Hvornår skal man skifte til næste størrelse autostol?

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Det kan være svært at finde ud af, hvornår man skal skifte til næste størrelse autostol. Der findes mange tommelfingerregler, mere eller mindre korrekte, og da det forkerte valg kan få fatale følger, vil jeg med dette indlæg forsøge at slå fast, hvornår man skal og bør skifte sin autostol ud med en ny.

Skift fra 0-13 kg til 9-18 kg. autostolen

Flere og flere forældre oplever, at deres barn allerede i 5-6 måneders alderen vejer 9+ kg, og de mener så, at barnet skal over i næste størrelse stol. Lad mig med det samme slå fast: De fleste autostole kan bruges op til13 kg, og det er derfor meget sjældent, at en autostol bliver for lille til et barn i 5-6 måneders alderen. Har du købt en lille autostol, bør du købe en anden model, alternativt leje eller låne en autostol, indtil barnet er mindst 9 måneder.

Grunden til at det aldersmæssige er så vigtigt, er, at barnets nakke/ryg mv. ikke er stærk nok til at kunne sidde i 9-18 kgautostolen, før det er over 9 måneder. Det er først efter 9 måneder, at nakken/ryggen er udviklet nok til, at barnet kan sidde mere op, som det gør i 9-18 kgstolen. Det er derfor meget vigtigt, at barnet er blevet over 9 måneder, inden man skifter.

Her er en populær autostol 0-13 kg

Hovedreglen er:
2 ud af de 3 følgende punkter skal være opfyldt, før babystolen kan udskiftes:

1) Barnet sidder stabilt selv (nakke er stabil)
2) Barnet vejer over 9 kg
3) Barnet er over 9 måneder

Det anbefales dog ikke at skifte babystolen ud, hvis det er 1+2, der er opfyldt!

Det er ikke et lovkrav, at babystolen skiftes ud så snart 2 ud af 3 punkter er opfyldt. Barnet er bedst beskyttet i babystolen, så det gælder om at anvende den længst muligt.

Man skal udskifte sin autostol, hvis barnet bliver for langt eller vejer mere end den vægt, som autostolen er godkendt til.

Læs mere om autostolene i 9-18 kg klassen og hvad du her skal være opmærksom på.

Læs mere om autostolene i 9-36 kg klassen og hvad du her skal være opmærksom på.

Her er vores anbefaling til en autostol 9-36 kg

Barnet græder og vil ikke sidde i 0-13 kg. autostolen

De fleste børn kommer ind i en periode med separationsangst, som oftest indtræder, når de er 7-9 måneder. Det er et dårligt tidspunkt, da det er et tidspunkt, hvor mange forældre skifter over til næste autostol.

Som forælder er det derfor let at få den opfattelse, at barnet græder, fordi det ikke kan være i babyautostolen, at det sidder dårligt eller noget i den stil. I langt de fleste tilfælde er det separationsangsten, der får barnet til at græde. Det skyldes, at barnet sidder bagudvendt i autostolen og derfor ikke se sin far og/eller mor.

I stedet for at skifte til næste størrelse autostol, kan det være en løsning at sætte et spejl op i bilen, så barnet kan se jer, eller at snakke ekstra meget med barnet. Det kan godt tage et par uger, men derefter (i de fleste tilfælde) er der ingen problemer, og babystolen kan bruges til barnet er 13-15 måneder.

Skift retning i en iSize godkendt stol

Ved autostolene godkendt efter de nye iSize regler skal du være opmærksom på, hvornår du vender barnet fra bagudvendt til fremadvendt. iSize stolene skal kunne bruges bagudvendt indtil barnet er mindst 15 mdr. – og det kan de! Men det betyder også, at du kan få en bøde/klip i kortet, hvis du bliver stoppet og du har vendt dit barn på 14 mdr. fremad.

For korrekt brug af iSize er bagudvendt indtil mindst 15 mdr.

Skift fra 9-18 kg til 15-36 kg. autostolen

Når barnet er kommet i 9-18 kg stolen, og den begynder at blive for lille, enten når ørerne når op til kanten af autostolen, eller barnet vejer mere end autostolen er godkendt til, er det tid til at se nærmere på 15-36 kg stolen. Det har således ingen betydning, om barnet bliver i 9-18 kg stolen til det er 3, 4 eller 5 år, så længe det vejer under 18 kg og ikke er for langt.

Den store forskel på 9-18 kg og 15-36 kg autostolen er, at i 15-36 kg stolen sidder barnet fast med bilens 3-punkt sele. For at kunne udløse bilens 3-punkt sele skal barnet veje mindst 15 kg, hvorfor du under ingen omstændigheder må skifte til 15-36 kg autostolen, før dit barn vejer mindst 15 kg.

Har du det modsatte problem, at dit barn vejer mere end 15 kg, men det kun er 2 år – ja, så kan det faktisk også være lidt problematisk at skifte til 15-36 kg stolen, selv om det er nødvendigt. Problemet er, at barnet selv kan spænde 3-punkt selen op, og man skal derfor være ekstra opmærksom på, om man har et “løst” barn på bagsædet.

Med lidt træning er det dog muligt at lære den 2-årige, at selen ikke må spændes op, men det kan dog godt tage et par uger.

Der er dog også lige det andet problem, som du skal være opmærksom på. Når barnet sidder fast med biles 3-punktsele, er det meget vigtigt, at barnet sidder korrekt med selen. Dvs. den er over hoften og ned over skulderen og tæt ind til kroppen. Det er således meget vigtigt, at dit barn forstår det, da autostolen og selen ellers ikke beskytter dit barn korrekt.

Hvis dit barn er under 3 år gammel, kan det være svært, at få det til at sidde korrekt og stille i stolen og du bør finde andre alternativer. Brug Autostol guiden og se de stole du kan bruge.

Se priser og modeller på 15-36 kg. autostole

Barnet er nu over 135 cm

Når barnet bliver over 135 cm. er det ikke længere et lovkrav, at der skal bruges autostole eller selepuder. Man mener, at barnet er stort nok til, at kunne sidde med bilens 3-punktsele uden at blive hævet op fra bilens sæde.

Mange tror, at efter 15-36 kg. autostolen, skal barnet nu sidde på en selepude (men selepuden kunne man ha’ brugt i stedet for 15-36 kg. autostolen.) Men hvis du ikke synes, at barnet sidder højt nok i jeres bil, kan en selepude uden ryglæn godt anvendes, men altså ikke et lovkrav.

De fleste børn er 135 cm i en alder af 10-12 år, men lange børn, kan allerede i en tidlig alder (5-7 år) nå op over de 135 cm og så vil jeg ikke anbefale, at sætte barnet i bilen uden autostol. Hvis 15-36 kg. autostolen stadig er høj nok i ryggen, vil jeg lade barnet sidde i den og derved få gælde af sidebeskyttelsen, som autostolen yder.