Autostol.dk

Brevkassen på Autostol.dk

Har du spørgsmål omkring lovgivning, sikkerhed, tests ol. om autostole, er du mere end velkommen til at spørge mig.

Jeg svare hver dag en masse indlæg på diverse fora, men det er jo ikke alle, der har en profil sådan et sted og derfor kan du nu gøre det via min brevkasse.

Hvis du stille dit spørgsmål, som en kommentar til denne side, vil jeg hurtigst muligt komme med et svar.

– “Vil det sige alle kan se mit spørgsmål?”

Ja dit spørgsmål vil være offentligt og det skyldes, at der sikkert sidder mange andre med lige netop det spørgsmål og så kan de jo lige så godt få glæde af mit svar til dig.

Ønsker du ikke, at andre skal se dit spørgsmål, kan jeg kontakts her.

Så hold dig ikke tilbage….

(Brevkassen gik i luften d. 12/1-2012)

369 kommentarer

 1. Hej jeg har lige købt 2 cybex pallas 2-fix til mine tvillinger. Er lige kommet i tvivl om de overhovedet passer til min bil. Jeg har en Opel astra comfort fra 99’?
  Tusind tak på forhånd

 2. Hej
  Min datter på 8 månender er allerede 76 cm lang, men vejer “kun” 9 kilo. Jeg synes, at det er svært at finde ud af, hvilken stol er god for hende, hvis jeg vil fortsætte med at have hende siddende bagudvendt.

  Mvh. Sabine

 3. Hej Kristian

  Jeg har en datter på 6 måneder som pt. sidder i en Brio autostol vi har ‘arvet’. Da jeg gerne ville købe en bedre autostol (og vi alligevel jo skal have en ny på et tidspunkt), faldt jeg over Maxi Cosi Axissfix. Den er jo selvsagt super smart da den har drejefunktion, og jeg var meget glad over at hun kan sidde bagudvendt så længe. Den er anvendelig fra 62-105 cm, og hun er pt 66 cm lang – så no problem. Jeg tjekkede også om den passede i vores bil (en Opel Astra ST 2016), hvilket også var tilfældet.
  MEN. Nu har vi kørt vores første tur, og når hun sidder bagudvendt så falder hendes hoved forover hele tiden! Da hun sov måtte jeg sidde og holde hendes hoved, af frygt for hun skulle få ondt, eller endnu værre ikke ville kunne trække vejret. Jeg kan læse mig frem til på diverse hjemmesider at det skyldes at sædet har en lidt skarp hældning, der gør at hun sidder mere oprejst. Har vendt sædet så hun kigger fremad, og der sidder hun fantastisk – nærmest ligger ned.
  Hun kan sagtens stadig være i Brio stolen, men jeg føler bare ikke den er specielt sikker, da den ikke sidder i ISOfix base. Hvad ville din anbefaling være i dette tilfælde? Skal jeg vende hende forud, eller fortsætte med at bruge babystolen så længe som muligt, før jeg sætter hende i maxi Cosi’en igen? Jeg kan kun have hende siddende fremadvendt, bagudvendt er ikke en mulighed så længe hun falder forover. Og jeg regner ikke med at der er så meget at gøre ved det?

  Mvh Katrine

  1. Hej Katrine,

   Det vil ikke være lovligt, at vende hende fremad i Axissfix stolen før hun er ældre end 15 mdr. Så hvis det ikke er muligt at vende hende bagud, så er du nødt til, at bruge den gamle stol noget tid endnu.

   Hvis i bare sætter den godt fast med selen, så er den altså stadig super sikker (jeres gamle stol) og i skal ikke være nervøse for, at bruge den.

   Det optimale er, at bruge axissfix bagudvendt, men hvis den slet ikke kan indstilles så i kan bruge den, så bør du evt. overveje, at sælge den og finde en anden model.

   Mvh

 4. Hvordan skal vi forholde os i forhold til at skifte fra 0-13 kg autostol og over til 15 kg, når vores datter vokser ud af 0-13 kg fordi hun er lang men omvendt en slank pige og dermed ikke vægtmæssigt klar til 15 kg stolen? Vi står derfor i det problem at hun i højde vokser ud af den nuværende men ikke vejer nok til den næste stol der er købt.

 5. Hej,
  Vi har en VW Polo (2002) med et ret skråt bagsæde. Vi har lige købt en BeSafe Izi kid x3 med isofix brugt, men min datter på 11 mdr kommer til at sidde helt oprejst i den pga det skrå sæde og isofixen. Jeg ved der findes en kile men hvis den kommer under tror jeg ikke isofixbeslaget kan monteres.
  Hvilken bagudvendt stol kan du anbefale der kunne passe til vores bil?
  På forhånd tak.

  Mvh Marie

 6. Hej, jeg har altid været meget omhyggelig med mine børns sikkerhed i bilen, og har derfor altid sørget for, at JEG køber og udskifter de stole som mine børn kører i både i egen og i bedsteforældrenes biler, så jeg sikrer mig at de altid har det bedst mulige udstyr. Nu er min store dreng på 6 blevet 135 cm. (Ja, hans far er over 2m Høj) – og han er i princippet ved at nå til punktet hvor han kunne køre, lovligt, helt uden sikkerhedsudstyr.

  Jeg har forsøgt at læse mig til, hvor højt et barn kan være før man BØR droppe selestolen. Han sidder pt. Med ryglæn og sidebeskyttelse påmonteret stadig, og skuldrene har den plads de skal have. Jeg tænker at så længe der er plads til skuldrene bliver ryg-delen på stolen.

  Min Mor er begyndt at snakke om at nu kan hun sætte ham direkte på forsædet, og lade min brors børn overtage stolen, da han ikke er så omhyggelig med sikkerheden som jeg… Men jeg har indtil videre sagt at det må vente…. Men hvornår er det rigtige tidspunkt at tage udstyret væk? Bare fordi det er lovligt at køre med almindelig sele fra 135cm er det jo ikke det samme som at det er det sikreste/bedste… Hvor høj skal han være før han opnår samme sikkerhed som en voksen person? Dette også med tanke på at han er en slank dreng.

  Det er så fedt hvis du ligger inde med svaret, da jeg har forsøgt at finde ud af det, men uden held.

  1. Hej Anne,

   Her i Danmark siger vi jo de 135 cm og det er ud fra, at så skulle sikkerheden i bilen beskytte barnet så godt/dårlig som en voksen.
   Men i mange andre EU lande er grænsen helt oppe ved 150 cm – og det er årsagen til, at han stadig kan sidde i stolen. For flere af dem er lavet til 150 cm, så de kan bruges i alle EU lande.

   Hvis han sidder fint nok. Seler sidder korrekt og han ikke er for stor til stolen. Så vil jeg lade ham sidde noget tid endnu. Evt. indtil 150 cm, men så heller ikke længere tid.

   Mvh

 7. Vedr. kile
  Hej 🙂
  Vi har en Cybex Aton stol til vores søn. Ved du, om der findes en kile til deres autostole? Jeg har googlet uden held.

  På forhånd tusind tak 🙂

   1. Hej Kristian
    Det er den klassiske problemstilling med, at stolen gerne sku’ tippes lidt mere, så han ligger lidt mere ned og hans hoved således ikke falder forover.
    Vi har selv forsøgt os med en anordning, men jeg forestiller mig, det ødelægger sikkerheden i stolen…

    De bedste hilsner,
    Lene

 8. Vi skal anskaffe autostol nr to i str 15-36 kg til vores søn til vores Volvo V70. I forvejen har vi en Cybex Pallas 2 fix til vores store datter, den kommer vi til at beholde nogle år endnu. Vi er egentlig ikke så glade for den, sovestillingen i den fungerer dårligt. Hvilken autostol vil du foreslå, at vi anskaffer? Vi kunne tænke os at den er i den smalle ende, da vi gerne vil kunne have en voksen til at sidde mellem stolene, og at den har en fornuftig sovestilling.

 9. Jeg har en Ford KA fra 2014. Min datter er snart et år og skal have ny autostol. Lige nu har jeg en bagudvendt, men den er meget besværlig at få ind og ud af min lille 3-dørs bil. Derfor har jeg besluttet mig for at købe en fremadvendt autostol, selvom de bagudvendte anbefales pga. sikkerhed.
  Jeg havde egentligt kigge på Britax Römer Duo Plus, men på deres hjemmeside ser det ud til, at den kun kan monteres med sele i en Ford KA, og jeg vil helst have én, der kan monteres med isofix. Det ser heller ikke ud til, at der er noget top tether anchor point i min bil.
  Er der nogen fremadvendte autostole med isofix, som du kan anbefale til en Ford KA?

  Mvh. Anna Sofie

  1. Hej Anna Sofie,

   Mht om stolen kan være i din bil, kan det sagtens være forbi den de har prøver i ikke havde isofix. Så jeg synes du skal prøve stolen ved en forhandler og se om ikke den korrekt i bilen og du således kan bruge stolen.

   Den behøver ikke have top tether, men det er en god idé. Vi brugte selv vores uden top tether.

   Mvh

 10. Hej.
  Vi har en maxi cosi 2-Way Pearl 9-18kg. Vi har haft den med til Italien hvor den blev chekket in som almindelig bagage, da vi skulle leje bil.
  Da vi kom frem var begge “fangearme” på det aller yderste af isofixen lidt bøjet. Ikke selve gribebeslaget men “indførings-gaflerne”. Låsemekanismen er ikke beskadiget og den lyser også grøn i alle tre lamper når vi monterer den i bilen. Men man bliver jo lidt bekymret og set i bagklogskabens lys burde vi nok ikke have taget den med.
  Hvad tænker du om denne situation? Er der grund til bekymring?
  Mvh. Anette

  1. Hej Anette,

   Jeg vil nok lige tage den et smut forbi butikken i købte den i. Så kan de lige se, hvor meget den er bøjet.

   Vil helst ikke udtale mig om det når jeg ikke selv har set det.

   Mvh

 11. Hej
  Vi kigger på en renault zoe el bil, vi har 3 børn på 5, 7 og 12 år.

  Pt sidder ham på 5 i selepude med ryg hende på 7 kun på selepude vi køre Wv caddy så der er god plads.

  Hvis vi skal flytte til en mindre bil som renualt zoe er hvilket sæde vi kan benytte til ham på 5 er så det smalleste ?
  og er det muligt at have 2 rigtige sæder og en 12 årige på bagsædet eller skal vi fortsætte på selepude til hende på 7 år ?
  Med venlig hilsen Malene Lundsgaard

  1. Hej Malene,

   Et af de smalleste sæder er Maxi Cosi Rodifix og det er på samme tid et meget sikker sæde. Vi har det selv i bilen og er yderst tilfreds med det.

   Jeg kender ikke størrelsen på bilen, men det kan være svært, at have 3 stole på bagsædet, hvis ikke der er tre fulde sæder. Kan i ikke få lov til, at tage bilen med et smut ud til den lokale babybutik og prøve et par løsninger?

   Vi havde selv bilen fuld af autostole, da vi var ude og prøve ny bil :O)

   Mvh

 12. Hej.
  Vi har en datter på to år som skal flyve med os til USA til sommer og vi vil meget gerne have en autostol som hun kan sidde i i flyveren, da det vil betyde at hun vil sidde meget bedre og sikre. Problemet er at for at hun må sidde i en autostol i hendes flysæde, så skal den være smallere end 42 cm, 16,5 inches. Og indtil videre kan vi kun finde autostole for er for brede. Kender du til en oversigt eller kender du til modeller som kan passe til flykravene?
  Mvh Louise

  1. Hej Louise,

   Nej ikke når de skal være under 42cm bredde. Kun i babystørrelsen.

   Har i fløjet langt med hende før? Har selv gjort det en del gange med vores søn og han har siddet helt fint på sædet og han har kunne sove på tværs på sæderne og derved fået en masse søvn.

   Mvh
   Kristian

 13. Hej

  Vi har 3 børn og en citroen grand picasso. Lige straks skal de 2 store sidde i 2 cybex solution x2-fix på de yderste sæder – hvilken bagudvendt 9-18 kg stol vil I anbefale?

  Tak for nogle gode sider 🙂

  -Tine

 14. Hej
  Hvornår regner I med at ligge resultaterne fra den seneste autostols test ind, den der kom her sidst i oktober måned (2014)?

  Med venlig hilsen
  Thomas

 15. Hej

  Vi har købt en autostol rømer kid plus
  Kan det være rigtigt at ryglænet er løst i forhold til basen ?
  Altså kan bevæge sig ??
  Mvh Jane 🙂

 16. Hej Kristian

  Min datter vejer 14 kilo, er 2 ½ år gammel, men hendes hoved rager op over kanten på hendes autostol (9-18 kg). Nogle steder har jeg læst, at man skal skifte, når hovedet rager op over kanten andre steder, når det er ørene. Hvad er din holdning? Og i så fald – hvilken stol skal jeg skifte til? Storesøster på 3 ½ har en Cybex 2 isofix solution (15-36 kg) og den er vi rigtig glade for, men den kan lillesøster jo ikke bruge, da hun ikke vejer nok endnu. Skal jeg over og have en anden stol til hun vejer 15 kg og så skifte igen?

  Mange hilsner, Maj

  1. Hej Maj,

   Det er toppen af ørene, som max må gå til toppen af autostolen – så kan hun ikke være der et kilo tids endnu?

   Altså hvis i vil skifte nu, så skal i faktisk ud og have en anden 9-18 kg. stol, som i kan bruge indtil hun vejer nok. Men kan i ikke låne en højere stol indtil hun vejer nok?

   Mvh

 17. Hej,

  Tak for en rigtig god hjemmeside!! Fantastisk med så ordentlig information på en dansk side. (Der mangler måske bare en søgfunktion.)

  Jeg ville høre omkring din erfaring/viden om det med at hovedet falder forover når de små sover. Skal jeg være bekymret over dette? Bliver det en stor belastning på hovedet således hvis man nu er i en kollison?

  Vi venter barn nr 2 lige om lidt og jeg tænkte på en Cybex Aton 3S + isofix base til den lille, men overvejer nemlig om f.eks. Cybex Aton Q ville være bedre i forhold til ovenstående, altså at hovedet falder forover. Og hvor meget betyder det for de helt små vs. når de bliver lidt større?
  Desuden, ved du noget om hvad det ville gøre for sikkerheden at både sætte den fast med base+sele. Det kunne jo godt lade sig gøre i teorien, det er bare et spørgsmål om man gider. Vi kører en VW Caddy.

  Desuden skal vi måske have baby med til USA når hen er 8 mdr, og der tænker jeg at stolen skal med, bare uden base. Og selvfølgelig undersøge hvilke biler den kan være i. Er der andre overvejelser vi burde gøre os i den forbindelse?

  Tusind tak på forhånd for al mulig indput!
  Mvh, Marie

  1. Hej Marie,

   Ja en søgefunktion kunne der faktisk godt være. Vil se om jeg kan finde plads til den.

   Det er typisk, hvis stolen/basen ikke passer til bilen, at barnets hoved falder forover, da der så er en forkert hældning på stolen. Så jeg ville prøve begge stolene i bilen og se, hvilken en af dem, der sidder bedst. Men hvis i sørge for, at sætte stolen ned i sove/hvile position, så afhjælper det en del af problemet.

   Nej det er ikke en god ide, da stolene ikke er bygget og testet til det. Så det skal i ikke gøre.

   I skal være sikre på, at stolen er godkendt i USA, da de godkender efter andre regler end vi gør og derfor kræver det en USA-godkendelse, hvor vi i Europa har ECE godkendelsen.

   Mvh

 18. HJÆLP – Næste autostol !!!

  Vi har ikke selv bil, men bruger vores autostol 2-3 gange om ugen i 2-3 (op til 6) forskellige biler, så vi har mange krav pga. de forskellige biler…

  -Den skal være sikker/god – bagudvendt (hvis muligt) eller med mavepude
  -Nem at håndtere/ind/ud – handy, ikke for tung/klodset
  -Kræve lidt (minimal) bilsele – vores Emmaljunga firstclass bruger al selen i den ene bil, i svigerfars bil mangler der 10-15cm sele, så ham kan vi ikke køre med pt.
  -Gerne op til 36 kg – gider ikke skifte stol flere gange hvis det kan undgåes
  (-Ingen isofix – ældre biler)

  Cybex pallas – opfylder den mon kravene ???

  Er SÅ lost !!!

  1. Hej Lisette,

   En med mavepude vil ikke kunne bruges. De kræver lange seler og det er faktisk meget lange seler. Derudover er det altså ikke det bedste system ved fx. ulykker, hvor bilen ruller rundt.

   Når i så tit skifter bil, er det også svært med en bagudvendt, da den fylder lidt mere og kræver en del montering. Jeg vil således se nærmere på en stol som Römer Duo Plus, da den kan selemonteres og ikke har de store skuldrepuder som King Plus.

   Der findes pt. ingen 9-36 kg. stol, som jeg vil anbefale.

   Mvh

  2. Hej Lisette

   Jeg vil heller ikke anbefale dig en med mavepude. De opfylder ikke kravene til sikkerhedselen du stiller op. Der ud over tyder meget på at fremadvendt med 5 punktssele er mere sikkert end dem med puden på en hel del punkter.

   Om en bagudvendt er for kompliceret eller ej er dog en ren individuel sag. Nogle af dem kræver forankringsseler, men der kan man bare købe ekstra sæt. De er derfor ofte lidt mere tidskrævende, men ikke nødvendigvis svære at montere. Det er kommer an på hvordan man ser på tingene.

   Nogle af disse er ret handy når de skal slæbes fra den ene bil til den anden.

   Prøv at kontakte mig per mail eller telefon

 19. Hej Kristian

  Vi er i den lykkelige situation at vi har fundet ud af at vi venter tvillinger.

  Vi har en dreng på 2,5år som pt sider i en BeSafe Comfort x3 (mener jeg den hedder).. Den er monteret med sele.

  Nu skal vi jo så pludselig have plads til 3 autostole i bilen og af økonomiske årsager har vi simpelthen ikke råd til at købe en større bil pt. Vores nuværende bil er en Opel Corsa fra 2008.

  Har du forslag til hvilke autostole vi kan anskaffe os? Besafe comfort’en er jo ret bred i det. Spørgsmålet er om vi skal anskaffe os en ny til ham der er lidt smallere? I så fald, hvilken?

  Vi har 2 baby autostole sol vi håber at kunne bruge. Begge er Römer babysafe plus.

  Og hvad så når de 2 små skal over i næste autostol, hvilke tror du der kan være deri?

  Som sidste løsning kan storebror komme på forsædet og vi slår airbag’en fra, men den løsning er jeg ikke helt tryg ved endnu. Det er jo sikret at sidde bagi for dem.

  Hilsen Tinna

  1. Hej Tinna,

   Tillykke med det :O)

   Det har jeg meget svært ved, at sige noget til, da jeg ikke kender størrelsen på alle biler. Men det burde være muligt, at få det setup til at være i bilen. Det bliver klemt, men burde være muligt.

   Der er ikke noget i vejen for, at sætte en på forsædet, hvis i kan få bedre plads på den måde. Kan være, at den store skal på forsædet og du skal sidde bagi sammen med de to små.

   Når de skal i næste størrelse stol, skal storebror i en 15-36 kg. stol og så må i se efter en af dem, som er lidt mindre end andre. Der er dog kun et par cm. forskel, men det kan betyde det hele i en lille bil.

   Til den tid må i afsætte en dag, hvor i tager ud i butikkerne og afprøver forskellige løsninger indtil i finder dem som kan være der.

   Det er altid svært med tre stole – selv i større biler – så i en mindre bil som jeres, er det et lidt større puslespil.

   Mvh

  2. Tinna

   jeg er ked af at sige det, men du bliver nødt til at lave en aftale med en butik eller mig.

   Det skal ikke bare være en løsning her og nu. der skal også findes en løsning der holder efter babystolen og efter den store er vokset ud af izi Comfort.

   men en ting kan du være stensikker på: I får ikke 3 fremadvendte ind i bilen på bagsædet. Det er lige så sikkert som “Amen” i kirken. Det bliver ligeledes også svært at få plads til en voksen deromme, med sønnen på forsædet

   Læs her
   http://www.sikkerautostol.dk/montering-3-pa-tvaers3-across-fittings/

 20. Hej 🙂

  Sikke en jungle Man befinder sig i når man skal vælge autostol for aller første gang, men gudskelov for denne side 🙂

  Mit spørgsmål er simpelt: hvis du/I skulle vælge en baby autostol 0-13kg. hvilken ville du/I så vælge og hvorfor? Vi har en Ford Fiesta fra 2013, så ikke den største bil, men derfor skal autostolen stadig være den bedste 😉
  Og den stol må gerne kunne benyttes både på for- og bagsæde (hvis dette er tilladt).

  På forhånd tak for hjælpen 🙂

  Med venlig hilsen
  Trine

  1. Hej Trine,

   Hvis i har isofix i den (hvilket i nok har når bilen er så ny?) så ville jeg helt klart gå efter :
   Maxi Cosi Pebble inkl. 2way familyfix base. Det er en stol som går fra 0-13 kg – høj sikkerhed og rigtig gode hvile/sovepositioner. Derudover kan stolen sættes rimelig ret op når barnet bliver større. Vi brugte vores til sønnik var 14½ mdr.

   Køber i den model, kan i også bruge en Maxi Cosi 2 way Pearl, når i kommer i 9-18 kg. klassen. Det er den første iSize godkendte stol og den er helt fantastisk. Vi har selv den alm. Pearl og vores søn på 4+ sidder stadig i den.

   2way Pearl er bygget på samme model og de er næsten helt ens.

   Så er de modeller jeg ville købe.

   Mvh

 21. Hej

  Vi arvede en autostol til vores første barn, og u venter vi barn nummer to. Jeg er imidlertid i tvivl, om babystolen bør udskiftes, alene på grund af alderen. Den er otte år gammel og brugt til fem børn. En Rømer stol. Alle, der har brugt stolen, er folk, vi kender og stoler på, så jeg ved med sikkerhed, at den ikke har været i uheld. Men bør vi skifte den alligevel?

  Mvh Marianne

   1. Tak, Kristian
    Jeg tænkte nok, det var på tide. Jeg skule bare vide, om jeg bare var hysterisk 🙂

 22. Hej med dig
  Vi skal have ny autostol til ny bil. Hvad vil være bedste valg
  – maxi cosi priorifix
  Eller
  – römer safefix plus

  Eller bør vi overveje noget helt andet?
  Mvh Charlotte

  1. Hej Charlotte,

   Har i topforankning i bilen?

   For så har jeg et par andre forslag. Ellers er det nogle gode og fornuftige stole.

   Overvej/se lige nærmere på Römer Duo Plus samt Maxi Cosi 2way Pearl.

   Mvh

 23. Hej,

  Tusind tak for denne dejlige side, hvor der er rigtig meget nyttigt information i junglen som hedder autostol.

  Jeg har en baby safe sleeper da vi har langt når vi skal besøge venner og familie eller blot til storbyen og handle. Jeg syntes min dreng er ved at være for lang til den selvom han vægtmæssigt stadig passer den. Jeg vil derfor gerne skifte den ud.

  Da vi stadig har langt leder jeg efter en autostol som vil være den bedste til disse længere ture og håber du har et godt forslag?

  Da han for det meste falder i søvn leder jeg efter en model som jeg kan sætte over på klapvognsstativ så han kan sove videre. Da han nu vågner hver gang jeg flytter ham over i barnevognen. Det er selvfølgelig vigtigst at få en model som er bedst for hans ryg til de længere ture.

  M.v.h. Karen

  1. Hej Karen,

   Der er desværre ingen autostole, der er så gode for hans ryg, at du bør sætte den over på et stel. Hvis i har så langt, som du beskriver, så er det bedst for ham, at han kommer helt ned at ligge.

   Der er kommet denne nye model fra Kiddy https://www.autostol.dk/model/kiddy-evolution-pro-2/ – hvor barnet næsten kan komme helt ned i soveposition. Den kan i evt. se nærmere på. Den har dog endnu ikke været med i autostoltesten.

   Mvh

  2. Hej Karen

   Ingen autostol må ligge helt ned under kørsel og dem som kan lægges helt ned i ryggen er ikke godkendt til dette under kørsel. Det er en ren sikkerhedsforanstaltning, der bør tages med største alvor,idet stolen bliver til et katapultsæde og ikke autostol. Der er høj risiko for at barnet enten helt eller delvist kommer ud af autostolen med alvorlige skader på bla hoved, nakke og rygsøjle til følge. Så noget der bør undgås. Det lyder hårdt, det ved jeg, men er nødt til at gøre dig opmærksom på det

   Så I må holde pauser undervejs på de lange ture

 24. Hej
  jeg vil meget gerne høre om min søn som er 7 år og 8 måneder, han er 134 cm høj men vejer 37 kg.
  skal han stadig side på sele pude når han køre i skole bus/ handicap bus til og far skole.
  det ville lette vores hverdag rigtig meget hvis han kunne slippe for at slæbe den frem og tilbage i Skolen.
  Hilsen Malene

  1. Hej Malene,

   Jf. loven skal han sidde i/på godkendt sikkerhedsudstyr til han er 135 cm. Så han mangler lige den sidste cm før det er lovligt.

   Dog er der andre regler når det er i busser og her er det ikke lovpligtigt, at børn sidder spændt fast.

   Mvh

 25. Hej Kristian

  Vi har indtilvidere haft lejet en autostol(rømer) i babysam og har været tilfreds med den, dog er der ikke meget plads i vores Polo, så sædet må rykkes langt frem når at stolen er sat i og vi har samme oplevelse af at vores datters hoved faldet forover når at hun sover, som du nævner i dit svar til Heidi d. 7/7-2014.
  Med ovenstående i tankerne, hvilken autostol vil du så anbefale os at købe? Vores VW Polo er årgang 2013, med Isofix.
  Er tilhænger af de bagudvendte stole, men kan se i de forskellige indlæg at det kan være et problem i mindre biler?
  Vores datter er ca. 6 mdr nu og vejer knap 7kg, så det er med henblik på stolen i intervallet 9-18 el. 9-36kg

  Mvh. Tine

  1. Hej Tine

   Prøv at se her
   http://www.sikkerautostol.dk/sikkerautostols-autostoleseats/stoleseats-25-kg55lbs/maxi-cosi-mobi/maxi-cosi-mobi-fotosphotos/

   Mobi fylder generelt meget – også i bilen her. bare ikke når den sættes på bagsædet. Det er dog en autostol jeg ville se live og få aforøvet i beilen inden køb og dte kan kun ske hos mig i Næstved. Den har en fantastisk hvileposition.

   http://www.sikkerautostol.dk/sikkerautostols-autostoleseats/stoleseats-18kg40lbs/fair-g-01-bobsy-wavo-bimbofix/fair-g-01-bobsy-bimbofix-wavo-fotosphotos/

   Denne stol fylder ikke ret meget – heller ikke i Polo. Til gengæld udligner hvilefunktionen bare bagsædets hældning, så ingeb hvilefunktion.

   En autostol som I kan se og købe i butik her i DK er Besafe Izi Kid I-Size. Det er den mest kompakte autostol fra Besafe og den har en fantastisk hvileposition. – noget ala Mobi og det er ret godt.

   Endnu en med isofix er Britax Max-Fix

 26. hej.
  jeg er vist kommet til at skrive mit spørgsmål et forkert sted da jeg har sendt dig en mail. Du får lige mit spørgsmål her i stedet så andre også kan gøre brug af dit svar.

  sidst vi kigge på autostol rådede du os til en besafe izi plus 0-25 kg. den er vi så glade for. vores pige på 3 sidder stadig så godt i den med god plads både den ene og den anden vej, så tak for det råd.

  vi skal nu ud og investere i en babyautostol igen. umiddelbart ser det ud til at römer baby safe plus ll med isofix? der er mest sikker. jeg har søgt efter stole i den vægtklasse der har bestået den svenske plustest men kan ikke finde nogen. Er der ingen babyautostol der har bestået den svenske plustest? – og er det bedste valg en römer baby safe plus ll med isofix det sikreste valg

  på forhånd tak for svar

  1. Hej Heidi,

   Der er nogle 0-18 og 0-25 kg. stole, som har bestået den svenske plus test. Men ellers er det oftest til stolene efter babystolen.

   Babystolene er så sikre, at de fleste sagtens vil kunne bestå plus testen.

   Hvis du ser på autostol testen, kan du se, at den nye recaro privia har fået den højeste score https://www.autostol.dk/test-af-autostole/#0-15 – men den er kun en smugle bedre end de andre.

   Hvis i vælger i Römer Baby safe skal i lige undersøge, hvordan den sidder i bilen. Mange oplever nemlig at barnets hoved falder forover når det faldet i søvn. Så det er vigtigt i lige undersøger sædet i bilen.

   Mvh

 27. Hej

  Vi er på udkig efter en stol 9-18 kg og har tre spørgsmål

  -Hvad er mest sikkert, bagudvendt med sele eller fremadvendt med isofix.

  -Findes der en stol som kan bruges begge vej med både isofix og selemontering?

  -Hvis man vælger en bagudvendt stol, hvornår skal man så regne med at der ikke er plads til barnets ben?

  Ser pt ud som at vi går efter rømer duoplus.

  Tak for en god informativ hjemmeside

  Christian

  1. Hej Christian,

   Det er bagudvendt – uanset montering. Det kan slet ikke sammenlignes med isofix.

   Jeg får lige Lena til at svare på spørgsmål 2 – det har hun helt styr på.

   De fleste “rigtige” bagudvendte stole kan bruges til 5 års alderen. Så der er masser af plads til benene.

   En Duo plus kan kun anvendes fremad.

   Mvh

  2. Hej Christian

   Der er ingen tvivl om at en korrekt selemonteret bagudvendt autostol monteret på forsædet er væsenligt mere sikker end en fremadvendt isofix stol på bagsædet.

   Så vil man have det sikreste og man kan montere og anvende dem rigtigt så øger du sikkerheden for dit barn ca 5 gange.

   Hvorfor det er sådan er der mange alenlange forklaringer på, som vil kræve et svar der vil tage timer at læse.

   Kort fattet så er frontalkollisionen langt den hyppigste – ikke spor underligt når man kigger på et landkort.. MEN frontalkollisionen eksisterer i stort set alle kollisioner for man skal huske på at der altid vil være en bil i fart fremad i en kollision.

   Hvornår der ikke er plads til barnets ben længere: Det er altid klogt at lade barnet afgøre hvornår det bliver ubehageligt. risikoen for skader på alle kropsdele er nemlig væsenligt ringere i en bagudvendt autostol end en fremadvendt autostol. der ses stort set ingen skader syd for navlen (og ej heller nord for navlen) i de bagudvendte. De fremadvendte kan ikke prale med den samme statistik.

   De fleste bliver overraskede hvor lang tid der går før børnene klager over komforten. 5-6 års alderen er ikke usædvanligt i dem til 25 kg.

   I dem til 18 kg er det ikke engang sikkert at de når til det punkt før stolen er udvokset på vægt eller højde.

   men nu til hvilken der kan passe kriterierne der nævnes:

   Klippan Triofix – og den holder meget meget længe på barnets størrelse kan jeg sige dig. Man kan desuden købe en kile til som er lavet til at øge benpladsen.

 28. Hej Kristian.

  Vi har en Maxi-Cosi Tobi, som vi er meget glade for. Dog er vi stødt ind i det problem, at selen ikke kan strammes?!? Det er ligesom mekanismen er i stykker. Kender du til det problem og kan det løses/laves? Jeg har kunne finde frem til, at der kan være problemer med, at selen ikke kan løsnes, som simpelt kan afhjælpes ved at flytte på knudesystemet bag på stolen. Men hvad kan jeg gøre ved det modsatte problem?

  Håber du kan hjælpe! Tak:)
  Maria

  1. Hej Maria,

   Nej det er faktisk ikke et problem jeg har hørt om før. Men jeg ved, at det er nemt at få nye dele til en maxi cosi stol, så det er blot at henvende dig ved den nærmeste forhandler.

   Mvh

  2. Hej Maria.
   Må jeg spørge engang om i fandt ud af hvad problemet var med jeres maxi cosi tobi? Vi har nemlig samme stol og vores vil hverken løsnes eller strammes. Så håbede du måske havde løsningen ☺
   På forhånd tak.
   Mvh Rie.

 29. Hej Lena.
  Jeg er blevet lidt forvirret ang autostol til min søn. Lige nu har vi en rømer babysafe plus II med selebase.
  Han er kun 5 måneder, men er bare lige ved at kigge på hvad man kan få.
  Vi har en gammel Peugeot 306 som er den bil vi bruger mest til at køre med baby. Den har ikke isofix. Derudover har vi en Toyota Aygo, som stolen også gerne skal kunne være i.
  Den anden dag var vi babysam og blev vejledt til at en besafe iZi comfort X3 eller en maxi cosi Tobi var de stole der passede bedst til vores bil. Men de er ikke bagudvendte? Kan simpelthen ikke lige huske hvorfor at vi kom frem til at de ikke skulle være det? Altså tænker umiddelbart at det vil komme til at knibe med pladsen i bilen og så ved jeg ikke om bagudvendte skal monteres med isofix?
  Hvad tænker du umiddelbart ville være et godt valg for os?
  Vi fik bare at vide at vi skulle lade vores søn sidde så lang tid som overhovedet muligt i den nuværende stol..
  Det er altså noget af en jungle!
  Håber du har en ide til hvad der kunne være en god stol for os.

  1. hej

   Peugeot 306 har ikke været her. Det har den anden bare i et andet bilmærke.

   Svaret på hvorfor Izi Comfort og Tobi ikke kan bruges bagudvendt er enkelt: De er slet ikke lavet til det. De kan ikke monteres bagudvendt – ihvertfald ikke med mindre man laver sin hele egen hjemmelavede monteringsløsning som vil være 100% sikkerhed vil være livsfarlig hvis I kolliderer.

   ang. Babysam, jeg er ellers ikke meget for det da det er dårlig skik. men jeg ser mig efterhånden nødsaget til at fraråde butikskæden til forældre der skal købe en autostol imellemgruppen. Jeg hører tit klager over vejledningen.

   Du skal have en selemonteret autostol til 306. Nu ved jeg ikke hvor langbenede I voksne er.

   Besafe kan du prøve her i landets butikker eller hos mig i Næstved.
   Så er der Britax/Rømer Hiway 2 som skal købes online fra feks http://www.carseat.se
   Eller Britax/Rømer Maxway

   Eller I kan købe en Klippan Triofix Recline. Den kræver bare at han bliver i sin babystol til toppen af hans hoved når toppen af stolen. Triofix er meget stor og selen starter langt oppe. Så for at han skal kunne spændes forsvarligt fast i den bør han vente til babystolen er udvokset. Den er meget kompakt og fungerer godt i Aygo. Så kan I altid se om den kan monteres forsvarligt med sikkerhedsselen i 306.

   Husk at forsædet godt må og bør komme i kontakt med autostolen.

   Hvis du vil se billeder af de forskellige autostole i biler så kig ind på mit eget site Sikkerautostol.dk

 30. Vi har en Be Safe Iz3 autostol og selvom vi justerer sædet ned så falder vores datters hoved stadig for over når hun falder i søvn.

  Vi har tænkt på at købe en nakkepude, og vil gerne høre om du har nogen erfaringer at dele? Evt. om der findes en stol der kan lægges længere ned?

  1. hej Torben

   Med isofix-modellen kan du løsne frontbøjlen og støttebenet, pressen toppen af stolen ned, spænde frontbøjlen igen og låse støttebenet.

   Lidt samme metode med den selemonterede udgave – bare med træk i forankrinsgsselerne.

 31. Hej

  Jeg ville høre hvilken autostol 0-13 kg der er bedst/sikrest hvis man ikke har isofix i bilen.
  Kan man bruge en maxi cosi der er 7 år gammel eller lever den ikke op til sikkerheden i dag.

  Vh. Katrine

 32. Hej Lena

  Jeg håber, at du vil hjælpe med lidt vejledning, da jeg er i tvivl om, hvilken autostol jeg skal købe.

  Jeg leder efter en bagudvendt autostol til min søn på 20 mdr. Han er en lang dreng som måler ca. 86 cm og vejer 11,5 kg.

  Stolen skal sidde i bedsteforældrenes bil, en Passat. Da den ikke skal sidde i bilen fast, men monteres efter behov tænker jeg at Isofix er nemmest.

  Jeg har kigget på BeSafe iZi combi x3 isofix, Cybex Sirona, Maxi Cosi 2Way pearl og Besafe iZi kid.

  Er der nogen af disse stole eller måske en helt 5. stol, som du kan anbefale?

  Desværre har jeg ikke kunne finde stole som går op til 25 kg til Isofix, da jeg er lidt nervøs for, at han hurtigt
  bliver for lang til en stol, som går til 18 kg.

  På forhånd tak for hjælpen

  Med venlig hilsen
  Susanne

  1. hej Susanne

   Der findes en til 25 kg som kan monteres med isofix. isofix går dog stadig til 18 kg. derefter skal den monteres med sikkerhedsselen. Det er Axkid Duofix

   Jeg har den tidligere udgave af den til salg for 2000 kr. den hedder Kidzofix og er IKKE omfattet af problematikken vedr. isofix-systemet.

   Den har dog tendens til at fylde meget i bilen, så det er bestemt en der bør ses først – mere end mange af de andre.

   Ryglængden passer til de fleste børn til 6 års alderen.

   I-Size stolene har det med at fylde mindre end de andre. Besafe I-Size feks. Maxi Cosi 2Way Pearl. Dem kan I finde i butikkerne.

   En som heller ikke fylder ret meget og til og med kan bruges til ca 115 cm er Rømer Max-Fix (ll)

   Besaferne kan du få 110-117 cm ud af og rundt 4-5 års alderen på højden

   Sironaen er lille (kort i ryggen)

   De større bagudvendte er for små, når spidsen af ørerne når stolens øverste kant. eller når skuldrene støder på hovedstøtten

 33. Hej

  Vi står og skal til og i den næste størrelse autostol, efter at have brugt en Juno Fix siden årgang 2012.
  Kan se at der er flere der har fået 76 % i bedømmelse i 15-36 kg kategorien.
  Hvilken en er kåret til at være den bedste i denne kategori sammenlagt i alle de år der er lavet test?

  Med venlig hilsen
  Thomas

  1. Hej Thomas,

   Ser du på testen vil der ikke være én vinder, da de har fået samme resultat. Det er således nødvendigt, at se på, hvilken stol der sidder best i jeres bil, da ingen af dem kan siges at være “bedst”.

   Der er så lille en forskel på 72-74-76%, så der vil ikke være forskel i sikkerheden for jeres barn.

   Selv køber vi nok en Maxi Cosi Rodifix eller Kiddy Cruiserfix Pro.

   Mvh

  2. Hej fra mig også Thomas

   I den størrelse er det vigtigt at se på hvordan sikkerhedsselen forløber på barnet. Skulderselen skal starte lige ud for eller akurat over skulderen. Hofteselen skal være placeret over bækkenknoglerne. Også skal barnet helst kunne sidde rimelig roligt i den.

 34. Det er den forbindelse værd at nævne, testen vurderer brugervenlighed som er en rensubjektiv vurderet del med 50% i det samlede resultat samt at nakkebelastningerne ikke fylder meget lidt.

 35. Hej.
  Jeg skal til at købe en autostol fra 9 kg til min datter på 10 mdr. Jeg snakkede i den forbindelse med den lokale børnebutik som fortalte at autostole fastgjort med isofix eller sele vil blive ulovlige indenfor nogle år, da man har fundet ud af det ikke er sikkert nok. I stedet skal man benytte et andet system som så sjovt nok også kostede det dobbelte. Jeg kan ikke gennemskue om denne oplysning er rigtig eller om det udelukkende er for at sælge en autostol der er dobbelt så dyr?
  Mvh Camilla.

  1. Hej Camilla,

   Det er korrekt, at der er kommet nye regler – det kan du læse om her https://www.autostol.dk/blog/nyt-om-autostol-reglerne-bagudvendt-indtil-15-mdr-vedtaget-i-size/ – men der går en del år endnu før det påvirker dig og det rammer først producenterne og senere butikkerne og til sidst os forældre.

   Det nye hedder iSize, men det er blot en ny standard indenfor isofix og hvor bilens sæder også er iSize standarte.

   Så du kan roligt købe en “alm” stol og anvende de næste mange år. Det er også kun Maxi Cosi 2way Pearl, som er en iSize model – resten på markedet er ikke.

   Men se på autostol testen. Vælg en stol, som klare sig godt og som passer i jeres bil.

   Mvh

  2. Du kan roligt købe en uden isofix. Det som er hagen ved selemonteringen er at mange laver mindre til grove fejl. isofix er stort set idiotsikret. isofix stole er også i nogle tilfælde nemmere at skifte fra bil til bil.

 36. Hej,

  V i har en Baby Safe II fra Römer. I vores gamle bil (Peugeot 406), var den monteret med tre punkts sele bag i. Her sad vores dreng rigtig fint.

  Vi har nu skiftet bil, til en Toyota Avensis st. car. Vi har så købt en iso fix base, da bilen er med iso fix beslag, da vi skal bruge stolen igen.

  Vi synes dog at basen er meget skrå på bagsædet. Hvilket vi kan se, ved at vores 2 måneder gamle pige har tendens til at rykke hovedet forover.

  Jeg har monteret den medfølgende kile på basen, uden større effekt.

  Kan I evt. komme med nogle tanker/ideer til hvordan man kan få iso fix basen mere plan, uden at det går ud over sikkerheden?

  Mvh Kim

  1. Hej Kim

   Nogle Avensis-modeller – kaldet typer – på Britax hjemmeside er godkendt til isofixbasen her. Men godt halvdelen af dem er ikke. Uanset hvad så tipper jeres datters hoved fremefter når hun sover. Løsningen er en anden stol – faktisk.

   Der er desværre ikke anden mulighed end kilen fra Rømer/Britax. Det er ikke så nemt at ændre på en isofixstols hældning i monteringsprocessen som tilfældet er med mange selemonterede.

   Der er nogle autostole der giver en ret god hældning i biler med skrånende sæder. Nogle af disse må anvendes fra fødslen.

   Den første jeg ville kigge på er Klippan KISS 2(Duologic 2). Den er godkendt fra fødslen og passer til en nyfødt baby – dog ikke præmatur. der ud over har den nogle gode features som ikke findes i andre stole. Stolen har en fantastisk hvilestilling, og det er netop den I kan bruge til at gøre op for hældningen på bilens egne sæder. Den kan dog ikke købes her i landet. Så den skal bestilles online eller I må en tur til Sverige.

   De to andre muligheder:

   Rømer Dualfix
   Rømer Max-Fix

   Men hvilestillingen på disse to er ikke helt så god som Klippans Kiss. Dualfix holder næppe helt så længe som de andre to på barnets højde.

   jeg ved ikke hvordan pladsbehovet vil være for jer med netop denne stol. Det er meget individuelt. Derfor hvis I har mod på det og evt. ikke for langt at køre (er meget individuelt, hvad man synes er langt), så kom og se den og de to andre her hos mig i Næstved.

   Mvh
   Lena

  1. Hej Stine,

   Mit bud vil være, at du skal have SHR modellen. Jeg har dog ikke sat mig ind i det, da jeg ikke synes om disse travel systemer, da barnet kommer til at sidde unødvendigt meget i autostolen.

   Mvh

 37. Hej Kristian

  Vi har tre børn (tvillinger på 3 1/2 år og en pige på 6 måneder). Vi kan pt have alle tre børn på bagsædet i vores Volvo V70 (jeg har udfyldt dit spørgeskema).
  Vi har dog en formodning om, at vi ikke kan have tre autostole der, når de alle snart skal rykke en størrelse op, og vi er derfor begyndt at se efter en ny bil og autostole.

  Hvilken autostol vil du anbefale til tvillinger på >15 kg?
  Lillesøster skal sidde i en Römer Duo Plus.
  Og hvilken bil vil du anbefale til disse tre stole?

  Jeg ser frem til at høre fra dig.

  De bedste hilsner
  Berit

  1. Hej Berit,

   Hvis i skal være sikker på, at der er plads til tre autostole, skal i vælge en bil med tre fulde bagsæder – så er der plads til stolene.

   I har ikke overvejet en bagudvendt til lillesøster? Så kan hun evt. sidde i midten og de store på hver sin side? Hvis i køber 15-36 kg. stolene uden de ekstra sidebeskyttelses “kasse” burde det kunne være der (de har heller ikke den store betydning, så i mister ikke noget sikkerhed ved ikke at vælge stole med dem på)..

   Jeg synes at i skal tage ud i en baby butik og prøve lidt forskellige muligheder af inden i køber ny bill (medmindre i skal have ny bil). Det kan nemlig sagtens være muligt, at få plads til tre autostole i jeres nuværende, da bagsædet er ret stort i den.

   Mvh

   1. Hej Kristian

    Tak for dit svar.
    Vi har en Rømer Duo Plus fra de store børn, og det er derfor, at vi umiddelbart har tænkt, at lillesøster skal overtage den. Det vil dog alt andet lige være billigere at købe en ny bagudvendt autostol til hende end en helt ny bil. Jeg tror dog, at lillesøster ret hurtigt vil blive lidt træt af at kigge bagud, når de andre ser fremad og måske ser film.

    Jeg tror det ender med, at vi køber en 7-personers bil. Så er der plads til bagage på længere ferier og til en legekammerat eller to i hverdagen. Vi overvejer en Ford S-Max eller Ford Galaxy. Har du nogen holdning til dem? (Eller andre 7-personers biler?)

    Hvilken autostol vil du anbefale til 15-36 kilo?

    Hilsen Berit

    1. Hej Berit,

     Det kan godt være, men det er ikke sikkert. Men der er nok stor sandsynlighed for, at hun gerne vil vendes fremad efter et par år.

     Nej biler har jeg ikke forstand på – men er der 3 fulde bagsæder, er det også muligt, at sætte 3 autostole korrekt fast.

     Af 15-36 kg. stole er der heldigvis et stort udvalg. Jeg overvejer selv i øjeblikket om vi skal have en Maxi Cosi rodifix https://www.autostol.dk/model/maxi-cosi-rodifix/ eller en Kiddy Cruoserfix Pro https://www.autostol.dk/model/kiddy-cruiserfix-pro/ – men ellers kan stolene fra Cybex og Römer også sagtens anbefales.

     Mvh

    2. Hej Berit,

     Nu lyder jeg hård, men det er velment.

     Børn afgører om de sidder behageligt eller ej. De voksne afgører til enhver tid hvilken autostol og hvilken type autostol de skal sidde i. Der er mange ting børn ikke bør bestemme selv, da de ikke kan udregne mulige konsekvenser af deres valg. De vil noget på et givent tidspunkt fordi de har lyst.

     Om de sidder behageligt eller ej er en helt anden snak. Så må man ud at finde en anden autostol.

     I kan sætte en skærm op på hovedstøtten hvor den lille sidder, så hun kan følge med i det de andre ser. Ellers tager man hovedstøtten af også er der panorama udsyn gennem bagruden og masser at se. samt ældre søskende at tale med hvis I vil have en bagudvendt stol.

     Ford S-Max er en dejlig og ekstremt rummelig bil – masser af plads., og der kan I have 3 autostole på bagsædet. Gulvrummene skal dog fyldes ud hvis I vil have en autostol med støtteben på de yderste sæder. hvor disse befinder sig under gulvmåtten.

     Iøvrigt var min egen søn 5½ – ja nærmere 6 år da han blev vendt fremad på fuld tid i en 15-36 kg stol. Han var faktisk ikke for stor til hans bagudvendte autostol, men han begyndte at klage over ubehagelig siddestilling. Han er over genenmsnittet i højde. Han målte 121-122 cm før han blev vendt fremad.

 38. Hej Kristian,
  Jeg skal anskaffe en ny eller brugt autostol som jeg skal bruge til mit barnebarn når jeg passer ham.
  Mit barnebarn er 14 måneder og vejer 11 kilo.
  Problemet er at min bil er en guleplade bil. Derfor er det nødvendig med en autostol der er godkendt for placering på passagerer sædet. Sædet har ikke isofix.
  Hvis muligt vil jeg foretrække en bagudvend stol. Tænker at det vil gøre det hele lidt sikrere når nu det ikke er muligt med placering på bagsæde.Men vil det i det hele taget være muligt at montere en bagudvendt stol på sædet når der ikke er isofix?

  Håber du kan hjælpe med et godt råd.

  Mvh,
  Lena

 39. Hej Kristian,
  Hvilken bagudvendt autostol vil du anbefale til en Seat Ibiza? min baby er 10 mdr gammel og vejer ca 10 kilo. Vi købt en HTS Besafe iZi Combi X3 IsoFix, som du før har anbefalet, men den tag al plads i bilen!

  Jeg synes at det er svært at finde nogle af de autostole du anbefaler i de danske butikker, har du noget erfaring med at købe dem i enten Tyskland eller England mht til returnering? det er meget svært at ved om autostolen vil passe til bilen bare med at se den på skærmen. Men udvalget i DK er meget begrænset.

  mvh
  Sandy

  1. Hej Sandy

   Lena her

   Seat Ibiza har ikke været hos mig. Du kan lave en aftale om afrpøvning i din bil her hos mig i Næstved. jeg har 13 styks af dem til netop det. Så kan du i ro og mag kæbe online uden at være urolig for hvad der passer og hvad der ikke gør.

 40. Hejsa.

  Jeg har set på en concord transformer x-bag, men der er ingen test på den endnu. Men den ligner meget transformer T, hvad tænker du. Vil den være sikker at købe??

  1. Hej Malene,

   Det kan man desværre ikke sige. Det kræver en test før man ved, hvor god og sikker en stol er. Der er set masser af tilfælde, hvor version 1+2 er vildt gode, men nr. 3 dumper – så jeg ville vente til testen kommer i maj (hvis i kan) eller købe en anden model.

   Mvh

   1. Ok. Det var også det jeg tænk. Vi kan godt vente. Jeg så den bare til 1000 kr. Og andre steder koster den 1600kr

 41. Hej…
  Tak for en fantastik side..
  Har brug for lidt hjælp …
  Er på jagt efter nye autostole til min to piger der er på 14 kilo ( har rømer der går til 15 kilo)
  Men syntes bare de er for små til at skal side i de autostole med tre- punktsele .. Findes der andre løsninger
  På forhånd tak janni

  1. Hej Janni,

   Kan de ikke bruge Römer stolen til de vejer 18 kg?
   For så kan de sikkert sidde deri et stykke tid endnu.

   Når toppen af ørene går op til kanten skal i skifte stolen uanset, hvor meget de vejer. Vores søn vejer fx. kun 15.5 kg, men er blevet for lang til hans Duo Plus.

   I kan få en model som Römer two way elite, som kan anvendes fremadvendt med 5-punktsele indtil barnet vejer 25 kg – det er næsten eneste løsning.

   Mvh

 42. Hej Tina,

  Den er først blevet testet igen i 2009 og derfor vil jeg tro, at du skal have en lidt nyere stol før du er sikker. Jeg ved det ikke 100%, så kan ikke give dig et meget bedre svar.

  Jeg kan dog oplyse dig, at de fleste autostole ikke holder meget længere end 7 år og så anbefales det, at de smides ud, da materialerne ikke er som da de var nye.

  Så en stol fra 2007 er altså en, der synger på sidste vers.

  Mvh

  1. Nå for den da! Det er jo skidt! Så skal den jo skiftes ud. Så tænker jeg lidt i bagudvendt autostol. Men hvorfor er det at de bagudvendte sables ned hos FDM, mens de får rigtigt fine vurderinger her på siden. FDM skriver om dårlig komfort, dårlig postring, mangel på benplads og at det er meget svært at montere f. eks high way og max way? De skriver faktisk at de fraråder køb?

   Hvis det skal være en bagudvendt hvad tænker du så kan være godt hvis man ikke har isofix og gerne vil have stolen på forsædet i en mitsubishi colt?

   1. Hej Tina

    Det er kun mig der står for de bagudvendte både her og på Sikkerautostol.

    Du kan læse videre om testen på Sikkerautostol. der ud over læs indlægget på forsiden derinde.

    Kristian har valgt at tage de bagudvendte ud af testen fordi testen ikke er særlig fair her. det bakkes op af mig 100%. Den test giver forældre en forkert opfattelse af hvilken type autostol man bør købe hvis sikkerhed har højeste prioritet. Sikkerhed har højeste prioritet hos stort set alle forældre, så kigger de på testresultatet og køber testvinderen i den tro at den også er den som vil beskytte deres guld bedst ude på vejene. Så de køber en fremadvendt. Fremadvendte stole uanset mærke og type yder ikke den samme høje sikkerhed for barnet i en kollision uanset type kollision som en korrekt monteret og korrekt anvendt bagudvendt auostol. Det har meget med de fysiske love at gøre.

    Børn i Sverige har siddet i bagudvendte autostole siden 1965. De kan ikke have taget fejl i så mange år – heller ikke på komfort.

 43. Hej,

  Jeg har et spørgsmål ang maxi cosi tobi, da Jeg har lige købt en sådan som er fra 2007. Jeg så på FDMs hjemmeside at denne model tidligere kun fik 3 stjerner på sikkerhed, men at den nu får 4 stjerne da der er lavet visse ændringer uden at navnet er ændret. Det skulle vist være sket i 2007? Mit spørgsmål er så, hvornår skal stolen være fremstillet for at være den nye sikrere model? Er der en måned i 2007?

  Hilsen Tina

 44. Davs. Da jeg nu har læst alt på denne side, og ikke fundet svar på mit spørgsmål, må jeg skrive til jer. Min datter vejer nu over 36kg og hvad gør man så? Stolen hun har er en 9-36kg. En selepude må være det næste eller hva? Jeg vil jo gerne have sikkerheden i orden. Mvh carsten v.

  1. Hej Carsten,

   Hvor høj er hun? Er hun over 135cm – for så er hun stor nok til, at anvende bilens 3-punktsele uden autostol/selepude.

   Hvis hun ikke er det, skal hun over på en selepude uden ryglæn.

   Mvh

   1. Tak for svaret. Hvorfor uden rygstøtte? Det skrives ellers at det er bedst med rygstøtte. Hun er over 135 men bilens sele sidder højt, så den går hende til hagen. Den kan ikke flyttes. Denne side vil jeg helt sikkert anbefale mange andre. Mvh carsten

    1. Hej Carsten

     Det er til børn under 135cm og under 36 kg. at disse anbefales – de laves slet ikke til større børn.

     Når barnet er over 135 cm. er de store nok til, at kunne sidde med bilens sele uden selepude. Det er ikke et sikkerhedsmæssigt problem, at selen går hende til hagen, men hvis hun tager selen væk, så den ikke sidder korrekt, er det bedre, at finde en 36+ selepude og sætte hende på den.

     Mange tak og dejligt du vil anbefale den til andre – det sætter jeg pris på!

     Mvh

      1. Hej Carsten,

       Jeg ved det faktisk ikke, da jeg ikke har haft brug for, at finde en til 36+ – er også i tvivl om de overhoved bliver lavet. Selepuderne uden ryglæn er ikke noget jeg har sat mig ind i pga. den lave sikkerhed og altid fraråder dem.

       Så jeg vil mene, at det bedste i kan gøre er, at lære datteren, at hun skal sidde pænt med selen og da hun er over 135 cm og vejer mere end 36 kg. vil hun sidde lige så godt og sikkert i bilen, som en voksen.

       Mvh

      2. Hej Carsten

       Blander mig lige selv om Kristian står for de fremadvendte stole

       der findes ikke en selepude som er godkendt til over 36 kg. hverken med eller uden ryg.

       Du kan hvis der er plads til det og der er en 3-punkts sikkerhedssele – sætte hende i midten bagi.

 45. Hej.
  Jeg er på jagt efter en autostol til min datter på 4 år – der kan ligges tilbage og derfor er god at sove i.
  Har du kendskab til nogle, der også er blandt de sikreste?

  Vi har en cybex solution X2Fix – den kan ikke ligges tilbage, kun justeres i ryggen så den følger sædet. Men ifølge vejledningen må denne funktion ikke bruges vippe ryglæg (stolen skal følge sædet i bilen.

  Håber du kan hjælpe.

  Vh Line

 46. Hej Kristian
  Godt site, du har lavet – nemt at danne sig et overblik. For os med mange børn mangler jeg dog et sted, hvor jeg kan få et overblik over hvor brede de forskellige autostole er. For os, der skal have plads til 3 børn på bagsædet kan selv få cm. pr. stol betyde forskellen på om de kan være der eller ej. Ved du, hvor jeg kan se bredden på stolene?
  Og en anden ting; hvis bilen har side air-bags – er det så nødvendigt at have sidekollisions”kasserne” på autostolene? Og hvis det stadig anbefales – findes der så en model, hvor den kan klikkes af i den side af autostolen, der vender ind mod midten af bilen?
  Jeg skal konkret have investeret i 2 autostole med isofix-beslag i klassen 15-36 kg – kan du anbefale en model, der er sikker men smal?
  På forhånd tak.
  Kirsten

  1. Hej Kirsten,

   Det har jeg desværre ikke haft tid til, at få ind på stolene, men du kan se det på de enkelte producenters hjemmesider. Der er dog ikke den store forskel på stolene – det er 3-5 cm, så det kan sagtens være i skal ud og afprøve en masse stole i butikkerne før i finder en løsning.

   Det er næsten umuligt, at få 3 isofix stole til at være på et bagsæde medmindre i har 3 fulde sæder bagi?
   Jeg har dette her igang https://www.autostol.dk/biler-med-plads-til-3-autostole/, hvor jeg indsamler erfaringer – så hvis du oplyser, hvilken bil i har, kan det være at jeg har fået nogle svar.

   På Cybex modellerne kan man tage sidebeskyttelsen. Jf. test resultaterne er der dog ikke den store forskel på om de er der eller ej, så hvis i ikke kan få en stol med sidebeskyttelse til at være der, er en stol som Römer Kidfix stadig en vildt god stol.

   Mvh

 47. Hej Kristian,

  Vi har pt. en “baby autostol”, men er på udkig efter næste str. autostol. Vi har en ny Kia Ceed stationcar med isofix, som stolen skal passe til. Vores søn er knap 5 mdr. og allerede over 8 kg og ca. 73 cm lang, så han vokser stærkt. Vi vil derfor gerne have en autostol han kan vokse i, så vi ikke skal skifte for hurtigt igen. Samtidig er han meget nysgerrig, og jeg tænker derfor, at det skal være en forudvendt autostol, så han kan følge med.

  Har du ud fra ovenstående nogle bud på, hvilken autostol vi skal vælge?

  Godt nytår!

  Mvh
  Charlotte

  1. Hej Charlotte,

   Han er slet ikke stor nok til, at komme i en fremadvendt + han har faktisk bedre udsyn i en bagudvendt stol, da han så kan se ud af bagruden og side ruden.

   Men måske en Römer Dualfix er noget for jer. Den kan vendes begge veje og så kan i anvende den bagudvendt til han er 12-15 mdr. og stor nok til at blive vendt om eller indtil han bliver 3 år, hvis i finder ud af, at han faktisk er tilfreds med at sidde bagudvendt – det er også langt det sikreste at sidde sådan.

   Mvh

  2. Hvis du vil have han skal have godt udsyn så er det faktisk en bagudvendt autostol du skal købe til ham. han vil få hele bagruden at se ud af. At de ikke kan se noget er løgn og latin. De kan se meget mere. De får ikke forsædets ryglæn at kigge ind i.

   Kia Ceed st har jeg haft hos mig et par gange så kig ind på Sikkerautostol.dk eller kontakt mig. Kig under dem til 18 kg.

 48. Mine forældre har en Kia clarus fra 1997. Jeg vil gerne købe en autostol til deres bil men de har ikke isofix og deres seler virker ret korte. Vores nuværende autostol og den vi havde tidligere har ikke kunne monteres.
  Min datter er 1,5 år og vejer ca 12 kg.
  Hvilken stol vil du anbefale? På forhånd tak

  1. Hej Tina,

   Babystolen og andre bagudvendte stole kræver en længere sele end de alm. 9-18 kg. fremadvendte stole. Så jeg vil faktisk tro, at i kan have alle 9-18 kg. stolene med 5-punktsele i deres bil.

   Mit bud vil være en Römer Duo Plus, men tjek lige om den kan være i bilen og om den sidder optimalt i bilen.

   Mvh

  2. Tina kig her

   Sikkerautostol.dk

   der kan du for alvor se hvor meget eller rettere hvor lidt sele de større bagudvendte kræver. Kun en enkelt kræver en lang sele og det er Besafe izi Kid X3 (uden isofix).

   Britax Maxway
   Britax Hiway
   Britax Two Way Elite (kræver ekstra hovedstøtte tll de små)
   Maxi Cosi Mobi
   Axkid Minikid
   Besafe izi Plus (kan ikke huske om denne er godkendt til bilen)

   Disse egner sig generelt godt til ældre biler.

 49. Hej Kristian.
  Jeg skulle høre om du kunne hjælpe mig med at løse et lille problem?
  Vi har en Audi Q7, og vi har 3 små børn, som vi meget gerne vil have på bagsædet. P.t. sidder den mindste på passagersædet.

  Vi har kigget på stole som er 44 cm i bredden, men dem kan der ikke være 3 af (der mangler 10 cm.). Vi vil selvfølgelig gerne have de bedste og mest sikre, men jeg ved ikke om det overhovedet er muligt? Prisen spiller absolut ingen rolle.
  Ungernes alder, størrelse og vægt:
  1: Dreng – fylder 4 år, om 2 måneder, er 1,05 m og vejer 15 kg (med tøj på, ellers 13,8 kg.). Ham vil vi gerne have en stor stol til (selepude med ryg), hvis det er muligt?
  2: Dreng – 2,5 år. 98 cm høj, og vejer 12-13 kg. Han skal vel have en mellemting?
  3: Pige snart 6 måneder, 64 cm og vejer små 7 kg. Hende vil vi gerne have i en mellemting (vi kan vente på at hun når den rette alder/vægt).
  Så alt i alt har vi brug for 3 autostole – En til store børn, samt to til de mellemste… De skal kunne stå på bagsædet af en Audi Q7 og prisen er ikke vigtig. Kan du hjælpe med at løse den gåde?
  på forhånd tak og med venlig hilsen
  Sascha

  1. Hej Sascha,

   Ja man kan blive overrasket over, hvor lidt plads der er i så store biler. Det er altid svært med de 3 stole på bagsædet og derfor har jeg også en guide på vej, hvor jeg samler eksempler på, hvordan det kan løses. Mere om det i januar.

   Det er meget svært, at komme med et bud på stole, som kan være i bilen, da det kræver, at man har mulighed for, at prøve dem i bilen. Derfor kan jeg kun pege jer i retningen, men i vil være nødt til, at tage et par timer ud af kalenderen og smutte til den lokale baby butik og afprøve en masse forskellige løsninger.

   Jeg tror ikke det vil være muligt for jer, at alle 3 børn sidde fast med isofix. Ved at bruge 3-punktsele vil i kunne rykke stolene lidt længere ud til siden.

   Jeres dreng på 4 kan sagtens sidde i en 15-36 kg. stol og her skal i prøve at se på en uden sidebeskyttelse som fx Römer Kid Plus. Den kan i sætte fast med selen og vil tro, at den skal være helt ude i den ene side.

   Til sønnik på 2½ burde i kunne anvende den stol i har nu. Hvis den monteres med sele kan i sætte den helt ud i den ene side ellers burde i måske prøve med en selemonteret stol. Römer har flere nye modeller, som de kræver isofix og det tror jeg ikke i har plads til. Så prøv at se på en Duo Plus, da den kan monteres med sele.

   Til datteren vil jeg vælge en bagudvendt og sætte hende i midten. Hvis hun kan sidde fast med isofix, så gør det ellers må i også her vælge en selemonteret stol.

   Som du kan læse af ovenstående er det svært for mig, at komme med et bud, da stolene næsten har samme brede, men prøv med selemonteringen i stedet og ryk de yderste stole længere ud.

   Når i har været i babybutikken og fundet en løsning, må du meget gerne skrive den til mig – det kan hjælpe andre forældre.

   Mvh

   1. Hej Kristian.
    Først var vi hos Audi, som prøvede at få 1 BeSafe iZi KID X3 ind bag passageren, og så 2 stk HTS BeSafe iZi Up X3 i midten og bag føreren. Dette virkede ikke, og uanset hvad de prøvede virkede det ikke (med og uden baser mv.).
    Vi havde i forvejen 2 stk Recaro Young Expert Plus (som var monteret med isofix, bag hhv. fører og passager). Vi besluttede os for at prøve og se om de kunne bruges fortsat.
    Vi prøvede os frem, og fandt ud af at hvis vi satte de 2 Recaro stole ind UDEN baser, i midten, samt bag føreren, så kunne vi god få plads til vores Brio Primo, med isofix, bag passageren. Dog er jeg ikke helt glad for at de ikke er spændt fast med isofix, og blot selen . Det virker ikke lige så sikkert, desværre. Hvad er din anbefaling på dette?

    Om vi så får en plads til en autostol nu når den lille ikke kan sidde i baby autostolen længere, ved jeg ikke endnu, men umiddelbart tror jeg at det skulle kunne lykkes. Jeg har googlet lidt og fundet frem til at Britax Römers eclipse skulle være en af de mest smalle (43 cm bred). Den er dog fremadvendt, så ved ikke hvor sikker den er, og om der så bliver plads til den….
    Jeg synes det er rigtig svært, når man ikke vil gå på kompromis med sikkerheden.
    Det føler jeg lidt at jeg gør ved denne løsning…
    Men det fungerer, og jeg er sikker på at de er sikkert spændt fast, også uden isofix :o)

    Håber det kan hjælpe dig eller andre – Jeg har også udfyldt spørgeskemaet med disse oplysninger.
    Jeg ser frem imod at høre om andre (og mere sikre) løsninger, når du har fået en masse svar omkring det med 3 stole på bagsædet :o)
    Mvh
    Sascha

    1. Der burde være pladsl en større autostol til hende den lille. Men glem alt om en fremadvendt, da bilen ikke har 3 fulde sæder bagi. Jeg vil råde dig til at lave en aftale med mig når den tid kommer. Bor du langt væk fra Næstved kan du starte med afprøvning i en babyudstyrsforretning

     1. Hej Lena. Jeg bor i Sverige, men er tit i København, så jeg kommer gerne til Næstved til dig. Jeg tror ikke det varer længe før den lille skal over i en større stol. Hun er over 7 måneder nu, og den stol vi har, går kun til 9 måneder. Så hvis vi kunne lave en aftale i marts (gerne en torsdag), kan både formiddag og eftermiddag om torsdagen, så ville det være hel fantastisk. Det ville være en stor hjælp.
      På forhånd tak og med venlig hilsen Sascha

 50. Hej!
  Vi skal snart købe en ny autostol til vores baby som er 9 mdr gammel. Vi ved at bagudvendte stole med isofix er de mest sikker. Men dem vi har prøvet (cybex sirona og besafe izi) fylder rigtigt meget i bilen. Vi har desuden to biler en seat ibiza og en Fiat Punto. Det er mening af faren kører babyen om morgen til dagplejen og moren henter ham (i hver sin bil). Det betyder at vi har brug for en autostol det kan meget nem monteres og ikke er meget tung, så autostolen kan blive hos dagplejeren i løbet af dagen.
  Er der en autostol der passer til vores situation? Vi synes at det bliver for dyrt at købe 2 af dem, nå de koster over 3000 dkk.
  Mvh
  Sandy

  1. Hej Sandy,

   I kommer virkelig til, at fortyde, at i kun køber en stol – for der går ikke lang tid før i ikke gider bøvle med, at sætte stolen fast – 2 gange om dagen. 3000 kr. er måske mange penge lige her og nu, men stolene kan bruges i ca 3 år og så er det ca 80 kr. om måneden (tænkt lige, hvor mange penge man bruger på tøj, barnevogn, slik og cola osv).

   Dette er en ting, der skal rede dit barns liv og ved, at i skal sætte den fast 2 gange om dagen, er der stor risiko for, at det ikke blive gjort korrekt og så kan det virkelig gå galt.

   Hvis pengene ikke er til, at købe to bagudnvedte stole, så find to fremadvendte stole. En stol som Duo Plus koster under 2000 kr.

   Alternativt så er der en stol som denne https://www.autostol.dk/model/kiddy-guardian-pro-2/ – den koster 1899 kr. og så behøver i ikke købe flere stole, da den gælder til barnet vejer 36 kg.

   Det vil jeg klart anbefale jer frem for, at skifte stolen 2 gange om dagen (har i undersøgt om dagplejen vil have stolen stående hele dagen?)

   Ved godt det ikke helt var det du spurgte om, men jeg anbefaler det jeg synes er bedst og det er ikke at skifte hver dag.

   Mvh

  2. Hej Sandy

   Nu er der jo mange flere modeller bagudvendte stole end dem du nævner her.

   Isofix stole vejer 12-15 kg med mindre den består af en stol og en seperat base. Isofix – særligt for de bagudvendtes vedkommende er mere sikkert hvis en selemonteret model ikke er korrekt monteret.

   Du kan læse mere om sikkerheden ibagudvendte stole med isofix og uden isofix vs fremadvendt ditto på Sikkerautostol.dk . Der vil du også finde billeder af de bagudvendte i forskellige biler.

   Man kan godt løbe sur i at skulle skifte en autostol mellem to biler et par gange om dagen. Men det er selvfølgelig et temperaments spørgsmål.

   Hvis JEG skulle vælge en fremadvendt autostol. Så ville jeg vælge en med 5 punktssele uden at blinke. Dem med kollisionspude er væsenligt bedre end ingenting, men de kan ikke testes ordenligt. Testdukkerne mangler sensorer i maven, nedre del af nakken og rygsøjlen. Hvor der er set skader på børn i den type stol.

   5 punktsselen fastgører barnet over 5 stærke punkter, i bækkenet, og på
   skuldrene. En kollisionspude fastgører barnet hen over maven og der er ikke noget til at tage trykket fra puden og beskytte de indre organer og dermed heller ikke rygsøjlen ( organerne kan ramme den).

   Autostole koster alt imellem 1600-4000 kr afhængig af hvilken stol man vælger. Men det er en sikkerhedsforanstaltningerne til børn.

  3. Tilbage igen….

   Sandy,

   Du kunne kigge på Fair G / Bimbofix , Akta Graco Duologic 2 og Klippan Triofix. Begge disse stole er bagudvendte, fylder minimalt og er sikre. De monteres begge to på en seperat base. Med disse tre er det muligt at købe en stol og en ekstra base til bil nr to. Så bliver omkostningerne ikke dobbelt op.

   Så kommer du af med 4-5000 kr for en stol og to baser. En base til hver bil og en autostol som ikke vil fylde meget på DPs gulv eller hvor den nu sættes henne. Stolene kan bæres med en hånd.

   Pladsbehovet for Fair/ Bimbofix/Wavo stole ( hedder Wavo i Tyskland , Bimbofix i Danmark og Fair G i England) der er 4 baser til den stol, hvoraf den ene er fremadvendt. Så det er nødvendigt at indtaste bilens model G mærke ved bestilling af denne stol.

   Triofix er lille.

   Dette er noget mere tricky med Duologic. Den kan godt være pladskrævende.

 51. Hej autostol.dk

  Tak for en god og informativ side!

  Jeg har et par meget konkrete spørgsmål som jeg håber I kan hjælpe med. Vi har netop købt en Skoda Fabia Combi fra 2007 og vil gerne have en bagudvendt autostol til vores datter på 15 mdr som vokser ud af sin babyautostol inden længe. Bilen har isofix i bagsædet. Da hun hver dag skal køre 2*15 min i bilen alene sammen med mig, vil jeg gerne installere stolen på passagersædet, hvis det er muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden.

  Hvilke stole vil I anbefale til montering på hhv bagsædet og/eller passagersædet i vores nye bil?

  Jeg håber I kan hjælpe mig!

  Vh Katrine fra Aarhus

  1. Det er faktisk hvad jeg anser som en meget lille bil. Ikke mht. bilens størrelse, men mht. pladsen indeni. Så det bliver ikke sådan lige at flytte mellem forsæde og bagsæde. Til bagsædet bør den være meget kompakt. til forsædet er der flere valgmuligheder. bla. den som du spørger ind til et andet sted Multi-Tech

 52. hej
  Jeg har en cybex sirona til min datter på 2 år. Hun er allerede næsten vokset ud af den i ryggen, på trods af at hun er en nips på kun 10 kilo. Så nu kigger vi på en ny stol til hende. Min første tanke var at hun skulle have en bagudvendt igen. Gerne en stol der går fra 9-25 kg. men når jeg kigger på testene så er det kun fremadvendte der er ligger øverst i test og ingen af dem opnår fuld score i sikkerhed. Jeg er meget i tvivl om hvilken vi skal vælge. Hvis det ikke er mere sikkert med en bagudvendt så hælder jeg nok mest til at købe cybes pallas x2.

  1. Hej Heidi,

   De bagudvendte stole kan ikke være med i “autostol testen” da tyskerne ikke kan finde ud af at monter dem og da monteringen/brugervenlighed tæller meget i testen, vil de altid få en dårlig score.

   Så længe du køber en bagudvendt stol, vil den altid være bedre end en fremadvendt stol.

   Der er kommet en ny stol fra Besafe – iZi Plus – som går helt op til 25 kg. Den er super lækker, så den bør du se nærmere på.

   Mvh

  2. Heidi
   Som Kristian skriver – se bort fra testen.

   der er meget mere end blot testen til grund for at bagudvendt er ikke bare lidt – men væsenligt mere sikker end fremadvendt. det kan ikke pionteres nok

   Du kan læse mere om det her. Indlægget er ikke færdigt endnu.
   http://www.sikkerautostol.dk/tests/testmetode-adac/

   En vigtig ting at regne med er at selvom en kollision klassificeres som en sidekollision, så vil der altid være en bil som kører med fronten ind i siden på den anden bil. dertil kommer nedbremsning inden ulykken. det samme gælder for de andre typer kollisioner. dvs at der i alle typer kollisioner vil være en frontalkollision.

   barnet er desuden bedre beskyttet imod glasskår fra sprængte bilruder og alt andet som kommer flyvende i og med børnene presses ind i de bagudvendte stole.

   Skulle du købe en fremadvendt. Så vil jeg råde dig til at kigge på en med 5-punktssele istedet for en med pudesystem.

   læs videre her
   http://www.sikkerautostol.dk/2013/03/kollisionspude-vs-bagudvendtimpact-shield-vs-rearfacing-2/

   Der mangler testdukker med måleinstrumenter de rette steder for denne type autostol, så sikkerheden id dem er i virkeligheden ikke kendt.. Men vi har nogle gode indikationer i form af nogle trafikuheld samt undersøgelser.

   1. Tak for jeres svar. det er meget brugbart. vi køber en besafe izi plus. har omsider fået den opstøvet et sted hvor jeg ikke på forhånd var tvunget til at købe hvis de skulle bestille den hjem. og så oven i købet får jeg 25 % der hvor jeg har fundet den.. endnu en gang tak for hjælpen

 53. Hej!
  Vi har snart 3 børn og havde virkelig håbet på at kunne have alle 3 på bagsædet. Planen var den store på 4 i midten i en cybex solution x2, den mellemste på 2 i en besafe izikid i den ene side og den lille i en cybex aton 3 med selebase i den anden. De kan godt være der i bredden, men vi havde ikke taget højde for at selen i midten, som kommer omme bagfra, er lidt kortere end de andre og dårligt kan nå rundt om autostol med barn i.
  Ved du hvordan loven er omkring en seleforlænger? eller cybex solution x2 på forsædet med airbag? Eller har du forslag til en anden stol der vil fylde mindre i midten og passe til en kort sele?

  Og så tænkte jeg lige at dele vores erfaring med bagudvendte autostole og benplads… Vores søn på 4,5 som kun lige er gået fra besafe izikid til cybex solution x2, brokker sig først nu over manglende benplads:)

  Tak for en god side!
  Mvh. NIna

  1. Hej Nina,

   Er selen i midten godt nok så lille? For så kan der jo næsten heller ikke sidde en normal person med den sele. Vi er enig om, at det er en alm cybex solution x2 i midten? For den burde jo ikke kræver ret meget ekstra sele i forhold til en alm. person.

   Det er ikke lovligt, at bruge en seleforlænger, da autostolen ikke er testet med sådan en – så det er desværre ikke en løsning. Det er dog lovligt, at skifte hele selen ud, så længe det gøres på et værksted og der bruges originale sele – så måske det kan være løsningen?

   Kan selebasen ikke stå i midten?

   Mvh

   1. Tak for svar!

    Selen i midten er lige kort nok til cybex solution x2. Den passer fint til en voksen, men er meget stram selv med en meget slank dreng i stolen, så det kommer ikke til at gå i længden. Midtersædet er lidt skråt (bilen er en ranault megane stationcar). Vi fik at vide i butikken, at babystolen ikke måtte stå i midten, men deres rådgivning var også ret dårlig. Mener du godt, at vi må sætte en cybex aton 3 med selebase i midten på det lidt skrå sæde?

    Mvh. Nina

    1. Hej Nina,

     Lige til at starte med, så er der kommet test af Cybex Aton 3 og den har et meget højt niveau af skadelige stoffer og det frarådes at købe den. Så vendt til de har lavet et betræk/seler uden skadelige stoffer.

     Hvis sædet er så skrå, at stolen ikke kan stå korrekt på sædet, så må den ikke stå der. Men hvis den ellers kan stå som den skal, så er der intet ulovligt i, at sætte stolen på det sæde. Så det kommer lidt an på, hvordan stolen står på sædet og om den kan monteres forsvarligt.

     Mvh

 54. Hej Kristian – Autostol. dk,

  Vores familie står over for at skulle flytte fra USA til DK, og så skal vi selvfølgelig have sønnike i en godkendt autostol. Lige nu har vi en Britax Pinnacle 90, som er permanent spændt fast med sikkerhedsselen og barnet via en 5-punkts. Der er ingen EU-mærkater på stolen, men hvad er det egentlig der afgør, om den er godkendt?

  Forberedt på at min pænt dyre og næsten nye autostol ikke er EU-godkendt, ser jeg på andre autostole, og i den forbindelse har jeg fundet nedenstående, som har en hel masse klistermærker, men siden der intet står specifikt på siden og jeg ikke er nogen certificerings-ekspert aner jeg ikke om et mærke med EUs symbol betyder at den er EU godkendt?

  http://www.recaropromotion.com/performanceSport.html

  På forhånd tak,

  Sissel Westlien

  1. Hej Sissel,

   Jeg mener faktisk at det er denne stol https://www.autostol.dk/model/recaro-young-sport/ – det er ikke en jeg vil købe. Vendt hellere til i er i Danmark og køb så en af de godkendte og sikre stole.

   Denne er dog lovlig i DK, da den opfylder ECE 44-03/04 godkendelsen, men det betyder ikke, at det er en god stol. Stole fra USA er ikke lovlige i DK medmindre de også er godkendt efter ECE 44 03/04 – så vendt og få en bedre stol og en i er sikker på også er godkendt i Danmark.

   Mvh

 55. Hej,

  knægten er ved at være så stor, at vi skal have fat i en gruppe2/3 stol, hvor han spændes fast med den alm. sikkerhedssele. Vi har desværre ikke ISOFIX i bilen, hvordan fungerer det så?

  Når han sidder i stolen er det vel ikke noget problem, men når han ikke er med, hvordan sidder stolen så fast? Skal sikkerhedsselen altid være fastspændt, så den holder stolen fast? Findes der modeller, hvor dette ikke er nødvendigt, for jeg kunne forestille mig, at man glemte altid at fastspænde stolen, og så vælter den vel rundt, når man kører…..

  1. Hej Morten,

   Det er korrekt, at stolen ikke vil sidde fast. Der er ingen regler for, hvordan man skal have stolen monteret når der ikke sidder et barn i den. Derfor vil du få problemer med en løs stol, hvis ikke du sørger for, at spænde den fast.

   Jeg tror dog i hurtig kommer ind i rutinen med, at spændende stolen fast igen. For ved bare en lille opbremsning vil stolen flyve rundt på bagsædet.

   Nej der findes ingen stole, hvor du kan undgå dette problem – kun med isofix stolene.

   Mvh

 56. Bagudvendt autostol til høj, smal 3-årig?

  Vores datter er lige fyldt 3, og jeg har brug for råd til valg af den bedste autostol.

  Vi har en Kiddy Infinity med mavepude, som vi har brugt et års tid. Den har hun dig aldrig siddet optimalt i, og jeg synes ikke der er særlig god støtte omkring hovedet. Vil også helst have en bagudvendt stol så længe som muligt. Købte derfor en Fair G/01 i sommer, med tanke på at lillebror snart kan arve den.

  Storesøster sidder dog heller ikke optimalt i denne – hun er lang og kommer i karambolage med isofixbøjlen og skal sidde med meget bøjede ben. Den er også svær at komme op i. Hvilken stol kan du anbefale til pigen -er det ikke stadig bedst med bagudvendt? Uden isofix? Vores bil er en Hyundai i30, og der skal være plads til Fair-stolen og den nye til min datter.

  På forhånd tak, vh. Maria

  1. Hej Maria

   Hvis ikke hun selv klager så er der ikke noget problem i at benene er bøjede – heller ikke selvom det synes at være meget. det er et problem hvis hun selv klager over det.

   det er klart bedst med bagudvendt så længe som muligt – og det er typisk til ikke længere er fysisk muligt eller en vægt på 25 kg. er oversteget. I nogle tilfælde er en stol til 18 kg det eneste valg. Men så har man trods alt også opnået en rigtig god bid der ekstra tid bagudvendt der.

   Jeg kan ikke fortælle dig om de fylder for meget, det skal jeg bruge jeres egen højde til nemlig.

   Dem som giver mere benplads til datteren er

   Besafe -især Izi Plus hvis hun er lang.

   Britax Two Way Elite
   Britax Maxway

   Maxi Cosi Mobi

   Axkid Kidzofix
   Axkid Minikid

   der er 2½ sæde bagi i30. så I kan sætte en stol på hver side af bilen. mange af de ovennævnte er selemonterede autostole. Jeg vil råde dig til at få dem fremvist inden køb. det er altid det bedste. Det næstbedste er at sende mig en mail med en hel masse fotos af monteringen i bilen, så jeg kan se om det ser fint ud eller ej. Besafe stolene kan købes her i landet, så der kan i starte i butiken og kæbe den ved samme lejlighed. Jeg har dem også inkl Izi plus.

   1. Tusind tak for svar. Det gode ved Fair G-stolen er at den er kompakt, der er god plads på forsædet til de voksne (vi er 1.68 og 1.87 høje) -og den er enkel at montere. Min datter klager ikke selv over at sidde med bøjede ben, det var uheldige/uvidende kommentarer fra en bedsteforælder. Sikkerhed må vægte højere end komfort tænker jeg. Men vil alligevel inden længe købe ny stol, så lillebror kan arve Fair G’en og storesøster sidde optimalt. Hvilke/n af de stole du har nævnt er mest kompakt men stadig med god komfort for barnet, og let at montere? Er der en/flere af modellerne der er lettere for barnet selv at komme op i?
    Mvh. Maria

    1. Hej Maria,

     Du får ingen problemer med nogen af dem bag dig. Sæt den nye bag passagersædet og Fair G bag førersædet. Så har I en god løsning. Din mand kan få problemer med de nævnte. Men i så fald så lad det være ham der kører bilen, når I begge to er med.

     Dem som fylder mest, så for det meste er

     Axkid Kidzofix og Maxi Cosi Mobi. Men selv de overrasker ind imellem og leverer faktisk fin plads alligevel.

     Prøv at vende det døve øre til de der kommentarer. De kommer af uvidenhed.

     Start med Besafe Izi Plus feks. eller de andre fra Besafe. De kan købes her i landet. Izi Plus er klart nemmest at montere af disse. Besafe har forenklet monteringen meget. Den er stort set ens med de andre modeller nævnt her.

     Den som er nemmest for hende at komme op er Britax Two Way Elite. Den har ikke de dybe sidevinger. Men jeg ser nu ikke noget problem med de andre mht. dette, fordi det er ret nemt for de fleste at sætte et større barn i en bagudvendt stol hvis de gør som jeg.

     Sæt hende ind i den, som du ville hvis det var en stol der kunne drejes ud mod døren – dvs. løft hende op og sæt hende lige ind i stolen. Sving derpå hendes ben rundt og vupti så er hun på plads. Er du på en parkeringsplads så som Bilkas, så kan du bare stå lidt skråt for og gøre
     det samme. Hun kommer bare lidt mere skråt ind i stolen. Men det er ligemeget -bare ikke bilen får en Bilka-bule.

 57. Hej Kristian,
  Vi har værest meget glad for vores Brio Primo autostol indtil videre. Men problemet er at vores baby er 5 mdr gammel og vejer ca9 kg. Det betyder at autostolen er ved at være for lille. Der er ikke meget plads til siderne, hvilken gøre det ubehaligt for ham.
  Er det ok at skifte nu til den næste stærrelse autostos? Dvs 9-18 kg? Hvilken autostol vil du anbefale? Helst en med god plads!
  Findes der en autostol der kan både monteres bagud og forudvente med isofix?

  Mvh
  Sandy

  1. Hej Sandy,

   Der burde ellers være masser af plads i stolen til ham. Kan du ikke sagtens få en hånd ind i siden eller hvordan vurderer du, at det er ubehageligt for ham?
   For tror altså sagtens i kan bruge den et par kilo endnu.

   Men der findes flere stole på markedet og enkelte kan i bruge allerede fra 5-6 mdr’s alderen (bagudvendt) for han er slet ikke stor nok til at komme i en fremadvendt.

   Jeg ville overveje denne nye stol fra Besafe https://www.autostol.dk/model/hts-besafe-izi-plus/ som han anvendes fra 6 mdr’s alderen. Den er dog kun bagudvendt, men kan bruges indtil han vejer 25 kg.

   Ellers skal i se nærmere på en af de bagudvendte som i finder her: https://www.autostol.dk/oversigt-bagudvendte-autostole/ men her skal i snakke med Lena og hun har brug for, at vide jeres højde samt bil.

   Mvh

  2. Hej Sandy

   Jeg vil give Kristian ret. 9 kg er det absolutte minimumskrav til at skifte til en fremadvendt stol, hvis det er sådan en I vil have.

   jeg vil i den forbindelse skrive at bagudvendt er klart at foretrække sikkerhedsmæssigt set. Ingen fremadvendt stol når dem til “sokkeholderne” i sikkerhed.

   Det er hele overkroppen, hoved og nakke der skal beskyttes i en kollision, og det gøres bedst bagudvendt. Kroppen udvikles, men ikke med vægt.

   Hvis han ikke klager, så ville jeg lade ham blive i sin nuværende til toppen af hovedet når kanten af stolen. Også derefter skifte til en større bagudvendt stol. det er ikke størrelsen på bilen som afgører om der kan vær sådan en eller ej. der er sådan en stol til enhver familie og enhver bil. jeg har haft mange små biler på besøg.

 58. Hej
  Min søn på seks måneder er meget stor (12 kg) og kan simpelthen ikke være i babyseriernes længere. Hvis vi skal købe en ny, hvilken giver så mest plads? Har kig på en Römer Babysafe. Hvad nu, h is han runder de 13 kg, før han kan sidde selv og er over 9 måneder? Han kan godt holde sig selv, men har problemer med balancen, så han ‘tipper’…
  Mvh
  Louise

  1. Hej Louise,

   Det vil give mest mening for jer, at købe en 0-18 eller 0-25 kg stol. Det er slet ikke sikkert, at han kan være i en anden babystol eller også bliver den for lille indenfor ganske kort tid. Det med at han kan sidde selv er ikke så vigtigt, som at han skal være over 9 kg. og 9 mdr.

   Römer er kommet med denne https://www.autostol.dk/model/romer-dualfix/ stol man kan anvendes bagudvendt til 18 kg og stolen kan dreje 360 grader – ret smart.

   Et andet alternativ kunne være den nye fra Besafe https://www.autostol.dk/model/hts-besafe-izi-plus/ den kan anvendes bagudvendt indtil barnet vejer hele 25 kg.

   Hvis en af ovenstående passer i jeres bil, vil jeg anbefale sådan en.

   Mvh

  2. Hej Louise

   Når han vejer 12 kg i en alder af 6 måneder ville jeg droppe dem til 18 kg i første omgang og udelukkende koncentere mig om dem til 25 kg.

   bagudvendt er laaangt det sikreste.

   De bør ses og demonsteres i egen bil inden køb. Flere af de bagudvendte kan bruges til 25 kg og holder lææænge på højden også – herunder Besafe izi Plus som Kristian nævner. Det er ultra-vigtigt de monteres og anvendes korrekt.

   Besafen kan du finde i danske butikker. De andre skal du hente på nettet.

   Drop mig en mail eller ring til mig. Jeg har iøvrigt masser af bileder af autostole til 25 kg på Sikkerautostol.dk kig derind.

 59. Hej

  Et spørgsmål vedr. 3 autostole på bagsædet.

  Vi har en dreng på 21 måneder og har et sæt tvillinger på vej og er derfor i gang med at finde ny bil da der ikke er plads i vores nuværende Mazda 3.

  Som jeg har kunnet læse mig til er der ikke så mange biler at vælge imellem hvis der skal være 3 stole bagi. Problemet er pladsen til den midterste stol.

  Hvordan er reglerne for at montere 3 stole på bagsædet, de to yderste med isofix og den midterste evt. med sele, må de tre stole “skubbe” lidt til hinanden, eller skal de kunne stå frit/rigtigt? Hvis alle 3 monteres med sele kan de yderste komme lidt mere ud til siderne men må de ramme døren ?

  Mvh
  Jesper

  1. Hej Jesper,

   Dit spørgsmål var endt i spam…

   Autostolene skal helst stå hver for sig og må ikke røre hinanden, da det kan påvirke deres egenskaber ved en evt. kollision. Det samme med døre – her må de ikke røre dem.

   Har i afprøvet alle muligheder i en babybutik? Nogle gange skal man tænke lidt alternativt og prøve en masse før det virker. Nogle gange kan det også være, at der skal en bagudvendt autostol til for, at der kan være mere plads.

   Mvh

   1. De må gerne røre hinanden. Men det må under ingen omstændigheder være sådan at de holder hinanden på plads. De SKAL kunne stå bomfast i bilen uden hjælp af de andre.

    Det samme gælder for at de ikke må ramme døren. men her gælder også at de kommer for tæt på i tilfælde af en sidekollision med en direkte kontakt til døren. Foruden risikoen for at skade stolen når døren lukkes.

 60. Hej jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan jeg skal vælge isofix syntes ikke jeg har kunne få svar på mine spørgsmål i butikker, jeg har lige fået en bil hvor der er indbygget isofix i, så mine spørgsmål lyder sådan.

  når isoxen er indbygget skal man så købe en base til autostolen eller skal man købe en autostol som man kan sætte i de to huller direkte, og det andet er hvis man skal købe en base skal basen så være i samme mærke som autostolen, vores søns autostol 9-18 kg hedder maxi cosi tobi og den har ikke isofix har jeg fået at vide, og den kommende baby som kommer meget snart har en britax autostol 0-13 kg, håber du forstod noget af det jeg har skrevet hehe er selvforvirret omkring det med isofix jeg ved kun at det er noget mere sikkert 🙂

 61. Hej Kristian.
  Først og fremmest – TAK – som førstegangs fødende er dette site en fantastisk hjælp i autostols
  junglen, skal du/I vide 🙂
  Vi overvejer at købe en Maxi-Così pebble til vores lille pige (som ikke er født endnu).
  Vores overvejelser er blevet bekræftet af at vi kan se, at du selv har haft en og jeres søn har
  brugt den helt til han var 14 1/2 måned, hvilket vi naturligvis tager som et kæmpe plus, da vi kender
  en del andre par som har haft andre mærker og har måtte skifte før babyen overhovedet var et år.
  Jeg skal dog bare lige være sikker på, at jeg har forstået det rigtigt:
  Kan man bruge stolen direkte på et bilsæde ved hjælp af sikkerhedsselen eller skal man
  have familyfix basen med i købet, uanset hvad?
  I BabySam lægger de meget vægt på hvor meget mere sikkerhed, man får for pengene, hvis man
  køber familyfix basen, – er det noget du kan be eller afkræfte, da sikkerhed naturligvis er det
  primære fokus.
  Sikkerheden for vores barn er det vigtigste, men denne stol ser ud til at være en ordentlig model
  i forhold til sikkerhed, generelt, ikke?
  Stolen skal højst sandsynligt sidde i en Opel Astra (H model), der er ca.5-6 år gammel.

  1. Tillader mig at svare selvom jeg ikke er kristian

   En stol med 5-punktssele er bedre end en med 3-punktssele. 5-punktsseler beskytter barnet lidt bedre. Alle Maxi Cosis babystole har en 3-punktssele.

   Rømer
   Britax
   Besafe
   Cybex

   er iblandt dem som har 5-punktsseler.

   Bortset fra det, så er det muligt at montere Pebble med bilens 3-punkts sikkerhedssele.

   med Familyfix basen får du isofix. MEN, Pearl som vil være en naturlig efterfølger til Pebble med Familyfix basen er en fremadvendt autostol. Bagudvendt efter babystolen er og bliver den sikreste løsning.

   Så det er ikke den mest sikre løsning – desværre

 62. Hej Kristian

  Tak for en rigtig god webside.
  Vi er på jagt efter en autostol til vores datter på 11 måneder, 76 cm og 10 kg.

  Findes der en autostol 9-18kg som kan anvendes som bagudvendt hvor den monteres med bilens 3-punkt sele, men også kan bruges som forudvendt hvor den monteres med ISOFIX?

  Jeg ville nemlig gerne have vores datter siddende bagudvendt på forsædet, men senere (hvis der skulle komme en lillebror/søster) også have muligheden for at flytte hende til bagsædet hvor hun vender fremad så hun kan se mig. Vores datter er ikke særlig glad ved at køre i bil, men det hjalp meget da hun i sin babystol blev flyttet fra bagsædet til forsædet hvor hun jo kan se chaufføren.

  Vi har prøvet en Cybex Sirona, men som jeg forstod det kan den ikke monteres med 3-punkts sele?

  Vi har en Kia Picanto fra sep 2011, så det skal også være en autostol som passer i en lille bil.

  Jeg håber du kan være behjælpelig med an anbefale en eller flere modeller. På forhånd tak.

  Mvh Tine

  1. Hej Tine

   Lena her
   Det er kun mig som besvarer disse spørgsmål.

   Jeg tror næppe din datter får behov for at se dig når hun sidder på bagsædet i en større stol som vender bagud. Det skal du ikke forvente. Hun har bagruden at kigge ud af foruden sidevinduerne og det vil optage hende er jeg temmelig sikker på. Hun kan følge meget mere med i hvad der foregår omkring hende når hun sidder bagudvendt. Hun får panorama-udsigt. Lige nu kan hun se ryglænet.

   Fremadvendt på bagsædet, vil hun kun kunne se lidt af den voksne på forsædet, lidt ud af sidevinduerne også ellers bare ind i forsædets ryglæn. Derfor er resultatet ofte at fremadvendte børn læner sig frem for at kunne se noget.

   Der ud over kan hun have seperationsangst, som kan vare i nogle måneder.

   Har du prøvet at sætte et spejl op på hovedstøtten, når hun sidder på bagsædet?

   Sironaen kan ikke monteres med sikkerhedssele og er også mindre i ryggen og kortere i selen end de andre bagudvendte modeller.

   jeg har ikke haft Kia Picanto på besøg. Men jeg ved af erfaring at bilens størrelse ikke har nogen indflydelse på hvad der kan være af bagudvendt autostol i den. Det er derimod dens indretning – altså rumligheden, som afgør dette foruden de voksne som skal sidde foran. Man kan sagents som jeg måle 180 cm i højden og stadig have fin plads foran i helt små biler som Peugeot 107 feks.

   Jeg synes at du i første omgang skal kigge på Besafe izi Combi X3 – isofix, Besafe izi Plus og Klippan Triofix.

   Dem kan du se billeder af monteret i forskellige biler inde på mit eget site som er http://www.sikkerautostol.dk

   Kontakt mig hvis du vil se Klippan Triofix og de andre. jeg har også Besafe-stolene. Besafe kan du dog også se i en butik her i DK

   Kan det passe at kun du anvender bilen?

 63. Hej. Er der regler/lov omkring baser til autostol? Eller er det nok at køre med en almindelig autostol som opfylder kravene?

  1. Hej Jonas,

   Der er intet krav om, at man skal have en base til autostolen. Basen øger sikkerheden og gør hverdagen lidt nemmere, hvis man ofte er ude og køre.

   Mente faktisk at jeg havde et blogindlæg om baser, men det kan jeg se, at det ikke er online endnu. Det får jeg lige skrevet færdigt og lagt online indenfor de næste par uger.

   Mvh

 64. Godt spørgsmål:) Er det den pude der ligger i? Har fået den brugt uden brugsanvisning, så har ikke ville pille ved noget jeg ikke var sikker på var meningen:) men nu vi er ved det har jeg fået at vide at de ikke må sidde i en seleholdt stol når de vejer over 10 kg, men at der så skal bruges ISO-fix. Er det rigtigt?

  1. Hej igen,

   Ja det er den og kan se længere oppe at det løste problemet 🙂

   Nej det er der ingen regler for. Der findes sele stole helt op til 25 kg, hvor selen anvendes – så det er altså noget sludder.

   Mvh

 65. Hej Autostol.dk

  Vi skal ud og flyve med Norwegian og har vores søn på 21 mdr. med. Vi har købt eget sæde til ham og skal derfor have eget barnesæde/stol med, han kan sidde i. Har du en ide om hvor vi kan se – eller finde ud af hvilken sikkerheds godkendelse de to stole vi har er mærket med?
  Alternativt skal vi ud og leje en stol – kender du til om man kan det i lufthavnen?

  Babysafe Iso Comfort X1
  BabysafeIsokid X3 Isofix

  Norwegian kræver en af følgende:
  1) Sædet er godkendt for brug i fly af en JAA instans, Federal Aviation Administration eller Transport Canada (på baggrund af national teknisk standard), og mærket i overensstemmelse med dette.

  2) Sædet er godkendt for brug i motorkøretøjer og fly i henhold til FN standard ECE R 44/ 03, 04

  3) Sædet er godkendt for brug i motorkøretøjer og fly i henhold til den canadiske CMVSS 213 / 213.1 – standarden

  4) Sædet er godkendt for brug i motorkøretøjer i henhold til US standard FMVSS nr 213 for brug i motorkøretøjer og har følgende mærkning med rød skrift:

  “THIS CHILD RESTRAINT SYSTEM CONFORMS TO ALL APPLICABLE FEDERAL MOTOR VEHICLES SAFETY STANDARDS” and “THIS RESTRAINT IS CERTIFIED FOR USE IN MOTOR VEHICLES AND AIRCRAFT”

  5) Sædet er godkendt for brug I fly I henhold til den tyske Qualification procedure for child restraint systems for use in aircraft (TÜV Document: TÜV/958-01/2001)

  6) Aviation – kun godkendt og mærket ACSD (Aviation Child Safety device)

  På forhånd tak for hjælpen. 🙂
  Heidi, Amager

  1. Hej Heidi,

   Der er desværre ikke ret mange stole, der er godkendt til fly – Römer har fx. kun 3!

   Der skal være et markart på stolen, der viser, at de er fly godkendte.

   Jeg har lige læst brugsanvisningen igennem på dine to stole og der står ikke noget om fly og derfor tror jeg ikke de er godkendte.

   Det er som sådan ikke et krav, at i skal have en autostol med selvom i har købt eget sæde, men det øger selvfølgelig sikkerheden.

   Jeg har ikke hørt om, at man kan leje en autostol i lufthavnen, men det burde de kunne fortælle dig, hvis du ringer til lufthavnen.

   Jeg kan desværre ikke hjælpe dig :O(

 66. Hej
  Jeg har en dreng på 4 måneder som er ved at vokse ud af sin 0-13kg stol. Han vejer allerede næsten 10 kg men mangler jo en del måneder for at være de ni måneder. Kan han bruge en af de stole der hedder 9kg+?
  Har du evt en stol du kan anbefale til min lille tykke prop:) Sikkerheden og comfort frem for alt.

  1. Hej Kirsten,

   Hvilken autostol har i nu og går toppen af ørene op over kanten på autostolen?

   For selvom han er en stor dreng, så er han slet ikke klar til næste større autostol. Hovedet er for stort og nakken for svag.

   Så i skal købe en bagudvendt stol, som kan bruges indtil han bliver noget ældre. Der findes flere 0-18 kg stole, som kan bruges og det vil være langt det sikreste for ham.

   Mvh

   1. Han har en maxi-così pebble. Han når ikke over kanten på selve stolen, men den pude som er formet til hovedet passer ikke mere og den kan ikke rykkes. Selerne er også snart brugt op… Kunne en cybex sirona være et bud? Sådan som jeg læser det kan den følge ham noget tid og bruges selvom han er så lille(??)

    1. Hej Kirsten,

     Jeg prøver lige, at tjekke indstillingsmulighederne på den vi har derhjemme – for vores søn sad i hans Pebble til han var 14½ mdr – uden problemer – så tænker der må være et eller andet med indstillingen.

     Har i taget babyindsatsen ud?

     Men ja den kunne sagtens være et bud, da i vil kunne bruge den bagudvendt i meget længere tid – så det vil være en god løsning, men prøv lige at tjekke jeres nuværende stol igen. Den er nemlig kendt for, at være en af dem, som kan bruges i længst tid.

     Mvh

     1. Ha:) Blondinen har været i aktion og taget puden ud og fundet det hemmelige rum hvor jeg kunne rykke selen ti cm, så nu kan han være der igen:) så venter lidt med at købe en ny. Tak for hjælpen:)

 67. Hej Christina

  Det er noget der må afprøves enten hos mig eller hos en forhandler. Ikke alle stole mikser godt sammen.

  Mvh
  Lena

 68. Hej. Tak for en super informativ side!
  Har et spørgsmål til montering af bagudvendte autostole i bil. Vores gamle stationcar skal huse min mand og jeg og vores tre børn. Den ældste er 10 og sidder på forsædet ved siden af far. Jeg sidder på midten på bagsædet med en mavesele, mens vores to yngste sidder ved siden af mig i henholdsvis deres autostole.
  Den yngste på snart 8 mdr i sin babyautostol og den mellemste i sin bagudvendte akta graco cosmic comfort som vi er meget glade for. Nu skal den yngste jo snart have en ny autostol, også en bagudvendt og det bliver nok en model som den mellemste eller en duoflex som minder meget om. men de fylder jo meget med deres støtteben og ved godt den ene kan være på forsædet. Vi skal dog først have deaktiveret airbaggen. Vil høre om det er muligt at en ekstra stol kunne stå på midten på bagsædet, da min mand ikke mener at maveselen yder den samme funktion som den andre seler vil gøre ved montering af stolen
  Men ved ikke om stolen må stå på midten på bagsædet i forhold til sikkerheden, men det er jo enten der eller på forsædet da man ellers ikke kan komme ind og sidde i midten af bilen. Men er heller ikke sikker på om det er godt og sikkert nok at stille en stol på forsædet.
  Måske du kunne give os et godt råd om hvad der er bedst at gøre?
  Venlige hilsner og tak for svar Christina

 69. Hej.

  Har en søn på snart 3 år vejer lige knap 17 kilo. Min søn er MEGET hypermobil. Vi ønsker han sidder i en stol hvor der er en 5 punkt sele. Men må de kun sidde i den til de vejer 18 kg? Eller er der stole hvor man må bruge dem i længere tid.
  M.v.h. Ditte

 70. Hej.
  Jeg skal købe ny autostol snart. Jeg har to drenge på knap 9 måneder og 2,10 måneder. Den yngste vejer 9,7 kg, jeg tænker, at han skal i storebrors rømer safefix 9-18 kg stol i løbet af de næste par måneder. Problemet er, hvilken stol storebror skal have. Han vejer kun 12.5 kg og er ca 97 cm. Jeg vil være ked af at skulle købe en 9-18 kg stol mere, da han er ved at være ret lang til den. Han kan godt sidde i den nu, hvor der er sommer, men til efteråret, hvor han skal have mere tøj på, er det svært at få plads til ham under kraven ved hovedet. Sidste vinter ku vi næsten ikke klemme ham derunder.

  Jeg har derfor overvejet en 9-36 kg stol, men hvilken er god? Den skal helst være uden selepude, da jeg tror han vil blive ret hys med den, samt at han er så slank.

  Eller kan han bruge en 15-36 kg stol, selvom han ikke vejer 15 kg? Sælgeren i babysam mente godt, at han ville kunne udløse selen, selvom han vejede under 15 kg, men jeg synes jeg har læst det modsatte her? Jeg tvivler på, at han kommer på de 15 kg før om 1.5-2 år.

  Vi har isofix i bilen, så det må gerne være en stol med isofix, dog skal den også kunne sættes fast med seler.

  På forhånd tak 🙂

  1. Hej Astrid,

   Jeg ville ikke sætte ham i en 15-36 kg. stol. Det er han ikke stor nok til endnu.

   Der er kun denne stol https://www.autostol.dk/model/romer-evolva-1-2-3-plus/ men den er ikke testet, så har ingen ide om, hvordan den sikkerhedsmæssigt er.

   Så spørgsmålet er om det er bedre, at købe en stol, som er testet, men som ikke har fået det bedste resultat eller en stol, som ikke er testet ?!? :-/ – jeg ved det ikke.

   Hvis i kunne nøjes med Isofix montering, er der denne stol på vej https://www.autostol.dk/model/romer-xtensafix/ – men den er lidt dyre og kun med isofix, men på den andenside spiller i for, at købe en 15-36 kg. stol.

   Mvh

   1. Hej Kristian.

    Jeg har faktisk kigget en del på xtensafix, men er i tvivl om den kan sættes i vores bil, det er en Skoda Fabia fra 2005. Der er en bøjle i siden bag sædet, kan den bruges til top tether forankringen? Eller kan den spændes fast med isofix og trepunktsselen? Og så bruge fempunktsselen til at spænde min søn fast med.
    Den skal helst kunne bruges uden isofix, da bedsteforældrene også skal kunne køre med ham ind imellem..

    Mvh astrid

    1. Hej, tillader mig at svare Astrid

     Xtensafix skal monteres med top tether uanset. Til det skal der være et 3. Isofix bøjle i bilen åå det sæde som stolen skal monteres på. Dette punkt vil altid være at finde på ryggen af bagsædet og der skulle gerne være forsynet med et mærke der forestiller et barn i en autostol og et skibsanker.

     Det du ser på siden af sædet i Fabiaen er med næsten 100 procent sikkerhed være til noget helt andet.

     Diverse bøjler til fastgørelse af bagage er heller ikke godkendt til formålet.

 71. Hej. Vi skal snart til at tænke på en ny autostol til vores dreng i str. 9 mdr.+. Vi kører ikke så ofte og skiftevis i min mors og mormors bil. Den ene en nyere toyota yaris med Isofix og den anden en gammel toyota corolla fra 1996. Jeg vil gerne have en bagudvendt autostol og kan ikke rigtig finde ud af, om det skal være med eller uden isofix. Den gamle toyota bliver sandsynligvis udskiftet i løbet af et par år og så synes jeg det er dumt at købe med selemontering når nu isofix tilsyneladende er det sikreste, hvilket jeg går ud fra stadig er jeres holdning? Og har du et forslag til hvad jeg bør vælge også i forhold til bilens type/størrelse?
  Tak:)

  1. Hej Lea

   Du kommer desværre ikke udenom en der monteres med sikkerhedsselen da Toyotaen ikke har isofix. Toyotaen har lange bæltespænder, hvilket begrænser udvalget af passende autostole noget – også fremadvendte. De skal kunne spændes forsvarligt fast – hvilket er meget fast i bilen.

   Isofix er kun mere sikkert i og med de monteres korrekt hyppigere end de selemonterede modeller. For de bagudvendte autostole er det ihvertfald sådan. Og køber man en selemonteret bagudvendt autostole kan du få en autostol som ofte kan anvendes i længere tid på både kilo og højde. Langt de fleste går op til 25 kg. Isofix-stolene går til 18 kg.

   Maxi Cosi Mobi står vældig godt i midten trods et smalt sæde der.
   Besafe izi Kid eller Izi Combi X3 (disse skulle du kunne fidne i danske butikker)
   Axkid Minikid
   Besafe izi Plus (kommer snart og er mere enkel at montere end kid og Combi.
   Britax Hiway
   Britax Maxway

   De kan alle monteres forsvarligt i midten i bilerne trods det smalle sæde der såfremt de skulle nappe for meget plads bag et forsæde.

   kan alle klare Toyotaens selespænder. Det er Toyotaen du skal gå efter. det er mere enkelt at montere autostole i Yaris – specielt fordi selespænderne er korte og derfor kan du bruge flere autostole i denne bil. Også har den jo isofix. Men det er din Toyota du bør bruge til at vælge autostol.

   Køb et ekstra sæt forankringsseler således at flytningen af stolen ikke bliver så omfattende. Så har du et par af dem i begge biler uden at de kommer til at genere nogen.

 72. Hej 🙂 Vi står og skal købe den næste autostol til vores søn – altså fra 9 mdr og op men jeg synes det er svært at finde en god i test, bagudvendt autostol uden man skal have isofix og det har vi desværre ikke 🙁 Hvilken vil du anbefale mig? Vi har en Volkswagen Polo Classic sdi.

  1. Hej Dorthe

   Først og fremmest så ville jeg læse dette her. det er skrevet af en herre der har arbejdet i branchen i over 30 år. Det siger en del om de der tests.

   http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/isofix-vs-bilseleseatbelt/

   brugervenligheden overskygger sikkerhed i test resultater som er udført i et land hvor man ikke kender til denne type stol.

   her om forbrugertests
   http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/testresultater/

   her kan nederst læse mit synspunkt på testen
   http://www.sikkerautostol.dk/kontakt/

   Den er ikke så gennemskuelig som man umildbart skulle tro.

   Her er der en ulykke som ifølge journalister indbefattede en Britax Hiway monteret på forsædet. jeg kan ikke huske testresultatet på den, men husker dog at det ikke var så opløftende. Men se her.
   http://www.sikkerautostol.dk/2012/01/pitea/

   Hiway monteres med bilens sikkerhedssele!!!!

   Det der havde årets testvinder aldrig klaret – isofix monteret eller ej – fuldstændigt ligemeget. det ville ikke have gjordt nogen som helst forskel.

   der er selvølgelig mange flere af den slags, men en historie er nok, for den siger alt.

   Med andre ord, så skal du ikke være ked af IKKE at have isofix i bilen.

   der har været et par VW Poloer her

   Kig ind på Axkid Kidzofix fotoside (25 kg)
   Britax Multi-tech fotoside (25 kg)
   Besafe Izi Kid X3 fotoside (18 kg)
   Britax Maxway fotoside (25 kg)

   på Sikkerautostol.dk

   jeg kender ikke højden på jer eller hvor gammel bilen er, men måske du kan finde en løsning derinde. Den ene Polo er fra 1997 den anden fra 2007. der står en udførlig beskrivelse ved hver af dem.

   1. Hej igen Lena 🙂
    Bilen er fra 1999. Manden er omkring 182 og jeg er 179 cm
    Hvilken af autostolene vil passe i vores bil? Og tak for hjælpen

    1. Hej Dorte
     Axkid Minikid
     Britax Hiway 2

     Monter stolen helt ind til sæderyggen så længe hvilegunktionen bruges. Derefter retter i den op og flytter den længere ud på kanten af sædet for at give barnet mere plads til benene.

     1. Hej igen Lena. 🙂
      Min mand tvivler på, at der er plads til Britax hi-way 2 i vores bil. Og det er vel en af de bagudvendtde autostole,der fylder mindst? På videoer kan vi også se, at den bliver spændt fast i bunden af bilen og det kan man vist ikke i vores. Håber på at kunne finde en god autostol der er bagudvendt og selvfølgelig også god, men er det umuligt? Vil være ked af at skulle købe en fremadvendt autostol?

      1. I kan altid arrangere et besøg. Det er generelt at foretrække uanset hvilken autostol man vælger og hvilken vej den vender.

       Britax Hiway kan man montere så den står helt ind til bilsædets ryglæn så længe barnet er lille og hvilestillingen skal bruges.

       jeres bil er meget lig VW Bora, som har været her. Der var plads nok til mig foran med 180 cm.

       Forankringsslerne er aldrig et problem. De kan sættes fast i forsæderne selv. I rigtig mange bilefr er det også muligt bare at smutte dem under forsædeskinnerne.

  2. Undskyld Ikke Besafe Izi Kid X3 i VW Polo. det var en VW Golf

   men for feks VW Polo 2010

   Besafe izi kid/Combi X1 (Ældre model stol men samme base)
   Fair G 0/1

   jeg ved ikke hvor gammel din bil er men hvis du kigger godt efter, så er der ingen indikation på at denne her model fra 2010 har isofix. men det har den.

  3. jeg kan fortælle dig at jeg har fundet isofix i VW Bora fra 1999. Igen uden nogen som helst indikation for det noget sted.

 73. Hej Kristian.

  Jeg har lige købt en brugt Römer autostol 19-36kg på nettet. Den er ca 5 år gammel, men i fantastisk flot stand. Den er uden isofix.
  Min dreng på 3 år, 18 kg og 100cm høj, sidder faktisk rigtigt godt i den.
  Men jeg undrer mig over, at når jeg drejer bilen, så vælter stolen lidt til siderne. Det virker ikke sikkert i mine øjne.
  Kan det være rigtigt og er det ok at stolen sidder så løst?
  For ellers vil jeg da hellere spendere flere penge på en anden med isofix. Men tænkte at Römer vel også kunne finde ud af at lave sikre autostole for 5 år siden.. også uden isofix?

  Mange hilsner fra Susie Wordenskjold

  1. Hej Susie,

   Ja det er rigtigt nok – sådan gør de sele monteret 15-36 kg. stole.
   Det kan ikke lade sig gøre, at sætte dem 100% fast som isofix stolen, men autostol testen viser, at det ikke skulle have den store betydning.

   Men kan godt forstå, at du er lidt nervøs over det, da det ikke ser særligt sikkert ud.

   Mvh

  2. Hej Kristian.

   Tusind tak for dit svar! Det var trods alt lidt betryggende at få at vide.
   Det link du skrev under testede autostole i Norge viste dog intet om Römer autostole, til trods for mange forskellige repræsentanter.
   Findes der en test man kan finde på nettet der viser noget om Römers tests? 🙂

   Mange venlige hilsner og med ønsket om en god sommer;

   Susie Wordenskjold

 74. Hej Kristian. Vi skal have ny autostol til vores søn på 1 år og ca 12 kg. Indtil sidder han stadig i rømer bakteriologiske. Vi har isofix. Hvad vil du anbefale hvis den skal være bagudvendt og hvad vil du anbefale hvis den skal være fremadrettet? Vi er stadig i tvivl hvad vi skal vælge nemlig. Derfor vil jeg rørene høre hvilken autostol du anbefale til begge retninger. Mvh Tina

  1. Hej Tina,

   Jeg kommer med en anbefaling på en fremadvendt og så får jeg lige Lena til, at komme med en anbefaling til en bagudvendt. Hun skal bruge oplysninger om, hvilken bil i har og evt. højde på jer.

   Men jeg vil anbefale en Maxi Cosi Pearl, da den kan bruges i ret lang tid og har en god hvile funktion. Den koster lidt mere, da der skal en base med til, men sammenligner man med topmodellerne ved Römer, så er det ca. samme pris og så har den klaret sig lige så godt i autostol testen.

   Mvh

  2. Hej,

   det er mig der har med de bagudvendte at gøre.

   Du kan kigge ind på mit site og se lidt på dem (Sikkerautostol.dk). Men ja, det er vigtigt at få bilens model, om I er langbende eller ej (komforten foran skal være iorden).

   der er ingen tvivl om hvad der er sikrest ihvert fald.

    1. Går ud fra I gerne vil bruge isofix i bilen.

     Britax Max-Fix
     Besafe izi Combi/Izi Kid (kan fylde meget, men skulle være fin bag 165 cm)

     Fair G 0/1
     Klippan Triofix
     Axkid Kidzofix (Fylder meget, men burde stadig være fin bag 165 cm)

 75. Hej.

  Jeg leder efter ny autostol til min datter i str 9-18 kg.

  Der er Isofix-beslag i vores bil (Peugeot 5008), men desværre også et opbevaringsrum foran sædet ved fødderne, sådan at man ikke kan bruge støtteben i gulvet.

  Er det korrekt, at man ikke må bruge støtteben, når der er opbevaringsrum ved fødderne?
  Findes der en bagudvendt autostol med Isofix, men uden støtteben?

  Jeg har set bagudvendte autostole, der fastgøres med 5 pkts sele og yderligere 2 seler i bunden af bilen, men jeg synes det virker meget omstændigt at montere sædet.

  Findes der smarte løsninger, såfremt Isofox er ude af billedet?

  Venlig hilsen Rikke

  1. Hej Rikke,

   Ja det er korrekt. For så er der risiko for, at støttebenet går ned igennem og så står autostolen ikke så godt fast.

   Isofix er bestemt ikke ude af billedet. Der findes mange stole, som monteres med isofix og som ikke har støtteben.

   Vil i helst have en bagudvendt autostol – for så kan jeg lige få Lena til, at komme med lidt råd?
   Såfremt i tænker fremadvendt, så kommer jeg gerne med en række anbefalinger, men en stol som Römer Duo Plus kunne være en løsning.

   Mvh

  2. Hej Rikke

   Vil skynde mig at indskyde at du vil have nøjagtig det samme problem med en fremadvendt autostol med støtteben.

   Klippan som laver Akta Graco Duologic 2 har en løsning på gulvrummene. De laver også Triofix som helt undgår gulvrummene.

   mange af støttebenene kan nå bunden af mange gulvrum.

   Støttebenene skal anvendes. De frigiver forsæderne i bilerne. En bagudvendt uden støtteben skal lænes kraftigt op af for at få støtte.

   At montere forankringsselerne er typisk ikke noget problem overhovedet. man skal bare finde et sikkert sted at placere dem. typisk vil dette enten være ind i forsædet eller endnu bedre i skinnerne til forsædet. Er der ikke noget mellemrum der til at få dem igennem skinnerne, så kan du købe et sæt loops (fæsteøjer) til at sætte i skinnerne. Der bliver de permanent og aå har du et sæt ringe at montere forankringsselerne i. Så er det ligetil at gå til. Skal stolen flyttes imellem biler er det muligt at anskaffe sig et ekstra sæt forankringsseler så der er et hold i hver bil.

   i 5008 skal de enten monteres ind i forsædet. det kræver ikke værktøj overhovedet. det er bare at smutte dem igennem revenen mellem sæde og ryglæn. Eller endnu bedre – I får eftermonteret de såkaldte fæsteøjer som hos Carseat.se hedder Tether loops og er at finde i Accessories. De kan eftermonteres på et bilværksted, som er autoriseret Peugeot værksted. I går ikke på kompromi med garantien på bilen osv. de løfter nemlig ikke skinnerne. Vi har selv lige solgt vore 307Sw gennem Peugeot i Næstved. De blinkede ikke engang – var bedøvende ligeglade med det.

   Selv foretrækker jeg at sætte dem i skinnerne. det frigiver forsædet således at man som voksen der kan justere forsædet frem og tibage uden at skulle justere disse remme også.

 76. Hej
  Vi skal flyve til Miami her til sommer. Så jeg vil høre til om vi kan tage vores dattes maxi così Toby med i flyveren som hun så kan side i mens vi flyver derover (vi har bestilt eget sæde til hende) der står at de skal være godkendt til topunkts sele, men er maxi così toryen det?
  Mvh Signe

  1. Hej Signe,

   Nej den er ikke godkendt til, at blive monteret at på et flysæde. Det kræver en speciel godkendelse, som man kan se på stolen/i manualen og det kan jeg ikke lige se på jeres model.

   Mvh

 77. Hejsa..
  Min søn på 2,5 sidder i en recaro stol 9-36 kg. Han vejer 12 kg og er 96 cm høj (og er generelt en meget smal dreng) Vores problem er, at uanset hvor stramt jeg sætter 5-punktsselen, så tager han armene ud, så han kun har selen omkring maven. Vi holder naturligvis altid ind til siden og får ham puttet tilbage. Men når der kun er en bilen, kan det godt være svært at opdage.. Jeg havde overvejet 3-punktsselen, men kan jo så læse her, at den simpelthen ikke udløses ved uheld.. Så hvad kan vi gøre? Er der en anden slags autostol, hvor han ikke ville kunne tage armene ud?
  Mvh Heidi

  1. Hej Heidi,

   Det skulle helst ikke være muligt, at få armene ud når selerne er strammet helt i. Jeg har selv en meget tynd og smal dreng og i vores to autostole, kan han på ingen måde, få armene ud når selerne er strammet.

   Hvis du strammer dem helt, hvor meget “luft” er der så fra drengen og ud til selerne?

   Men der findes jo stole med mavepude, men hvis han er meget smal kan det være, at han ryger ud af stolen, da mavepuden ikke strammer nok om ham.

   Derfor er der ikke så mange alternativer end 5-punktsselen som i har nu. Andre forældre har brugt metoden, at holde ind til siden og stige ud af bilen (hvis der er 2 voksne deri) og så begynde at gå mens den anden køre afsted. Det tager et par gange, men så plejer barnet, at kunne forstå, at man altså skal have sele på.

   Mvh

  2. Heidi

   Sørg for at hans rumpe er helt ind til stolens ryg. lås selerne fast, og fjern så AL løs sele omkring hans lår, træk for at stramme selen samtidig med. Gentag proceduren indtil den er stram nok . det skule fjerne noget af al den frie rum der er mellem maven og selen der er nu.

  3. Foruden det skal du selvfølgelig sørge for at selen har den rette højde. Hard en ikke det, kan den ikke spændes godt nok.

 78. Hej
  jeg har en lille datter der nu er 5 måneder og vejer 6 kg, om 3 mdr skal vi til italien, vi kører derned i bil, tager turen på 3 dage, og jeg tænker på om den autostol vi har nu 0-13 kg er ok når man skal køre så langt eller om vi skal ud og finde en anden.

  Hilsen Yvonne

  1. Hej Yvonne,

   Jeres 0-13 kg. stol vil være det bedste for jeres datter. Hun kan nemlig komme ret langt ned og så er den bagudvendt = større sikkerhed for hende. Så jeg vil helt klart anbefale jer, at tage afsted med 0-13 kg. stolen.

   Vi var selv i Frankrig med sønnen da han var 14 mdr. og han sad i hans 0-13 kg. stol og vi havde ingen problemer med ham og han sad fint hele vejen derned.

   En 9-18 kg stol vil ikke støtte ryggen så meget og jeres datter vil sidde mere ret op + hun vil sidde fremadvendt, så vil mene, at det vil være direkte uansvarligt, at køre så langt med hende i en fremadvendt stol.

   Mvh

 79. Hej Kristian

  Jeg overvejer at købe autostol fra usa da det ser ud som at de har meget bredere udvalg af combistoler (som jeg er mest interessent i) end her i Danmark og europa. Lige som der er flere fra under 9 kg, men langt op som ville passe os godt da vores datter er en slank pige på snart 1 år.
  Ved at de skal opfylde ECE 44-04 standarden, men tænkte hvad den har fremover usa standard og om der er noget eftersyn med det? (har aldrig oplevet eftersyn med autostol i mine 4 år som mor). Er børnene ikke lige forsikret uanset? vores gamle bil blev totalskadet i januar og der var slet ikke nogen som kiggede på noget angående autostolen hellere der.
  Har set at de fleste (men ikke alle – f.eks. brio zento) eu combistoler har en stang/fod når stolen monteres bagudadvendt, men det ser ikke ud til at de fra usa har det – hvilke betydning har det om der er stang eller ej?

  Er der noget anden man skal være opmærksom på?

  Har hørt godt om Britax Marathon 70-3g (som jeg tror at er ece certificeret) og er også selv interesseret Graco SmartSeat All-in-one (ved ikke endnu om den er ece certificeret eller ej) – sådan så du har måske en idé om hvad jeg er på udkig efter.

  På forhånd tak.
  Jóna

  1. Hej Jona

   de amerikanske autostole er MEGET anderledes end dem vi har her i Europa. Derfor skal du ikke regne med at politiet ikke vil reagere hvis du skulle blive stoppet med en amerikansk autostol bag i bilen.

   De er bredere og generelt bare noget større og godkendelsestestene de skal igennem er desuden ikke helt så strenge som ECE-godkendelsen. Jeg har selv haft en Britax Regent, som dog ikke sælges derovre mere. Men.

   Som udgangspunkt skal et forsikringsselskab punge ud til en ny autostol. Det har de dog ikke pligt til hvis stolen du har anvendt ikke er ECE R godkendt . har du så derud over en ulykkes forsikring på dit barn, kan de nægte at udbetale erstatning. Hvis barnet kommer slemt tilskade eller sågar dør i en bilulykke, kan du strengt taget blive straffet for ikke at have sikret dit barn i bilen godt nok. Dvs i en ECE R 44 godkendt autostol. Der vil være hårde beviser det i form af en ikke ECE R godkendt autostol.

   Den noget anderledes montering af en europæiske bagudvendt autostol er noget man gerne vil have i USA. At de enten kan lænes op ad forsædet eller støttes af et ben til gulvet er noget man ønsker sig derovre.

   Ingen autostol på det amerikanske markedet er godkendt efter europæisk standard.

   Alle amerikanske autostole kræver montering med en topstrop (Top tether). Langt fra alle europæiske biler er udstyret med 3-punkts isofix beslag. Vores isofix system er ikke godkendt til en så høj vægt som beslagene i de amerikanske biler. det samme gælder topstrop-beslaget i bilen.

   Hvis du skriver til mig, så kan jeg vise dig nogle billeder af den vi havde.

   Vidste du at de svenske bagudvendte autostole går til en højere vægt OG længde end de amerikanske?

   1. Hej Lene og tak for dette 🙂

    jeg har kigget lidt på brio zento og graco comso comfort s
    brio zento har ikke denne fod som de fleste andre har så jeg tænkte også på det i forhold til de stoler fra usa, men den kan ikke vendes før barnet bliver 15 kg hvis jeg husker rigtigt, men jeg vil gerne have muligheden før (du må gerne sige til hvis jeg siger forkert)
    graco comso comfort s har jeg set forskellige oplysninger om den kan fremadvendes fra 9 kg eller kun fra 15 kg så jeg er lidt forvirret med det og havde tænkt mig at sende graco forespørgsel – men så er jeg også i tvivl med det at bilens sele går ikke gennem selve stolen men kun under og så over den støttefod der, så jeg tænker om hvor godt den holder i alvorlig ulykke hvis støttefoden løsner sig fra stolen…

    har også tænkt om britax multi-tech 2 og klippan triofix, men de koster lidt mere og er kun fra 9 kg, så jeg er i lidt tvivl da min datter er kun 8,5kg nu og jeg har termin om ca 5 uger så jeg skal få ny stol snart..
    har en axkid kidzofix som vi bruger fremadvent for vores 4 årig datter (15,4kg) og vil jeg gerne have hende lidt længere i 5 punkts sele, men den er jo også kun fra 9 kg

    ved at besafe har en combistol men han er også ret dyr og har hørt at den tager meget plads men har ikke kigget så godt på den selv

    er der nogle andre modeller derude som er combi-bilstoler (gerne ca 0-25kg) som jeg er muligvis ikke opmærksom på? er der måske nogle i uk eller tyskland som er gode men måske ikke kendt her i dk?

    mvh Jóna

    1. Hej Jona

     Jeg vil sige at så længe barnet ikke vejer for meget, er for høj (ørerne når toppen) eller klager over ubehagelig siddestilling, så er der ingen grund til at vende dem fremad. det erd e færreste der må vende ungerne om tidligere.

     Et sølle ½ kg skulle ikke gøre noget. Jeg går desuden ud fra at hun er vejet til 8½ kg uden tøj på. Selen i stolen må bare ikke starte langt over skulderniveau. Den skal starte omtrent lige ud for.

     Klippan Triofix 5-punktssele starter langt oppe og stolen er bla. derfor ikke så velegnet til børn under 80 cm – noget de fleste først måler omkring 1 års alderen.

     Jeg kender ikke Graco Cosmic Comfort, men har set den et par gange i de svenske butikker og har fundet manualen
     http://www.stera.no/bb3.pdf

     Jeg har ikke læst manualen men:
     bagudvendt på bagsædet 0-18 kg
     bagudvendt på forsædet 0-25 kg
     Fremadvendt med 5-punktssele 9-18 kg
     Selepude 15-25 kg

     Stangen foran på den er meget solid. faktisk så er denne stol en gammel model. Det er ikke plastikmateriale

     Brio Zento kan vendes fremad fra 9 kg

     Axkid Kidzofix kan anvendes med 5 punktsselen bagudvendt -25 kg såfremt den monteres med bilens sikkerhedssele også selvfølgelig også de to forankringsseler I skulle bruge til isofix monteringen.
     http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-25-kg55lbs/axkid-kidzofix-2/axkid-kidzofix-fotosphotos/

     Jeg vil sige at hvis I havde plads nok til Axkid Kidzofix monteret bagudvent med isofix, så har I plads til nærmest hvad som helst. Pladsen i bilen er tvingende nødvendig at tage med i betragtning fordi det er dybt genererende for dem foran at skulle sidde med knæene mast mod indtrumentbrættet. Distrahering kan medføre at man kører galt. Kidzofix fylder meget.

     Kunne det være en mulighed at lade nr 2 få Kidzofixen og sætte hende på 4 år i feks Britax Two Way Elite som fylder noget mindre bagudvendt end Kidzofix. Den er desuden godkendt fremadvendt til 25 kg med 5-punktsselen i til 25 kg. – En ældre model men… Den er effektiv.

     http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-25-kg55lbs/britax-two-way-elite/
     http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-25-kg55lbs/britax-two-way-elite/britax-two-way-elite-fotosphotos/

     Denne dame havde importeret den til USA (host) hvor den ikke er lovlig, men hun blev torpederet bagfra med høj fart. Sønnen på 3 år sad i TWE. Sådan går det, når den er rigtigt monteret og anvendt. man kan dårligt se den har været indblandet i et uheld.
     http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/paakoersel-bagfra-forklaret/

     TWE koster heller ikke så meget – vel 1600 kr.+ porto. Læg mærke til at denne stol SKAL lænes kraftigt op ad forsædet da den ikke har noget støtteben. (det gælder for Zento)

 80. Hej brevkasse
  Jeg skal købe autostol til min søn på 16 måneder. Overvejer Cybex Juno-fix, men vil spørge, om det er en god idé, når stolen skal kunne bruges i flere forskellige biler (vi har ikke selv bil, så den skal bruges i andres biler, i vores delebiler, i bedsteforældrenes biler osv.).
  – den skal kunne bruges i biler både med og uden iso-fix.
  – den skal være forholdsvis nem at montere i forskellige biler.
  – den skal være forholdsvis nem at transportere med, når vi skal have den med os i fx tog, bus og på gå-ben for at bruge den, når vi kommer frem.

  Vil du mene, at Cybex Juno-fix er en god løsning for os? Eller har du et bedre bud på en sikker stol, der kan leve op til ovenstående krav?

  Tusind tak – på forhånd – for hjælpen!

  1. Hej Heidi,

   Tja.. Der er jo delte meninger om stolene med mavepude og der har været tilfælde, hvor mindre børn ikke har sat godt nok fast med mavepuden og fløjen ud af stolen.

   Hvis jeres søn er af en fornuftig størrelse vil han dog kunne bruge stolen.

   Jeg ville dog nok selv vælge en med 5-punktssele – som fx Duo Plus, der både virker med isofix og sele og derfor vil kunne sættes fast i langt de fleste biler.

   Jeg vil også tro, at Duo Plus er nemmere, at have med end den anden, da mavepuden kan gøre Juno-fix lidt svær, at gå med.

   Mvh

 81. Hej

  Har et spørgsmål angående valg af autostol til vores søn. Han er i dag 9 måneder, vejer 10 kg og er ca. 75 cm. Han sidder pt. i en Rømer Baby-safe plus II med isofix. Denne stol har vi været rigtig glade for, men tænker der ikke går særlig længe, før han vokser ud af denne stol.. Men vi er meget i tvivl om hvad vi skal gøre i forhold til den næste autostol. Vi kører i en Skoda Fabia Combi og Baby-safe kan kun lige præcis stå på bagsædet, hvis der skal være plads til en på forsædet..

  Vi har egentlig fået en Rømer Trifix tilbage i oktober måned i dåbsgave, men er blevet meget i tvivl, da vi overvejer meget om den skal være bagudvendt i stedet. Da vi fik autostolen, blev vi vejledt af folk i Babysam, men syntes ikke der var nogle bagudvendte autostole der levede op til vores krav. Vi vil gerne have en, der kun monteres med isofix. Så vidt jeg forstod skulle f.eks. Cybex monteres med både sele og isofix og det ville vi gerne slippe for. Vi afprøvede endvidere en besafe (kan ikke huske præcis hvilken), men hvis den skulle være på bagsædet af vores bil, ville passageren på forsædet have knæene helt oppe i instrumentbrættet. Så det syntes vi ikke var forsvarlig kørsel. Så vi blev egentlig enige om at beholde trifix’en, men nu er vi i syv sind…

  Vi har været ved at kigge på hvad vi kan få, der er bagudvendt, med isofix og som kan være i vores bil. Vi har set at der skulle komme en Rømer Max-fix på markedet nu her, men der er jo ingen test eller noget så vidt vi kan se. Vil den kunne være på bagsædet i en Skoda Fabia samtidig med der kan sidde en foran? Og har I et bud på, hvorvidt det skulle være en god autostol? Tænker bare lidt , at jeg ikke helt kan forstå at en barn på 3/4 år skal kunne sidde i den. Eller har I andre forslag til valg af en helt anden autostol?

  Som sagt har vi jo egentlig købt Trifix, men vil det være klogere af os, at se om vi kan få den byttet/solgt, så vi kan få en anden (evt. Rømer Max-fix) i stedet af sikkerhedsmæssige årsager??

  Håber på I har tid til at svare på vores spørgsmål..

  Mvh Helle Larsen

  1. Hej Helle,

   Ved Cybex Sirona anvender du isofix.

   De øvrige Cybex modeller har isofix, hvis de hedder Fix og her kan du bruge både isofix og sele – du SKAL ikke bruge begge dele.

   Der findes masser af bagudvendte stole med isofix og jeg synes du skal tage en snak med Lena om det https://www.autostol.dk/lena-larsen-sikkerautostol-dk/ da hun vil kunne guide jer helt perfekt.

   Jeg går ud fra, at Max-fix er med i den kommende ADAC autostol test og den kommer højst sandsynligt også med i VTI testen på et tidspunkt – jeg ved dog ikke hvornår.
   Er den med i ADAC testen er der resultater om små 14 dage.

   Hvis ovenstående + jeres snak med Lena ikke løser jeres problemer, så skriv endelig igen.

   Mvh

 82. Hejsa. Jeg syntes selv jeg har et problem med mine børn i bilen. Pladsproblem!!! Altså har en Fiat punto grande. En på 1 1/2, 10 kg, en på 7 20 kg/ 117 cm, en på 9, 33 kg/130 cm og en mand på 180 cm. Hvordan placere vi os lovligt i bilen????

  Håber på svar så vi kan køre en tur igen:-)

  1. Hej Louise,

   Ja det kan være MEGET svært, at have 3 autostole i bilen og især i de mindre biler.

   Men det er faktisk lovligt, at lade et bran over 3 år sidde i bilen uden selepude/autostol, hvis de øvrige 2 pladser på bagsædet er optaget af 2 andre børn, der sidder i godkendt sikkerhedsudstyr. Dog ikke noget der anbefales, men det kan jo være nødvendigt.

   Så barnet på 9 år og 130 cm. er kun 5 cm. fra at overholde kravet om 135 cm. og det kan således være en mulighed, at sætte ham på bagsædet uden en autostol. Alternativt ham på forsædet i en autostol og så en af jer på bagsædet.

   Mvh

 83. Hejsa

  Jeg har problemer med at se højre sidespejl med min søn på forsædet i en Britax Two Way stol. Findes der ekstra spejl man kan sætte på eksisterende sidespejl på en Up uden at ødelægge det eksisterende?

  På forhånd tak.

  Venlig hilsen

  Annette

 84. hej Kristian.

  Vi har tvillinger på 21 mdr, som inden længe begaves med en lillebror. Vi har 2 Cybex stole til tvillingerne, men de er meget brede, og der er ikke plads til en 3. stol på bagsædet (Toyota Avensis). Ved du om det er muligt at få nogle autostole, der lige er en tand smallere, så der frigøres plads til endnu en stol?

  På forhånd tak for hjælpen:-)

  Mvh Anne

 85. Hej Kristian.

  Vi skal ud at finde ny autostol til vores 11 mdr dreng og er så meget i tvivl.

  Hvilken vil du anbefale forud- eller bagudvendt? Vi bruger isofix.

  Og hvis det er forudvendt hvilken så?
  Og hvis bagudvendt hvilken så?

  Syntes det er svært at finde hovede og hale i det hele.

  Mvh Tina

 86. Hej Kristian
  Vi har lidt plads problemer efter vi har fået barn nr to, vi har Hyundai i20, og vores autostol 0-13 kilo rømer babysafe plus fylder “for meget” det vil sige, at der faktisk ikke kan sidde en voksen på forsædet uden at man sidder med benene helt oppe i handskerummet, ved du om der findes autostole der er mindre, det må være i dybden? Giver det nogen forskel hvis stolen er i et isofix beslag? Og kan det passe på denne stol eller skal vi købe en nyere stol for at det kan sidde i isofix? Eller er løsningen virkelig en ny bil;)
  Håber du kan hjælpe! Jeg har målt stolen når den sidder i bilen fylder den 62 cm i dybden!
  Mvh maria

  1. Hej Maria,

   Jeg har lige været ved, at se på de andre modeller og de har alle ca. samme størrelse. Tror faktisk den fylder lidt mere i isofix base. Stolen kan sagtens sættes i Römers isofix base.

   Er det ikke muligt, at flytte om på autostolene sådan, at den mindste står bag den af jer forældre, der fylder mindst?

   Vi har selv haft problemer med det og skulle vi køre langt, satte vi babystolen i isofixbasen omme på forsæden og så sad den anden af os bagved. På den måde fik vi mere plads. På de korte ture sad man bare lidt klemt på forsædet, men man vender sig hurtigt til, at der ikke er vildt meget plads.

   Det er faktisk et problem i mange biler, så hvis i vil skifte, så husk endelig, at tage autostolen med. Fik forleden samme spørgsmål, hvor der var pladsproblemer i en ford.

   Mvh

 87. Hej Kristian

  Jeg har læst flere svar, som kan hjælpe mig delvist med mit spørgsmål, men de har alle været vedr. en anden vægtklasse.

  Vores datter er 8,5 mdr gammel og vejer ca. 9,5 kg. Vi har lige pt. en Recaro Young Profi Plus 0-13 kg til hende – men da hun er en ret lang pige, så er hun allerede nu ved at have hovedet tæt på kanten. Det øverste af hendes hovede flugter lige pt med overkanten på stolen. Hvor går grænser for hvornår hun er for lang til stolen?

  Stolen er med en 3-punkts sele, og hun vender med ryggen mod kørselsretningen. Hun sidder kun lige selv på nuværende tidspunkt – vil hun kunne holde til en kollision i den næste størrelse stol, hvor hun jo kommer til at kigge fremad i kørselsretningen.

  Glæder mig til at høre fra dig.

  MVH
  Johnny

  1. Hej Johnny,

   Heldigt at hun er en lille pige – ellers havde i haft samme problem tidligere, da det er en lille stol.

   Jeg vil mene, at stolen er meget tæt på, at være for lille og i bør overveje en anden. Hun er dog ikke stor nok til en fremadvendt stol, hvorfor det bedste ville være endnu en bagudvendt.

   Der findes efterhånden mange modeller og jeg er sikker på, at i sagtens kan finde en til jeres bil og budget. Et par af dem kan anvendes fremadvendt og bagudvendt og i vil således kunne vende hende når hun blev større.

   En 9-18 kg. fremadvendt stol vil jeg ikke sætte hende i.

 88. Hej Kristian.

  Vi har for nyligt udvidet familien med barn nr. 3 og har i den forbindelse søgt efter løsninger med 3 autostole på bagsædet. Jeg kan også på dette forum se at andre står i samme situation. Umiddelbart virker det til at vi skal ud at kigge efter ny bil, hvilket er ærgerligt da vi har en bil vi er meget glade for (BMW 320d stationcar). I går faldt jeg over hjemmesiden http://www.multimac.co.uk/home hvor det ser ud til at det kan lade sig gøre. Har du noget viden om denne løsning? (Fordele/ulemper/sikkerhed mv.). Det er meget begrænset hvad der findes af Info omkring erfaringer mv. fra brugere på forum så vi ser meget frem til dit svar da det kan spare os for en større udskrivning til en ny bil.

  Kh

  Simon

  1. Hej Simon,

   Jeg kender godt løsningen og for ca. 6 mdr. spurgte en anden forældre til dem og dengang skrev jeg til firmaet for yderligere informationer – men har da faktisk aldrig modtaget dem. Så jeg vil lige tage fat i dem igen.

   Sættet skulle være godkendt, da det opfylder ece 44-04, men jeg har ingen erfaringer med det eller hørt om andres erfaringer.

   Jeg får lige fat i dem igen og håber de vil sende mere information til mig. Hvis det virker som en brugbar løsning vil jeg skrive et indlæg om det.

   Men det burde være muligt, at få 3 autostole ind i en 320’er – det er måske et spørgsmål om, at i skal prøve lidt forskellige modeller, men jeg tror altså det er muligt.

   Evt. med to bagudvendte autostole i siderne, da der så ikke er plads problemer i toppen.

   Mvh

 89. Hej
  Jeg har kigget lidt på forskellige autostole og faldt over denne.
  Kan man overhoved være sikker på noget som helt med sådan en stol
  http://www.flott-shop.dk/rn-baby/biler-motorcykler-udstyr/autostol-barnestolen-lysebl-gr/a-161/?plentyID=jd8kc40gbvmm5udoup76kpdfo3

  Den stol jeg leder efter skal både monteres k isofix og i sele. Desuden skal den være brugervenlig og let at gøre ren.
  Jeg vil gerne have en med mavepude –
  Kan i evt trylle den helt rigtige stol frem til mig 😉

  Tarra

  1. Hej Tarra,

   Sådan en stol vil jeg aldrig selv købe eller anbefale folk, at købe – så det synes jeg ikke i skal gøre.

   Ja det er ikke et problem – der er et par muligheder.

   Men de koster alle sammen en del mere end den du har set på
   Hvis det skal være en 9-18 k. stol er der denne: https://www.autostol.dk/model/cybex-juno-fix/

   og af 9-36 kg. stole findes der disse 2: https://www.autostol.dk/model/kiddy-guardianfix-pro-2/ og https://www.autostol.dk/model/cybex-pallas-2-fix/

 90. Hejsa.
  Vi skal anskaffe næste autostol. Sønnike er kun 3 år, men er 105 cm og vejer 19 kg…synes det er svært at vælge, når han er “for stor” af sin alder…har hørt rygter om noget med at ryggens styrke/udvikling er afgørende for, hvad der er bedst – er det en myte?
  /Katrine

  1. Hej Katrine,

   Jeg ved ikke om han er “for stor” af sin alder, men han er i hvertfald stor nok til at komme i næste størrelse autostol.

   Det er kun ved babystolen og overgangen til 9-18, at det er vigtigt, at barnet er over 9 mdr. Så snart jeres dreng er blevet så stor, er der ingen risiko for, at ryggen/nakken ikke kan holde.

   Så jeg synes i skal se nærmere på en 15-36 kg. stol https://www.autostol.dk/autostole-ca-4-12-ar-eller-op-til-36-kg/ – da jeres søn vil komme til at sidde meget bedre.

   Mvh

 91. Hej
  Jeg har på et tidspunkt et en autostol som kunne vendes mod døren så det var lettere at få barnet ud og ind.
  jeg kan ikke huske hvilket mærke at den har. eller hvilken vægt klasse.

  Min søn er 5 md. og vejer over 8 kg. jeg ved godt at han ikke skal op i den næste før han har stor nok men det er godt at være i god tid. ( har lige nu en Maxi cosi pabbel)

  Den auto stol jeg søger skal både være til isofix da jeg har en ny swift og uden isofix da vi også har en ældre Fiat Doblo. – Jeg har kigget en del på dem med mave støtte. men nu er der jo så mange dårlige historier om dem primært fra sverige.

  Hjælp ved ikke helt hvad jeg skal vælge……
  jo mere jeg læser jo mere forvirret bliver jeg

  1. Hej Tarra,

   Det er sikker denne du tænker på https://www.autostol.dk/model/maxi-cosi-axiss/ – den kan drejes 90 grader. Det er en 9-18 kg. stol, så den vil i kunne bruge efter babystolen.

   Stolen kan ikke monteres med isofix, men kun 3-punktsele. Der findes pt. ikke en model, der kan begge dele. Sirona fra Cybex kan kun monteres med isofix og så er det bedre med en i kan bruge i begge biler. Nu ved jeg ikke, hvor ofte i skifter bil, men rigtig mange køber 2 autostole, så man ikke er så afhængig af, at autostolen er i den ene eller anden bil.

   Vi havde selv en pebble og brugte den i 14½ måned 🙂

   Mvh

 92. Hej.

  Er det muligt at placere 3 autostole på bagsædet i en saab 9-5. Børnenes alder er 3, 5 og 7.
  Findes der ikke stole til børn fra 4 år og opefter med 5 punktsele, så er det er jo lidt nemmere at komme til at spænde børnene fast når pladsen er trang.
  Mvh. Joakim

  1. Hej Joakim,

   Det ved jeg faktisk ikke. Der er ikke andet for end i må ud og prøve, da det kan være, at de kun kan sidde på én måde og det er lidt svært for mig, at vurdere herfra.

   Der findes en Britax to way Elite, men den går kun 5 års alderen, så det er ikke lang tid i kan bruge den. Så lige umiddelbart, er der ikke nogle muligheder for en 5-punktsele efter 9-18 kg. stolen.

   Mvh

 93. Hej, Jeg har købt en cybex solution x2 autostol til min gamle punto. Problemet er at stolen hælder til siderne, når jeg drejer bilen til højre eller venstre. Er der nogen måder at få stolen til at sidde bedre fast. Bilen er så gammel, den ikke har isofix.
  MVH Lars

 94. Hejsa,

  Tak for denne side. Jeg vil rigtig gerne have en Britax Two Way efter at ha’ læst din anbefaling om stolen og da min søn er lille af højde tænker jeg at han kan sidde sikkert og bagudvendt i den længe da han trods sine 4,5 år kun vejer 16 kg. Mit spørgsmål er om han må/kan sidde i den bagudvendt på forsædet af den nye vw Up! jeg har bestilt? Airbag kan slås fra og bilen har isofix.

  På forhånd tak.

  Venlig hilsen

  Annette

  1. Hej Annette,

   Så længe du kan slå airbaggen fra, er det lovligt, at sætte en bagudvendt stol på forsædet og derfor kan du godt have autostolen på forsædet.

   Men om stolen passer til forsædet i bilen, det kan jeg desværre ikke hjælpe dig med. Det kan være, at selerne er forkorte, da den skal monteres med sele og ikke isofix.

   Mvh

   1. Hej Kristian,

    Tak for dit svar. Airbagen kan slås fra.

    Er det korrekt hvad bilsælgeren siger om, at det er farligt at have ham på forsædet?

    På forhånd tak.

    Venlig hilsen

    Annette

    1. Ps

     Er der i øvrigt nogen forudvendte stole til en fire årig, der må være på forsædet med airbag deaktiveret?

     Foretrækker dog Britax da den ser sikrest ud.

     På forhånd tak.

     Venlig hilsen

     Annette

 95. Hej.

  Vi har købt en recaro Young profil plus autostol og isofix til den lille ny. Den har ikke et babyindsats, som jeg kan se nogen autostole har. Skal man have det i starten mens hun er lille?
  Vi har en Audi A4 stationcar og der kan airbaggen slås fra ved passagersædet foran. Kan vi så sætte autostolen op foran, hvis man man kører alene med hende?

  Hilsen Louise

  1. Hej Louise,

   Nej det er ikke nødvendigt, da stolen er ret lille/smal i det i forvejen. De andre stole har det, så man kan anvende den i længere tid end Profil plus.

   Ja det kan i sagtens. Så længe i slår airbaggen fra, så er der intet problem i det (bare husk at slå det til igen).

   Mvh

 96. Hej,

  Jeg har en søn på ca14 mdr, han er meget stor af sin alder ca. 16 kg. På nuværende tidspunk sidder han i en cybex palas 2, indtil nu har han siddet med mavepuden, men han er simpelthen for stor nu, og bliver mast hvis han har for meget tøj på. Mit spørgsmål er om det er ok at begynde at bruge trepunktsselen. I manualer står man skal begynde ved 3 års alderen, men der står 15 kg i parentes. Er der nogle problematikker ved at bruge trepunktsselen for en 14mdr gammel dreng, eller skal vi ud og investere i en ny stol?
  Håber du kan hjælpe mig.
  Mvh mads

  1. Hej Mads,

   Hvor meget tøj giver i ham på i autostolen?

   Men kan godt se, at han er en stor dreng, når han allerede er på 16 kg.

   Jeg ville ikke sætte ham fast med 3-punktsselen endnu. Det er stadig langt det sikreste, at sidde med 5-punktssele eller mavepude, så jeg vil overveje andre alternativer.

   Men synes i skal se om ikke en tynd jakke eller fleeces trøje kan hjælpe lidt på det. Det bliver jo kun varmere og varmere, så det optimale ville være, at i kunne anvende mavepuden indtil efteråret.

   Ellers vil jeg se om i kan finde en anden autostol, hvor han evt. sidder fast med 5-punktsele.

   Mvh

 97. Hejsa, jeg synes det er lidt uoverskueligt at finde rundt i autostols junglen 🙂

  Jeg har en datter på 3 år og 3 måneder, hun vejer 16,4 kg og sidder lige nu i en Rømer 9-18 kg stol.
  Men hun ser ikk ud til at sidde særlig behageligt længere. Hvornår må jeg købe en autostol der hedder 15-36 kg? Nogen siger hun skal ha en bestemt længde, andre siger at når hun er over de 15 kg er det sikkerhedsmæssigt ok at skifte??

  Vh Malli

  1. Hej Malli,

   Så længe hun vejer over 15 kg, kan du sætte hende i en 15-36 kg. stolen. Højden har ikke betydning, da seleføringen i stolene gør, at selen ikke kommer for tæt på halsen.

   Så sæt hende bare over i en 15-36 kg. stol.

   Mvh

 98. Hej.
  Jeg opdaget først din brevkasse igår, fed hjemmesiden.

  Jeg er meget bevise om hvad mine børn skal side i, i bilen. Og det er sikker stole.
  Vi har en maxi così Tobi 9-18 kg, en rigtigt god stole, og vi har en besafe 9-18 kg.
  Og til sidst en concord lift evo pt som bliver flytte mellem, hjemme bil og firma bil.
  Men den er bred 44 cm, så min mand har meget svært ved at have concord og besafe auto-
  Stole bilen. Kan du anbefaler en 15-36 kg autostol, som er smal??? Vores børn er meget små
  Så vores stor pige på 4 er først komme i 15-36 kg her ved julen tid. Vejer mellem 16-17 kg
  Så hun kunne godt blive i den “lille” men det er for besværlig at bytte rundt hver dag??

  1. Hej Malene,

   Nej det kan jeg desværre ikke hjælpe med.

   De fleste i 15-36 kg. klassen er mellem 43-60 cm – faktisk er de fleste 47-49 cm, så den i har nu er allerede en af de små.

   Men der finder modeller, der fylder mindre end Besafe autostolen, så det er nok den, der må udskiftes, hvis det skal være – selvom det er en god stol.

   Mvh

 99. Hej Kristian

  Vi har lige købt en Cybex Pallas 2- Fix, som den næste stol til vores lille dreng, da den har fået så gode anmeldelser. Han er 7 mdr., men meget lang og bred (77 cm og 9,6 kilo) og kan næsten ikke længere klemme skuldrene ned i den nuværende baby- Rømerstol og hans ben går mod sædet. Vi har dog endnu ikke taget Cybex’en i brug endnu og overvejer at returnere den, da jeg kom til at læse, at det er bedst med bagudvendte stole. Hvilken bagudvendt stol vil du anbefale – vi har ikke iso-fix i vores biler?

  Ligeledes har vi til vores datter på 2 år og 7 mdr. købt en Cybex Solution x2-Fix. Hun er også meget lang (98 cm og 16 kg) og sidder nu i en Rømer King, som ikke kan stilles længere ud. Er Cybex’en bedst at vente med til hun bliver over 4 år? Kan man få en bagudvendt stol, som hun vil kunne benytte?

  Tak for en god side!

  Med venlig hilsen
  Lise Nygaard

  1. Hej Lise,

   Det kunne godt tyde på, at han skulle over i næste størrelse stol og når han ikke er større vil det være en ide, at vælge en bagudvendt til ham. Der findes mange forskellige og det kommer an på jeres højde og bil.

   Mht. jeres datter, så er hun stor nok (vægtmæssigt) til at komme i næste stol, så i kan sagtens sætte hende over i den. Der findes også bagudvendte stole, der kan bruges op til 25 kilo, og så skal i bruge cybex’en fra 25-36kg eller til hun er over 135 cm.

   Jeg får lige Lena til, at komme forbi og give dig et svar mht. de bagudvendte – der er hun eksperten 🙂

 100. Hej
  Jeg har et spørgsmål ang. Længden/højden af mit barn i autostolen. Vores dreng er 5 mdr, 7 kg og 70 cm lang. Vi har en Rømer og tænker umiddelbart ikke at det er tid til at skifte. Vores dreng har lange ben og jeg synes han støder på bagsædet, når han sidder i sin stol. – må han det? Må de sidde med benene bøjet/frøstilling.. er det sikkert ved sammenstød? Vi har indtil nu brugt selen til at spænde ham fast, men påtænker at købe base/isofix.
  Mvh
  Christina

  1. Hej Christina,

   Det er der intet i vejen for. Det er langt det sikreste at han sidder bagudvendt og det har ingen betydning, at hans ben går op på sædet.

   Selv børn helt op til 3-4 års alderen sidder jo bagudvendt med benene helt op til sædet, så det kan i altså være helt rolige ved.

   Fremadvendt er der jo risiko for, at nakken brække – det er der næsten ikke ved bagudvendt, men her kan der så være et ben (men sjældent), der brækker, men det er trodsalt også bedre end nakken!

 101. Hejsa,

  Vi skal en tur til USA og køre rundt i 6 uger med 2 små børn, og de skal selvfølgelig sidde i en autostol. Nu er der bare den detalje, at hvor ungerne bagtil skal sidde er der kun hofteseler. Vi har fra tidligere tur en autostol, der kan monteres med hoftesele til den mindste, men kender du en model til den store (3 år og 16,6 kg) som kan fastmonteres med en hoftesele? De kan begge sidde for- og bagudvendt.

  Mvh,
  Michael

  1. Hej Michael,

   Jeg er faktisk begyndt, at få mange spørgsmål vedr. autostole i USA.

   Jeg har derfor sendt en mail afsted til en kollega i USA og håber meget snart, at få svar fra hende og så kommer der et blogindlæg om USA, autostole og leje af bil/camper.

   Mvh

  1. Hej igen,

   Godkendelsen til fly betyder blot, at autostolen kan tages med ind i flyet, men i vil alligevel ikke have jeres søn til at sidde i den i så lang tid, så jeg ville ikke tage autostolen med i flyet, da sønnen alligevel skal sidde ved jer.

   Så undersøg om ikke i kan leje en autostol når i lander – det er altså mit bedste bud.

   Mvh

 102. Vi er en familie på fire som skal på ferie i et mtorhome i USA til april/maj. På det tidspunkt vil vores børn være henholdsvis 3½ år og den yngste 9 mdr. Der hvor børnene skal sidde er desværre kun maveseler.
  Kan du anbefale os, hvilke autostole vi bør købe. Jeg vil lige sige at vores pige vejer 19 kg og vores søn nok omkring 12 kg.
  mvh Louise

 103. Hej

  Vi har for ganske nyligt købt den nye model KIA ceed SW, men har problemer med at få stolene til at være bagi.

  Vi har en rømer selepude med ryg og isofix til vores datter på 7 år og en cybex selepude uden isofix med ryg til vores søn på snart 5.

  Problemet er at de faktisk ikke passer bilens sæder. Hvis vi har rømer stolen monteret med isofix kan selen ikke spændes fordi spændet sidder for langt bagved stolen. Den står så uden isofix.

  Man kan selvfølgelig trække stolen lidt ud til vinduet, så den står skævt, men det er uholdbart i forhold til om ungerne er tålmodige nok til selv at spænde selerne, når de hver gang skal flytte stolen. Det er det samme med cybex stolen. Lige nu spænder vi seler og det er ærlig talt lidt træls i længden.

  Lang historie for at komme frem til spørgsmålet, hvilke selepuder med ryg er de smalleste i sædestykket?

 104. Hejsa
  et lillle spørgsmål.
  Findes der nogen typer at autostol hvor autostolen sættes i en indsats – ligesom isofix, , men til en bil der ikke har isofix (er det forståligt??).

  mvh

  Mette

  1. Hej Mette,

   Ja det kan du sagtens. Der findes både isofix og selebaser – så det er blot at vælge en selebase.

   Alle mærkerne har dem, så bare husk, at købe en, der passer til autostolen. Römer til Römer, Cybex til Cybex osv.

 105. Hej.

  Jeg skal til at købe en ny autostol til min basse. Han er 9 mdr. og vejer omkring 10 kg. Jeg synes godt nok det er en ren jungle – så jeg håber måske du har nogle gode råd inden vi tager ud og prøver stolene.

  Vi har en stationcar så der er nok plads – og så bruger vi isofix. Det ville selvfølgelig være rart hvis stolen både kunne monteres med og uden isofix hvis der nu var nogen der skulle passe bassen og ikke har isofix. Jeg havde kigget på cybex – men nu ser jeg at du nævner at den pude måske ikke er så god alligevel.

  Hvilke stole kan du anbefale? 🙂

  1. Hej Hulda,

   Mht. Cybex og mavepuden, så er jeg stadig i tvivl om det er en god ting eller ej. Der er ret mange ting, der skal læses igennem før jeg kan danne mig et overblik. Overordnet er konklusionen, at mavepuden er på niveau med 5-punktselen, men ikke bedre som hidtil antaget.

   Hvis det skal være med både isofix og sele, er Römer Duo Plus en rigtig god stol – hvis i har top forankring i bilen?

   Ellers er vi ovre i cybex/kiddy modellerne før der er noget seriøst med både isofix og sele.

   I har ikke overvejet en bagudvendt autostol, som er langt det sikreste?
   De fås jo op til 4 års alderen og beskytter bedre end en alm. fremadvendt stol.

   1. Hvad med Rømer Safefix?

    Og hvis vi nu skal snakke om bagudvendt – hvilken en vil du så anbefale jeg kigger på? Bliver det ikke trængt med benplads til sidst?

 106. hej
  hvor er det sikrest at placere autostolen, højre el. venstre side på bagsædet?
  Vores søn er nu 3,5 år og vejer 14 kg. Skal vi skifte autostol når han vejer 15 kg?
  MVH Louise

  1. Hej,

   Det er der faktisk delte meninger om, men hvis barnet ikke sidder i en bagudvendt stol, vil jeg anbefale, at sætte det på bagsædet.

   Der er igen fordele og ulemper ved højre og venstre side.

   Højre side er god, hvis man ofte holder på gaden, da man så ikke står midt på vejen, når barnet skal ind/ud af bilen.

   Hvorimod der er flere, der taler for, at barnet sidder i venstre side, da føren af bilen ved en kollision vil forsøge, at undgå selv, at blive ramt (refleks) og derved få venstre side væk fra det farlige og derved vil den højre side komme tættere på.

   Der er ikke lavet undersøgelser, der viser, at den ene side er bedre end den anden, men vi har herhjemme sønnik siddende i højre side.

   Mvh

 107. Hej 🙂

  Vi har en Cybex Juno-FIX 9-18 kg (monteret med iso-fix) til vores datter på 13 mdr, 10 kg og 74 cm. Købt da den var en testvinder og innovativ i forhold til løsning af problematikken med manglende sikkerhed af forudvendte autostole i det vægtspænd.
  MEN! Sættes mavepuden helt i hak, har hun allerede problemer med at være der med overlårene. Sættes mavepuden lidt mere yderligt oplever vi, at den har tendens til at blive vippet tilbage, ind mod min datter. Og så er sikkerheden da røget?

  Er det et problem du kender til? Bør vi kigge os om efter en anden model og i så fald, hvilken vil du anbefale?
  På forhånd tak for hjælpen 🙂

  Venlig hilsen

  Anya

  1. Hej Anya,

   Det er ikke et problem jeg har hørt om før, men er enig i, at sikkerheden er helt væk.

   Med de nyeste undersøgelser/test af mavepuden fra Sverige, vil jeg anbefale jer, at finde en anden stol, da mavepuden nok ikke er så god, som tests har vist og når i så oplever de problemer, er det måske en god ide, at finde en anden model.

   Mvh

 108. Hej 🙂

  Mit spørgsmål lyder: Må et barn på 3 år og 19 kilo sidde i en autostol som hedder 9-18 kilo? Det drejer sig kun om en “låne tur” altså hvor barnet bare skal låne sædet 🙂

  Vh Christina

 109. Hejsa igen
  Tak for god side.

  Overvejer at købe en maxi cosi axis til vores datter på 10,5 mnd der vejer 9 kilo og er 76 cm.
  Kan dog se den ift bla. Romer dou plus og cybex har klaret sig ringere på sikkerheden i test. Kan du fortælle mig hvorfor eller om det er en stor forskel?

  Tak

  1. Hej Sonja,

   Römer Duo Plus har klaret sig rigtig godt med isofix montering OG topforankning – den er ikke testet som selemonteret. Så hvis i har mulighed for isofix og topforankning, så er Duo Plus en rigtig god stol.

   Cybex har klaret sig rigtig godt, men der er begyndt, at være lidt tvivl om mavepuden faktisk er så godt for barnet (har en artikel på vej) – så ikke sikkert, at deres test resultater faktisk er så gode alligevel.

   Så sammenligner man test mæssigt, så er Axiss dårligere end Römer.

   Så alt efter om i har Isofix eller ej i bilen, så er der lidt forskellige stole, som jeg vil anbefale – så det må du meget gerne vende tilbage med.

 110. Hej! Tak for en super side 🙂

  Jeg skriver fordi jeg har arvet en brugt Easybob (Bobob) autostol 0 – 13 kg. Den har ikke været i uheld og den slags, men jeg er i tvivl om den stadig lever op til sikkerhedskrav mv. når nu den har et par år på bagen… Kan du hjælpe mig med at blive klogere på det?

  Og herudover, jeg har svært ved at finde nogle tests osv. af denne autostol – har du kendskab til den?

  På forhånd tak.

  Mvh Anne

  1. Hej Anne,

   Hvis du vil se om den er godkendt, skal der være et orange godkendelses mærke på den https://www.autostol.dk/regler-om-autostole/ og der skal stå ECE 44-03 eller 04.

   Nej jeg kender den ikke og når jeg søger på google, kan jeg se, at billederne viser en ældre autostol og det er sikkert derfor den ikke er testet. Producenterne kan selv bestemme, hvilke stole de vil have testet og ofte bliver de billig modeller ikke testet (dem som sælges i byggemarkeder, t-hansen osv).

   Jeg ville hellere købe en testet autostol af et mere kendt mærke, Maxi Cosi, Römer eller Cybex.

 111. Hejsa

  jeg har lige et spørgsmål ang autostol, min mindste søn på 28mdr vejer ca 15kg sidder i en alm autostol beregnet til 9-18kg med 5 punkts sele, problemet er bare at han er en udbryder konge, så når vi køre går der ikke længe før han har fået armene ud under selerne, så han kun er spændt fast om maven, og vi må derfor stoppe rigtig mange gange for at køre 500m, jeg har prøvet at spænde selen mere fast, sætte strips fast så de holder selerne sammen længere oppe men lige meget hvad jeg har forsøgt, ender det på samme måde, med armene ude af selerne så den kun er spændt om maven. hvad gør jeg???
  vi køre i en peugoet 207 så der er ikke ret meget plads på bagsædet, da vi har en dreng på 5 som sidder i en rømer kid plus stol og til tider har vi min bonussøn på knap 7 med som sidder i midten ( dog uden stol pga plads mangel)
  jeg havde overvejet at købe en rømer kid plus stol til ham, men det kan jeg læse mig frem til at du ikke anbefaler, da det er mere sikkert med 5 punkts sele, meeen når han bryder ud af 5 punks selen, hvad gør jeg så?

  Venlige hilsner maibritt

  1. Hej maibritt,

   Min umiddelbare vurdering er, at i simpelthen ikke spænder sele godt nok – for så ville det ikke være muligt. Selerne skal være SÅ stramme, at man kun lige kan få en finger ind under dem og så tvivler jeg på, at han kan få hans arme ud.

   I 15-36 kg. stolen sidder han kun med en 3-punktsele og har derfor MEGET nemmere ved, at bryde ud – så det vil ikke løse problemet. Men da han snart vejer mere end jeres nuværende stol er godkendt til, skal i nok under alle omstændigheder snart se på en anden model.

   En ting i kan gøre er, at sige, at bilen kun kan køre, hvis han har selen på og stoppe hver gang. Er i 2 i bilen, kan den ene af jer gå ud af bilen med ham og gå mens de andre kører afsted. Når i har gjort det et par gange, tror jeg nok, at han skal forstå det (sådan har mange andre gjort det med succes.)

   Mvh

 112. Hej. Tak for en god informativ side.

  Vi skal til at købe en ny autostol til vores barn på 10mnd. (9kilo og 76 cm). Først overvejede jeg fdm testvinderen men har hørt ‘dårligt’ om pudesystemmet (bla. At børn ik vil sidde med den længere tid, den klemmer lår, bliver varm etc). Derfor står valget mellem rømer duo plus eller maxi cosi axoss. Førstnævnte har klaret sig godt i test, sidstnævnte skulle jo være praktisk og være højtplaceret så vores nysgerrige unge kan følge med ud af ruderne ( har kia ceed stationcar). Men puha der er så mange stole, test og valgmuligheder…. Og kan slet ik beslutte mig/se forskellen silkerhedsmæssigt. Har du som ‘xpert’ en mening?

  1. Hej Sonja,

   Der er ikke ret mange, der har problemer med varmen eller plads til lår, så det skal du ikke tænke på. Dog har mavepuderne mødt kritik her på det sidste pga. en test i sverige, så på den baggrund ville jeg ikke vælge en med mavepude.

   Der findes rigtig mange gode modeller og det kommer an på om i har isofix eller ej. Maxi Cosi Pearl og Römer Duo Plus er gode autostole, hvis i har isofix i bilen og Maxi Cosi Tobi og Römer KING plus er gode, hvis i har selemontering.

   Mvh

 113. Hej .
  Jeg har et spørsmål ang autostole og de regler der er …

  Jeg har en suzuki Jimny 2005 og har 2 børn som begge stadig sidder i autostol , men den ene er 9 år og måler 130 vejer 30 kg må hun sidde med pude uden ryg eller helt uden og det andet barn måler 110 cm og vejer 21 kg hun sidder stadig i alm autostol , må hun sidde på selepude kun ???
  hvornår må børn sidde med selepude i bilen da jeg ikke kan blive klog på alle de hjemme sider med regler og div , men vil heller ikke have bøde fordi jeg så har gjort det forkert …,

  kan ikke blive klog da mange fra mit barns skole næsten alle kun har selepude i deres bil også til de børn som er under 130 cm er det mig som er helt forkert på den …

  håber på hurtigt svar

  1. Hej Bettina,

   Reglerne er sådan, at når barnet kommer ud af 9-18 kg. stolen må man selv vælge om barnet skal sidde på en sele pude med ryglæn (autostol 15-36 kg) eller selepude uden ryglæn (de alm. selepuder).

   Derfor må barnet allerede fra 15/18 kg. sidde på en selepude og skal gøre det indtil barnet er over 135 cm.

   Det anbefales dog, at barnet sidder i en autostol (selepude med ryglæn) da sikkerheden er større heri.

   Der er en lille video her du kan se https://www.autostol.dk/blog/autostol-eller-selepude/

   Mvh

 114. Hej Kristian.

  Er der noget med at en autostol ikke må blive for gammel, ift. den plast den er lavet af? I så fald, hvad er “alders” grænsen? Vi tænker at købe en brugt, til den næste autostol – så vil lige være sikker på at alt er tip top til vores lille prinsesse.
  Når/hvis det lovforslag bliver gennemført – kan man så bruge en 9-36 kg. römer et eller andet med isofix, eller skal vi ud at investere?

  Venlig hilsen Betina

  1. Hej Betina,

   En autostol’s levetid er ca. 10 – men derfor kan en “yngre” stol godt være mere slidt/brugt og derfor er det en god ide, at tage betrækket af og se, hvordan stolen ser ud. Derudover spørge om den har været indblandet i et uheld, tabt eller på anden måde kunne have taget skade.

   Det bliver gennemført – det er blot udsat igen :O)

   Det kommer an på, hvor gammel barnet er. Hvis barnet kun er 9-15 mdr, så vil det ikke være lovligt, men er barnet over 15 mdr, så vil det være lovligt. Men som jeg skriver i indlægget om de nye regler, så er der lagt op til en overgangsperiode, så der vil gå et par år før de nuværende stole blive helt ulovlige og derfor tvivler jeg på, at i skal ud og købe ny pga. reglerne.

 115. Hej Kristian
  Min datter (der lige er fyldt 1 år) vejer kun 8kg (lige ud), men er utrolig spinkel, og ligger på den laveste vægtkurve. Mit problem er, at hun simpelthen er for lang til at sidde i den mindste autostol (0-13kg), og hun bliver helt hysterisk, når hun bliver sat i den (hvilket er startet på det seneste). Nakkestøtten er i sin øverste position – og det er ligesom om, at hendes skulder bliver holdt lidt nede af denne, altså så hun ikke kan sidde helt udrejst.
  er det forsvarligt at sætte hende i en 9-18kg stol? Jeg har ikke målt hendes højde for nylig, men jeg vil formode, at hun er omkring de 80cm. Den stol vi pt. anvender er en Britax.
  hilsen Tine

  1. Hej Tine,

   Jeg vil lade hende blive i en bagudvendt autostol, da hun ikke er stor nok til at sidde fremadvendt endnu. I kan evt. se efter en anden babystol eller en af de større bagudvendte autostole, som kan anvendes op til 4-5 års alderen.

   Flere af dem kan bruges både fremad og bagudvendt – så i vil kunne vende den om når hun blive større.

   Mvh

 116. Hejsa.

  Jeg lige høre, om du ved noget om de nye regler for bagudvendte autostole (9-18 kg) rent faktisk træder i kraft pr 1. Januar?
  Synes det er underligt der ikke står noget om det nogen steder på nettet..

 117. Hej Kristian

  Vi skal ud og købe ny autostol til vores datter på 10 mdr, da hun er ved at vokse ud af den hun har nu. men hvordan er de nye regler fra 2013?

  Vi kører i dag i en Ford ka og hendes nuværende autostol rømer babysafe er der kun lige plads til det er ligefør den sidder i spænd mellem bagsæde og forsæde, den nye stol er jo større så vi har et problem hvis den skal være bagudvendt indtil hun er 15 mdr.

  Hvis det er lovligt i 2013 ville vi jo gerne købe en sikker fremadvendt stol der kan monteres med 3 punktssele

  Mvh Anja

  1. Hej Anja,

   Se mit svar til ovenstående. Derinde vil du meget snart kunne læse de nye regler.

   Hvis mit opdateret indlæg om reglerne ikke kaster lys over dine spørgsmål, er du velkommen til at skrive til mig igen.

   Mvh

 118. Hej jeg skriver for de jeg har hørt at der fra 1.1.13 kommer nye regler om børn i bagudvendte autostole?? Det var noget med.at børnene skal side i bagudvent autostole til de er 15 måneder gamle.. men jeg kan ikke finde på nettet noget om de nye regler. Kan du evt hjælpe mig???

  Hilsen trille

 119. Tak for svaret.

  Vi kører ved givne lejligheder i klassiske biler i sommer halvåret . Disse biler har som regler kun hoftesele på bagsædet. Jeg ved godt, at det ikke er lovpligtigt at fastspænde sit barn i vores biler, men jeg bryder mig ikke om tanken.

  Mvh
  Helle

 120. Hej Kristian

  Findes der en autostol (15-36kg), som kan monteres i en 2-punktssele ?

  Mvh Helle

  1. Hej Helle,

   Nej det er der desværre ikke.

   Det skyldes, at barnet sidder fast med bilens sele i 15-36 kg. stolen og derfor skal der anvendes 3-punktsele i dem.

   Har i ikke mulighed for, at sætte autostolen i en af siderne, hvor der typisk er 3-punktsele?

 121. Hej Kristian

  Mange tak for en god side!

  Jeg beder om hjælp til valg af den næste autostol til min datter. Hun er 2 år og vejer næsten 17 kg og måler 94 cm. Jeg har kig på en cybex solution x2-fix, der går fra 15-36 kg, men fra 4 år. What to do?? :). Hun er utrolig bevidst og taler flydende, så mener jeg vil kunne forklare hende, hvordan man sidder i en 3 punkts sele. Men det er selvfølgelig ikke sikkert og er der nogle ‘regler’? Og hvilken stol vil du evt anbefale?
  Mange hilsner, Maj

  1. Hej Maj,

   Glad for du synes om siden.

   Det er kun ved baby stolen, at alder har betydning. Ved de næste størrelser er det vægten og længden man ser på. Derfor har det ikke den store betydning, at hun “Kun” er 2 år. De 4 skal bare bruges som en rettesnor.

   Udfordringen er, som du selv er inde på, at hun jo sidder fast med en 3-punktsele og derfor har noget mere frihed end med 5-punktselen. Så der er lidt arbejde med, at lære hende, at sidde pænt, men hvis hun allerede taler flydende og er meget bevist om tingene, så vil i nok ikke opleve de store problemer med, at forklarer hende det.

   Så jeg tror ikke i vil oplever problemer med, at sætte hende over i næste størrelse – måske lidt tilvænning – men lovmæsigt osv, er der ingen problemer.

   Hvis i har Isofix i bilen, vil jeg købe en Cybex Solution X2-Fix – den er den bedst testet (hvis man sammenligner ALLE resultaterne) og det er en stol, som rigtig mange er glade for.

 122. Hej..
  Jeg har ledt og ledt efter om der findes nogle sikre autostole på markedet, som kan fastspændes i en 2 punkt-sele, den skal være fra 9 kg og opefter.
  Kender du nogle der er passer til det?
  Mvh Louise

 123. Hej,

  Jeg skal hente min nye bil (VW Up!) om 4 uger. Jeg har en søn på 8 år (126 cm/24 kg) og er i tvivl om, hvilken type stol/pude, jeg skal købe til ham.

  Det skal selvfølgelig være en god og sikker løsning, men på den anden side går der jo heller ikke lang tid, før han er høj nok til at kunne anvende selen almindeligt.

  Vil en siddepude være god nok? Hvilken vil du i så fald anbefale?

  På forhånd tak.

  1. Hej Kenneth,

   Spændende – det er en lækker lille bil – så den skal du nok blive glad for :O)

   Ja det er jo tæt på, at han er oppe omkring de 135 cm. som fritager ham fra at sidde på selepude eller i autostol. Jeg har skrevet lidt om det her https://www.autostol.dk/blog/autostol-eller-selepude/ og jeg er jo mest til autostolen (selepude med ryglæn).

   Når det ikke er længere tid og alternativet nok er, at i overvejer en selepude uden ryglæn, så kig evt på denne https://www.autostol.dk/model/cybex-solution-x/ – det er den gamle Cybex model, men i testen har den klaret sig lige så godt som den nye og så er den 200 kr billigere. Det er en selemonteret stol (da jeg ikke ved om VW UP! har isofix – ellers er den også med isofix https://www.autostol.dk/model/cybex-solution-x-fix/

   1. Hej Kristian.

    Mange tak for svaret. Vi har fulgt dit råd og købt en Cybex Solution X-FIX hos FDM.dk, hvor den var på tilbud til 899 inkl. fragt. Der er nemlig Isofix beslag som standard i Up’en.

    Tak for hjælpen!

 124. Jeg har købt et Recaro young sport sæde 9-36 kg med indsats til små børn, men hvornår er min dreng stor nok??
  Han er lige blevet 7 mdr, men er 75 cm lang og vejer 8,2 kg, når jeg sætter ham i sædet passer han perfekt i højde i forhold til at selerne er lige godt 2cm over skuldrene og han ben er godt spændt sammen af den ekstra indsats der er i, han er i øvrigt godt med mht at han har styr på sin nakke, og ligger godt og sikkert på maven og op højt på albuerne.

  Glæder mig til at hører dit svar, og finde ud af om han bare skal tage til takke med at bukke benene (mod voksen-sædet) når han sidder med ryggen til kørselsretningen i sin lille stol fra spædbarn, lidt endnu.

  Mange venlige hilsner fra Kristina

  1. Hej Kristina,

   Jeg vil lade ham sidde i babystolen indtil hoved går opover kanten på autostolen. At hans ben går ind i mod sædet, har ingen betydning.

   Den bagudvendte babystol er stadig meget sikre end den fremadvendte og derfor bør han sidde i den længst muligt og det kan rigtig mange børn indtil de er 13-15 mdr – alt efter hvilken babystol de har (Recaro laver desværre små babystole, så er det sådan en i har, så vokser han nok snart ud af den).

   Men se efter hoved og når det går opover kanten, så skifter i autostol.

   Jeg har også skrevet lidt om det her: https://www.autostol.dk/blog/hvornar-skal-man-skifte-til-naeste-storrelse-autostol/

   mvh

 125. Hej Kristian
  Jeg skrev et spørgsmål igår vedrørende barnstole i Toyota Avensis. Vi har slet ikke overvejet eller testet en bagudvendt placering af autostolene og det formoder jeg stiller sagen anderledes postiivt mht. om en person kan finde god plads i midten, mellem de to stole!?

  Mvh. Peter Leander

 126. Hej Kristian
  Vi har fornylig haft en ny Toyota Avensis st.car med hos Babysam og konstateret at en voksen ikke kan være på midterpladsen af bagsædet med “Rømer Safefix” i ISOFIX på hver af yderpladserne. Jeg vil mene at der skulle adskillige centimeter til, før at der ville være tilstrækkelig skulderbrede til at en voksen kunne side behageligt. Det var primært barnestolenes overdel, at man stødte imod med skuldrene.

  Vores pladsbehov skal lige uddybes: Vi har en dreng på 13år og venter os et barn. Om et par år forventer vi at der nok kommer yderligere et barn. Det vil ikke være i dagligdagen, at vi er 5 personer i bilen – den store som da vil være 15år og fylde som en voksen vil oftest kun være med på længere familie-/ferieture og så er der netop behov for at alle kan sidde behageligt.

  Vi har checket at det Avensis var muligt at sidde to voksne på bagsædet (midter- og yderplads) ved siden af barnestol i ISOFIX rimeligt komfotabelt. Den sidste barnstol ville da kunne placeres på passagersædet i sele og med airbag deaktiveret. Hvis man sørger for at gøre tingene efter bogen, skulle dette være en ok løsning kan jeg læse mig til.

  Vi overvejer naturligvis at se efter en MPV istedet for st.car, men ovevejer dels om der er specielt smalle autostole på markedet og som var værd at afprøve i Avensis? Og om løsningen med autostol i forsædet er dårlig? I fald at vi bruger sidstenævnte løsning er det alligevel værd at overveje en smal autostol i bag for størst mulig plads breden for dem skal sidde ved siden af.

  Håber at du har nogle forslag.

  Hilsen Peter

  1. Hej Peter,

   Det kan være rigtigt svært, at få kabalen til at gå op, når man skal have 3 på bagsædet, hvor af flere er autostole.

   De fleste autostole har samme brede – der er 1-5 cm. forskel, så ikke det helt store at hente ved at se på andre modeller.

   Der er intet i vejen for, at lade babystolen stå på forsædet, hvis airbaggen er slået fra. Hvis i vælger at sætte et af de større børn på forsædet, vil jeg også anbefale, at i slår airbaggen fra, da den er lavet til at redde voksen og ikke børn. Den anbefaling gælder til barnet er over 140 cm.

   Babystolen er jo bagudvendt og fylder således ikke så meget oppe ved skulderne, så det udskyder “problemet” med 12-15 mdr. Hvis i vælger en bagudvendt autostol indtil 4-5 årsalderen, er det muligt, at udskyde det endnu mere.

   Det vil helt sikkert hjælpe på skulderne, men er i tvivl om det giver mere plads for neden – det vil Lena kunne svare på og er sikker på, at hun vil komme ind på det i hendes svar til dig.

 127. Hej
  Jeg har overdelen fra en Cybex Solution, kan man købe sidde pude for sig selv?
  Hilsen Laila

 128. Hej!
  Jeg er simpelthen i syv sind efterhånden.

  Jeg skal snart ud og have næste autostol til den kære pode, den hun har nu går til ca. 9 mdr.

  Min mavefølelse siger mig at jeg MEGET gerne vil have en bagudvendt autostol, men det er der godt nok ikke mange der er – og dem der er, er meget dyre synes jeg.

  Det optimale for mig ville være en autostol der kunne sættes bagudvendt, og evt. vendes hvis benene bliver for lange. Vi har ikke isofix i bilen, hvilket selvfølgelig begrænser udvalget – men er der så kun Besafe Izi Kid Combi X3 at vælge?

  Hvordan fungerer det dér pudesystem i Cybex-modellerne, kan det på nogen måde måle sig med en bagudvendt stol?

  1. Hej Stine,

   Beklager det sene svar – det er smuttet i farten.

   Hvilken stol har i siden den kun går til 9 mdr? De fleste hedder 0-13 kg. og det er ca 12-15 mdr. Så vendt med, at skifte til hun er for lang (hoved går opover kanten) eller hun vejer over det stolen er godkendt til.

   De bagudvendte er desværre ikke så kendte herhjemme, men der findes efterhånden en del – se fx. her: https://www.autostol.dk/oversigt-bagudvendte-autostole/ – de koster noget mere end “normale” autostole, men det skyldes bl.a. mængden de laver ikke er så stor som de andre og derfor er produktionsomkostningerne pr. stk. højere.

   Nej der er faktisk også denne https://www.autostol.dk/model/britax-two-way-elite/ – som kan bruges begge vejen og endda med 5-punktsele indtil 25 kg. Den koster også en del mindre end de andre baguvendte autostole.

   Nej det kan ikke måle sig. Jeg har forsøgt, at finde videoer, hvor man an se forskellen, men det er ikke lykkes mig endnu. Eneste jeg har er denne https://www.autostol.dk/blog/mavepudesystemet-fra-kiddy-og-cybe/, hvor du kan se forskellen på mavepude og fremadvendt.

   Beklager det sene svar, men håber du kan bruge det alligevel.

 129. Hej.
  Jeg har været oppe og diskoterer med en om at min autostol skulle sidde forkert i bilen. Hun mener at autostolen skal sidde bag køreren, og min sidder i den anden side. Er der regler for det?
  Mvh Anne

  1. Hej Anne,

   Der er ikke regler for, hvilken side i bilen autostolen skal være.

   VI har den selv til, at sidde i samme side som dig, da man så ikke skal stå med åben dør ude på vejen, men vi kan gøre det fra fortorvet. Sikkerhedsmæssigt skulle der ikke være forskel på den ene eller anden side.

   Mvh

 130. Hej

  Er på udkig efter en autostol og det skal være en Rømer. Venter barn om en måned.

  Har kig på Rømer Babysafe Plus og har nu fra ovenstående fået svar på forskellen på den og en med SHR. Men hvad så med Babysafe Plus II og de andre. Er det bare nyere modeller?

  Vil have en base, da vi ikke har isofix, kan alle sidde i en sådan?

  På forhånd tak 🙂

 131. Hej
  Mit spørgsmål drejer sig om tre børn på bagsædet ! Der er tre seler bag i min bil, men miderste er en mavesele… Min ældste sidder pt med selepude unden ryglæn! Jeg lader mig fortælle at det ikke er så godt at lade børn sidde med selepude og mavesele !? Er det så bedre (mere sikkert) at lade hende sidde i midte uden selepude ? Hun er 7 år og ca 130 cm høj!

  Ser frem til at høre din kommetar!
  Mvh Gitte

  1. Hej Gitte,

   Hofteselen er desværre ikke for god til børn – om det så er med selepude med/uden ryglæn eller ingen ting.

   Det mest optimale ville være, at sætte en af dine andre autostole ind i midten og fast i hofteselen – er det ikke en mulighed?

   Men lad hende være i selepuden med ryglæn, da den beskyttes hendes hoved mere.

   Mvh

   1. Husk at tjekke manualen for autostolen. Den skal nemlig være godkendt til montering med hoftesele. det er der så vidt vides kun en fremadvendt der er og den sælges ikke her i DK. Britax Two Way Elite kan monteres fremadvendt med hoftesele til 18 kg.

 132. Hej
  Min datter er 2 år og vejer 13,6 kg.
  Hun har en lang pige, hvilket gør at hendes hoved rager op over kanten af autostolen -rømer king plus s.

  Da hun sad i babystolen, voksede hendes hoved også over stolen, og der fik vi afvide i babysam at så var den ikke sikker mere, derfor kom hun over i den anden ved 8.5 mdr, 8,5 kg.

  Så mit spørgsmål er: kan det virkelig passe at hun skal over i den næste str autostol? havde da regnet med at hun skulle sidde i den til hun var ihvertfald 3 🙂

  1. Hej Kamilla,

   Autostolene er jo lavet til at passe et gennemsnit og har mange så et langt eller kraftigt barn, kan det give problemer.

   Hvor mange cm. går hoved opover kanten?

   For selvom det mest optimale er, at skifte til en autostol, hvor hovedet ikke går op over kanten, så er hun vægtmæssigt ikke stor nok til næste størrelse stol. Derfor vil det være bedre, at lade hende sidde i 9-18 kg. stolen indtil hun vejer de 15+kg og derefter benytte en 15-36 kg. stol.

   Så længe toppen af hendes øre ikke går opover kanten på autostolen, er det bedre, at hun sidder i 9-18 kg. stolen end, at flytte hende til 15-36 kg. stolen, da hun ikke ville kunne udløse bilens 3-punktsele ved et uheld.

   Men ja – 9-18kg. hedder kan de fleste bruge til 3-4 års alderen, men da der er stor forskel på børn, er det bedre, at se på højde og vægt.

   Håber du kan bruge mit svar til noget og har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at vente tilbage.

   Mvh

 133. Hej
  Vi har en bil, hvor bagsæderne er meget formede (mercedes c200 fra 2001), hvilket gør at der ikke er så meget plads til autostole. Vi har lige pt 2 kiddy infinity pro til vores sønner på 2 og 5 år, men her til sommer kommer der sørmer en nr. 3 og så begynder det at knibe med pladsen på bagsædet. Jeg har brugt virkelig lang tid på at prøve at finde stole som er smalle og sikre i test og som dur til 3-pukts-seler da vi ikke har isofix, men der er sindssygt svært at overskue. Kan du anbefale 3 smalle autostole til montering i 3-punkts-sele til hhv. 0-13 kg, 9-18 kg. Og endelig en til 15-36 kg?

  Mange hilsner
  S. Pedersen-Reng

  1. Hej Sunniva,

   Nu er det ikke fordi, der er den store forskel i størrelserne på autostolene og når jeg ikke ved, hvor meget plads i faktisk har på bagsædet, er det svært, at komme med et fornuftig bud.

   Mit bedste råd er, at i skal tage ud til en baby butik og prøve en masse autostole og se, hvilke det kan lade sig gøre, at have i bilen på samme tid.

   For når sæderne er formet, er det endnu sværere, at hjælpe dig, da man så ikke bare kan måle bagsædet.

   De fleste butikker har dog ikke noget i mod, at i prøve modellerne i bilen, så det er mit bedste råd.

   Mvh

 134. Hej.

  Først og fremmest tak, for en god hjemmeside 🙂 .

  Jeg har 2 spørgsmål.

  1.
  Jeg skal ud og købe en autostol, 0-13 kg. Jeg har kig på den fra Römer. Men bliver så i tvivl, skal jeg købe baby safe plus 2 eller baby safe plus SHR 2. Jeg kan simpelthen ikke se den umiddelbare forskel? Udover en lille pris forskel?

  Så vil du anbefale en? eller er det faktisk en og samme stol? eller?

  2.

  Vi planlægger at skulle til Syd Frankring næste sommer, her vil lille manden være 11 mdr. og vil derfor formentlig stadig kunne være i baby stolen, men, er der nogle særlige regler når man skal have en lille en med i bil genne Tyskland og Frankring?

  Håber du kan hjælpe

  Mvh. Cille

  1. Hej Cille,

   Glad for du synes om hjemmesiden.

   1. Den eneste forskel på de 2 stole er, at SHR modellen kan bruges på et styr/stel så autostolen kan bruges som en slags klap/barnevogn. Men da det ikke anbefales, at barnet sidder i autostolen i alt for lang tid af gangen, er det ikke en god ide, at anvende sådan en løsning.

   Sikkerhedsmæssigt er de ligegode, så du skal bare købe den af de 2 modeller, der er billigst :O)

   Jeg skriver lige lidt information under dem begge, at det faktisk er samme model og hvad den eneste lille forskel er – nok ikke kun dig, der har tænkt over forskellen.

   2. Det lyder da lækkert. Vi var selv i Frankrig sidste år og bettemand klarede turen rigtig godt.
   I Frankring er lovgivningen sådan, at barnet indtil 13kg skal sidde i en bagudvendt autostole, så har i tænkt jer, at bruge Römer Baby Safe Plus 2 autostole, er der ingen problemer med at køre i Frankring.

   I Tyskland, er der de samme regler som herhjemme for de små og man skal “bare” bruge en autostol, der passer til barnets alder og som overholder ECE standarten https://www.autostol.dk/regler-om-autostole/ – hvilket Römer Baby Safe Plus 2 gør.

   Så køber i Römer Baby Safe Plus 2 er der ingen problemer med at køre på ferie og de fleste børn kan også være i autostolen når de er 11-12 mdr, da den er rimelig stor og bred i det.

   God Påske.

   Mvh
   Kristian

   1. Hej igen Kristian.

    Tusind tak for hjælpen 🙂 .

    Vi satser på en Römer baby safe plus 2 så 🙂 Synes nemlig umiddelbart at den virker bedst, både i test, men også når jeg har været ude i butikken og have forskellige andre i hånden.

    Jeg har dog lige et spørgsmål til.

    Jeg har læst mig til at der skulle komme en nye regler vedr. bagudvendte stole i EU fra 2013, noget med at de skal sidde bagudvendt til 15 mdr. Vil dette være muligt i Römer stolen, eller er der er anden stol du så anbefaler?

    Jeg har godt haft kig på de stole der hedder 0-18 kg, men jeg synes ikke de virker særlige praktiske i starten, da man ikke på samme måde kan få den med ud af bilen.

    Tak og også god påske til dig.

    Mvh.

    Cille

    1. Hej,

     Glad for du kunne bruge min hjælp.

     Vil også sige, at det er et rigtig godt valg og tager i en Isofix eller Selebase med, har i virkelig gjort meget for jeres barn.

     Mht. de nye regler, så har der været en del forvirring på området og jeg har været i kontakt med de forskellige myndigheder og har endelig fået styr på tingene.

     Der kommer et blog indlæg om det sidst på ugen eller i starten af næste uge, hvor det hele er forklaret – men der er ikke problemer i, at købe en autostol, der er godkendt efter de nuværende regler og bruge dem efter den 1/1-2013 (hvis de bliver klar til den dato), da det vil være fuldt ud lovligt.

     Men som sagt, så kommer der mere omkring reglerne om en lille uges tid.

 135. Hej.
  Hvis vi køber en autostole i USA må vi tage den med til dk og bruge den her hjemme. ?
  Selv om den ikke er godkendt I Danmark men er godkendt i USA?
  Håber du kan hjælpe.(:

 136. Min datter er 2,8 og vejer 13 kg… Vi overvejer snart at skifte til en større autostol, da vi synes hun er ved at vokse ud af den anden, da hun er en høj pige….vores tvivl ligger så i at hun jo ikke vejer de 15 kg endnu…
  Har det noget at sige at hun mangler lige knap 2 kg for at veje det som autostolen er lavet til? Er det ikke bedre end at hovedet stikker ovenover i den gamle eller?

  1. Hej Bettina,

   Jeg vil mene, at jeres datte er lige lille nok til, at komme over i næste størrelse stol, da hun her vil være fast spændt med bilens 3-punktsele og den kræver en vægt på over 15 kilo for at blive udløst.

   Så hun vejer faktisk for lidt til, at kunne udløse selen i tilfælde af et uheld.

   Hvor meget af hoved går op over kanten af autostolen?

   Nu skriver du ikke, hvilken model i har, men er det ikke muligt, at flytte hovedbeskyttelsen højere op?

   Mvh
   Kristian

   1. Hovedstøtten er sat helt op… Hovedet går ikke over endnu… Men toppen af hovedet er næsten helt oppe ved kanten… Så vi har lidt tid at køre på endnu… Men er bare bange for at hovedet stikker over førend hun kommer op på de 15 kg…

    Og så kan jeg bare ikke vurdere hvad der så er bedst at gøre? At hovedet stikker ovenover eller hun kommer over i den næste uden at veje helt nok…

    1. Hej,

     Du må undskylde det sene svar.

     Men hun må sidde i autostolen indtil ørerne går op til kanten af autostolen, så hun har lidt længere tid, at løbe på og så må vi håbe, at hun vejer nok til den tid.

     For det er svært, at sige om det ene er bedre end det andet, men det vil nok i sidste ende være bedre, at hun sidder i autostolen i lidt længere tid end selen ikke virker optimalt.

 137. Hej

  Vi skal til Berlin i Påsken, og overvejer om det kan betale sig at købe ny autostol, når vi nu er afsted. Regner med at købe endnu en Rømer til isofix vægtklasse 18-36 kg. Har du et bud på om (og evt. hvor i Berlin) det kan betale sig prismæssigt at handle i en fysisk butik i Berlin – fremfor at netshoppe hjemmfra fra Tyskland eller England?

  På forhånd tak!
  Mvh. Karina

 138. Hej
  Til yderligere oplysning så har vi en Fiat Marea Weekend Stationcar fra 1999. Vores 9-18 kg autostol er en Römer Babysafe Plus, men ikke til isofix. De to store er Römer Kid – den med den anden uden mulighed for isofix.
  Jeg tror ikke, at nr. 3 stol skal være for bred for oven.
  Mange hilsner
  Trine

  1. Hej Trine,

   Römer Babysafe Plus er en 0-13 kg stol – Det er vel ikke den datteren på 4 år sidder i?

   Har i prøvet at måle, hvor meget plads der er?
   Forsøgte nemlig at ringe til den lokale Fiat forhandler og de kunne ikke hjælpe.

   Men har har i målene på et udvalg af stolene. Håber det kan hjælpe jer lidt videre:

   Cybex Solution X – den 470 mm bred og bredere i bunden end i toppen
   Cybex Solution X2 – den er 555 mm bred og bredere i bunden end i toppen
   Cybex Free – den er 490 mm bred og smal i bunden og bliver bredere op af stolen

   Römer KID – den er 490 mm og ca samme brede hele vejen.
   Römer KID Plus – den er 490 mm og ca samme brede hele vejen.
   Römer KID Plus SICT – den er 600 mm bred og meget bredere i toppen end i bunden.

   Hvis ikke det er nok hjælp, er der ikke andet for end i må forbi den lokale baby butik og afprøve de enkelte modeller.

   Mvh
   Kristian

   1. Nej, hun sidder ikke i en babystol :-). Det er en Römer stol i vægtklasse 9-18 kg, men den er ca 6 år gammel og jeg kan ikke huske, hvilken model det er.
    Tak for hjælpen. Vi prøver nogle af de nævnte stole i en butik, før vi køber.
    Mange hilsner
    Trine

 139. Hej
  Min datter på 9 mdr vejer nu 8,6 kg og er 74 cm lang. Hun har indtil nu siddet i en Rømer babyautostol, og den kan hun egentlig fint være i. Hendes ben er ikke så lange at hun sidder i frøstilling endnu. Desværre er hun ret lang i overkroppen, og da selerne ikke kan køres længere op, sidder de ikke optimalt ved skuldrene mere. I stedet for at starte lidt over skuldrene, starter de faktisk ca 5-6 cm under skuldrene bagpå (er det til at forstå?). Det forestiller jeg må give hende et voldsomt ryk i skuldrene i tilfælde af kollision(?).
  Men er hun stor nok til at skifte stol? Den næste stol er en Rømer King TS plus. Den er forudvendt. Vi skal under ingen omstændigheder ud og investere i en ny stol til hende.
  Hun er fuldstændig stabil i ryggen og har siddet selv siden hun var 3 mdr gammel.
  VH Helle

  1. Hej Helle,

   Ja din beskrivelse er til at forstå :O)

   Det som er problemet når man ofte sætter barnet over i næste størrelse er, at barnet ikke er stærk nok til at kunne holde hoved ved en kollision. Når barnet sidder forudvendt, er nakken mere mere udsat og måske ikke stærk nok til at holde hoved – se fx denne video https://www.autostol.dk/blog/forudvendt-eller-bagudvendt-autostol/

   Så selvom selerne sidder et stykke nede på ryggen, vil hun stadig sidde mere sikkert i babystolen ved en kollision end hvis hun kom over i en den forudvendte.

   Dog har hun en alder, vægt og stabilitet i ryggen til, at man godt kunne flytte hende over i næste størrelse stol, så det er lidt svært at give et præcis svar.

   Jeg ville holde hende i babystolen et stykke tid endnu og når/hvis selen bagpå begynder at gener hende, flytte hende over i næste størrelse stol.

   Mvh
   Kristian

 140. Hej Kristian
  Vi har 3 børn på 4, 6, og 8 år. Min datter på 4 år vejer nu 17 kg og kan snart ikke være i sin autostol mere (9 mrd til 4 år). Problemet er dog, at de 2 ældste selvfølgelig sidder i autostole 18-36 kg, men jeg kan simpelthen ikke se, hvordan der skal være 3 at den type autostole på bagsædet, idet vi ikke har 3 seperate bagsæder. Det gode ved løsningen med de 3 nuværende autostole er, at den mindste i midten er smallest for neden, men samtidig “holder” de to store ude til side for oven, eftersom de står lidt skråt på bagsædet, da det er lidt højere ud mod dørerne. Hvis vi vælger en selepude i midten kan vores ældste datter faktisk ikke sidde der med skulderne, da de to store autostole hælder ind mod midten.
  Så mit spørgsmål går på, findes der en type autostol af den største størrelse, der er så smal for neden, at der kan være 3 ved siden af hinanden og som så samtidig kan støtte sig mod hinanden foroven? Det allerbedste ville nok være en stol uden bøjler eller med meget smalle bøjler på forneden. Vi planlægger at købe bil med 3 seperate bagsæder januar 2013, men ikke før at økonomiske årsager.
  Når min ældste datter på 8 år vejer 36 kg (hun er 135 høj), skal hun så bare sidde på selpuden, eller er det bedste at beholde autostolen (Römer Kid), så længe hun kan være i den i højden?
  Ser frem til dit svar.
  Mange hilsner
  Trine

  1. Hej Trine,

   Det er desværre en situation, som flere og flere kommer ud for.

   Nu skriver du ikke, hvilken bil i har eller hvilken model jeres nuværende autostol, der kan være i midten er, men har du set nærmere på de nye Römer autostole med SICT eller Cybex Solution X2?
   De har puder på siderne og er derfor bredere i toppen, men er de for brede til jeres bil?

   I kunne også prøve, at tage ud i den lokale baby butik og afprøve nogle af deres modeller i jeres bil. Det er nok næsten det bedste at gøre, da i så er helt sikker på, at autostolen kan være der og i ender op med en løsning, der kan bruges i hverdagen.

   For at jeg kan hjælpe yderligere, er jeg nødt til, at vide, hvilken bil i har og hvilken model jeres nuværende 9-18 kg. autostol er, men det vil stadig kun være et kvalificeret bud.

   Der er ikke mange alm. biler, hvor der kan være 3 autostole i og derfor er lovgivningen sådan, at hvis man ikke har plads til 3 autostole, er det faktisk lovligt, at lade det ældste barn sidde uden autostol. Det er ikke den mest optimale løsning, men det er nogle gange den, som man er nødt til at vælge.

   Nu skriver du, at jeres ældste datter er 8 og er over 135 cm og så er det faktisk lovligt, at lade hende sidde uden autostol eller selepude. Hvis hun vejer over 36 kg eller det autostolen er godkendt til, vil jeg ikke lade hende sidde i autostolen længere, men blot anvende bilens 3.punktsele, da hun er stor nok til at anvende den. Men indtil hun vejer over 36 kg. og kan være i autostolen, vil jeg lade hende sidde i den, da den giver en bedre beskyttelse ved uheld idet hoved er mere beskyttet i autostolen.

   Vender du tilbage med mere info, skal jeg nok lige undersøge sagen nærmere, men tror stadig det optimale ville være at besøge en autostol butik.

   Håber det var svar nok.

   Mvh
   Kristian

 141. Vi har altid haft topmodellerne ad autostole når det kommer til sikkerhed- min dreng på 7 sidder derfor nu i Cybex Solution x isofix mener jeg den hedder. Men nu nærmer vi os tiden hvor det kniber med afstanden mellem hans skulder og hovedstøtten, der er næsten ikke luft imellem mere. Jeg har så overvejet en selepude, for at hæve ham den smule så selen stadig passer, men kan læse forskellige steder at det er uforsvarligt….hvad skal jeg gøre?

  1. Hej Nana,

   Det problem har jeg hørt før og det mest optimale ville være, at prøve en anden model – som fx. Römer Kid Plus og se om han bedre kan være i den. Det er også en noget dyrere løsning, men det sikreste.

   Ikke alle modellerne i klassen 15-36 kilo har samme størrelse og nogle gange kan problemet afhjælpes med en anden model.

   Det er ikke uforsvarligt, at benytte en selepude, den er bare ikke lige så sikker som en autostol. Selepuden har ikke mulighed for, at beskytte hoved og nakken ved kollisioner, som autostolen har.

   Selepudens funktion er, som du selv siger, at løfte barnet op så bilens 3-punktsele ikke sidder omkring barnets hals – den yder ingen form for beskyttelse.

   Når han bliver over 135 cm høj og selen passer bedre, ja så skal han alligevel ikke side i en autostol (eller det er ikke et lovkrav).

   Så hvis det ikke kan lade sig gøre, at finde en autostol, hvor der er mere plads til sønnik, må i købe en selepude. Der er rigtig mange, der vælger den løsning, når der ikke er andre alternativer og det er bestemt ikke uforsvarligt.

   Mvh
   Kristian

  1. Hej Vivian,

   Mange tak for dit spørgsmål.

   Mit svar er både Ja og nej.

   Ja din datter vil kunne sidde i næste størrelse autostol, men det vil ikke være forsvarlig, hvorfor jeg også må sige nej.

   Problemet er, at selvom hun vægtmæssigt er stor nok til at sidde i næste størrelse autostol, er hun ikke gammel nok til selv, at sidde pænt i bilens alm. 3-punktsele. I den næste størrelse autostol, er det bilens alm. 3-punktsele, som barnet sidder fast med.

   Flere forældre har erfaringer med, at deres barn simpelthen kravler ud af 3-punkselen, da den ikke sidder fast på samme måde, som 5-punktselen gjorde det i autostolen.

   En løsning på problemet kunne være Britax Two-Way Elite, som desværre ikke sælges i Danmark, men det er en rigtig god autostol, som kan bruges både forud- og bagudvendt. Barnet kan bruge autostolen indtil 25 kilo og sidder spændtfast med 5-punktsele.

   Britax Two-Way Elite kommer på autostol.dk i denne uge, så kom forbi sidst på ugen og læs mere om autostolen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.