommentar nedenfor.

Vi vil gerne høre om positive og negative erfaringer samt hvilken autostol du har erfaringer med og hvilken bil.